«Даруйте чоловікам квіти – вони від цього щасливі», – луцька квіткарка Ірина Журба. ІНТЕРВ’Ю

«Даруйте чоловікам квіти – вони від цього щасливі», – луцька квіткарка Ірина Журба. ІНТЕРВ’Ю

Лучани щодня купують сотні троянд, гвоздик та гербер у подарунок рідним, коханим чи колегам. Жодне свято – чи то день народження, чи то весілля, не обходиться без букета.

28-річна лучанка Ірина Журба уже 6 років керує власним магазином «Арт-букет», що на Північному ринку. В інтерв’ю «Першому» вона розповіла, як до Луцька привозять квіти з далекого Еквадору, чи можна купити піони серед зими та чому не варто переплачувати за сині орхідеї.

КВІТИ З-ЗА КОРДОНУ ПРИВОЗЯТЬ У СТАНІ ЛЕТАРГІЧНОГО СНУ

– Де ви купуєте квіти? З-за кордону їх привозять?

– Нам постачають квіти з Нідерландів, Еквадору, Колумбії, Туреччини, України. Останнім часом українці теж навчились вирощувати дуже гарні троянди.

Троянди з-закордону значно дорожчі за рахунок перельоту, розмитнення, доставки по Україні. Але й якість відповідає ціні. В квітів з Нідерландів бутон може бути розміром з бокал.

Ціна на одну квітку може відрізнятись навіть на 40 гривень. Наприклад, українська троянда коштує від 15 гривень до 45, залежно від висоти, сорту, розміру бутона, а привозна може коштувати і 35, і 45 і 85.

– Як квіти привозять на такі відстані?

– Квіти обробляють рідким азотом і вони впадають в своєрідний «летаргічний сон». В такому стані, запаковані в картон, вони можуть зберігатись до двох місяців. Такі квіти не розпускаються і не в’януть.

А привозять їх, підрізаєш стебла, ставиш у воду і буквально за 3-4 години вони оживають. Стають міцними, пружними, ніби щойно зрізані.

– Після цього скільки часу вони можуть зберігатись в магазині і вдома у покупців?

– Якщо квітка свіжа і за нею правильно доглядають, вдома вона може стояти тижні два. Якщо ж в холодильнику, так як у нас в магазині, то більше місяця.

Квіти, як жінки потребують догляду. Стебла треба підрізати, максимально звільнити їх від листя, бо воно забирає воду і не дає їй доходити до бутону, і тоді поставити у воду, на пару градусів холоднішу від кімнатної температури. Відстоювати, заморожувати воду не треба.

Ні в якому разі нічого не сипати. Це все брехня, що треба класти в воду гліцерин, аспірин, анальгін і так далі.

В літній період воду міняти потрібно кожного дня, бо всі процеси прискорюються і вода починає цвісти. А зараз можна міняти воду три рази на тиждень. І обов’язково щоразу підрізати стебла. До речі, треба це робити гострим ножем, а не ножицями, щоб не передушувати канали, через які повинна проходити вода. При чому треба підрізати і відразу ставити у воду. Бо як забудеш навіть на пару хвилин, канали закриються і все – вода не буде проходити.

– А такий домашній метод, як на ніч класти квіти у ванну з водою, він працює?

– Це теж неправильно. Ви ж коли дістаєте троянду з води, не сушите її. Краплі води залишаються в бутонах і вони починають гнити. Часто буває, що квітка ще не розпустилась повністю, а бутон вже згнив через такі маніпуляції. Не робіть так.

– Часом приносиш додому гербери, наприклад. Вони швидко в’януть. Починаєш дивитись, а з квітки булавки стирчать. Це така махінація, щоб сховати зіпсовану квітку?

– Ні, якщо квітка вже зламалась, то як ти її не маскуй, а нічого не допоможе. Але стебла таких квітів, як гербери обмотують дротами. Бо коли ти їх ставиш у воду, вони тягнуться за сонцем чи навіть лампочкою. Якщо їх не обмотати дротами, то їх так покрутить, що потім ніякий букет не зробиш. Це така технологія. Так само гвоздики накручують, бо вони дуже тендітні і ламаються. До речі, гвоздики при цьому найдовше стоять. Місяць можуть ніяк не змінюватись.

– А чому так буває, що квітку приносиш з магазину і вона в’яне за день-два?

– Швидше за все через неправильний догляд. Постійно говоримо людям, щоб обрізали стебла. А вони обріжуть, забудуть про квіти і тільки через півгодини поставлять їх у воду. Так не можна. Якщо квітка несвіжа, то вона буде більше розпускатись, будуть опадати пелюстки. А якщо вона просто повісила голову, це через неправильний догляд.

НА ЗАМОВЛЕННЯ МОЖНА І ПІДСНІЖНИКИ ВИРОСТИТИ

– Зараз ще є сезонність квітів, чи так само, як мандарини, будь-які квіти тепер можна купити в будь-яку пору?

– Сезонність є, хоча за бажанням будь-яку квітку можна виростити на замовлення. Але, якщо у травні піони можна купити у бабусь за 5 чи 10 гривень, то зараз одну квітку – за 150 гривень.

Несезонні квіти потрібно замовляти щонайменше за місяць і тоді їх виростять спеціально для вас. Думаю, так можна будь-що виростити. Навіть підсніжники на новий рік.

Це потрібно тим, хто весілля робить в певному стилі або просто хоче когось оригінально привітати.

– Які зараз найпопулярніші квіти у лучан?

– Якщо ми говоримо про чоловіків, то тут класика – червоні троянди, білі ромашки. Вони інших квітів не розуміють. А є такі, що приходять і кажуть: «Моя любить якісь гортензії, покажіть хоч, як вони виглядають».

Жінки ж значно вибагливіші. Зараз дуже популярна стала гвоздика. Колись всі її боялись, бо казали, що це квітка для меморіалу. Але її кольорова гама зараз така різноманітна, що люди приходять і не розуміють, що це гвоздика, питають, скільки коштують ці «троянди малесенькі».

Жінки вже добре реагують на зелені квіти, хоча чоловіки ще дивуються: «Ну як то квітка може бути зелена? Це ж не бур’ян». Вже не так бояться жовтого. Раніше ж це було страшне. Хтось заспівав: «Желтые тюльпаны – вестники разлуки», то люди «шугались» навіть жовтих стрічок, не те, що квітів. Це переважно старші люди. А молодь сидить в Фейсбуці, Інстаграмі і не боїться ні чорних упаковок, ні парної кількості квітів, бо на заході так дарують.

– Які упаковки зараз модні? Целофан, мабуть, вже не актуальний.

– Так, целофан, сітки давно вже відійшли. Ще, мабуть, як я в школу ходила. Дуже модні великі, об’ємні упаковки з паперу. Хоча модний і мінімалізм, коли квіти максимум з однією стрічкою.

Це, до речі, трохи практичніше. Бо коли приносиш квіти додому, від упаковки їх потрібно звільняти, щоб ніде нічого не заважало доступу води.

– Чоловікам купують квіти?

– Купують і доволі часто. Чоловікам прийнято дарувати троянди, гладіолуси на висових стеблах стриманих кольорів. Не рожеві, не пастельні – червоні або помаранчеві. Йдіть до хлопця, друга на день народження, подаруйте йому квіти і побачите, які вони щасливі від цього бувають. Зазвичай це викликає тільки позитивні емоції.

СИНІ ОРХІДЕЇ З ЧАСОМ СТАЮТЬ БІЛИМИ

– Бачила у вас різнокольорові троянди. Вони ж не від природи такі, як їх фарбують?

– Фарбують їх за кордоном. Розрізають стебло на чотири або шість частин, кожну вставляють в іншу фарбу і вона по каналах доходить до пелюсток. Пелюстки тоді зафарбовуються в різні кольори. Просто з балончика бутон ніхто не фарбує.

– Сині троянди теж фарбовані?

– Так, в природі немає таких кольорів у троянд. Сині орхідеї теж фарбовані. І що важливо, коли квітка опаде і рослина зацвіте знову, бутон буде вже білим. Синій колір не зберігається, тому не обманюйте себе і не платіть в два рази більше.

– Багато квітів доводиться викидати?

– Зараз вже ні, бо знаємо, скільки можемо продати і відповідно стільки замовляємо. До речі, квіти приїжджають протягом цілого тижня. Кожного дня їх привозять різні постачальники. Сьогодні – Голландія, завтра – Еквадор, післязавтра – Київ. Старі квіти, якщо й залишаються, то ми відставляємо їх в бік і ніколи не продаємо людям, якщо вони просять свіжі.

– Зараз дуже популярна така річ, як букети з фруктами, солодощами, навіть ковбасою. Як ви до цього ставитесь?

– Мене такі букети не дуже приваблюють. Якщо той фрукт розрізаний, нехай навіть захований під харчову плівку, в транспорті, на вулиці на нього падає пил. Як на мене, це непрактична річ – я б не рекомендувала їх потім їсти. Ми робимо такі букети і в нас ніби непогано виходить, але тільки, якщо клієнти дуже хочуть.

Якщо це їжа, алкоголь, я зазвичай прошу людей принести ці речі, а ми вже формуємо композиції. Не хочу брати на себе відповідальність, якщо раптом куплю неякісний продукт. Для себе додому – це одне, а отак на продаж – зовсім інше.

– Існує така думка, що флористи найбільше заробляють перед 1 вересня, останнім дзвінком, 8 березня. Це правда?

– Покажіть мені тих флористів, які заробили гроші на 1 вересня чи останній дзвінок. Я таких не знаю. Зазвичай на ці свята люди купують щось мінімальне – маленький букет чи одну квітку, щоб тій дитині було нетяжко тримати. Роботи перед такими святами дуже багато. Добу стоїш на ногах і мотаєш маленькі букети, але заробітку там нема. Стільки матеріалу витрачається на оформлення маленького букетика, що в кращому випадку ти відбиваєш ті гроші, які вклав. Це ж діти – їм треба, щоб і метелик, і бедрик був, і стрічечка.

А от на 8 березня флористи заробляють, бо тоді купують великі букети, які часто не потребують особливої упаковки.

КВІТИ ДОРОЖЧАЮТЬ ЗА ДВА ТИЖНІ ДО СВЯТА

– Ціни ростуть перед святами?

– Так, і це не від нас залежить. Це не ми робимо націнку – постачальники ставлять нас в такі умови. Якщо сьогодні я можу купити квіточку за 10 гривень, то перед 8 березням точно така сама буде коштувати 25 гривень. До 8 березня квіти вирощують, а до свята масово зрізають. Всі ж хочуть заробити.

І ми теж мусимо щось заробити. Не можемо продати за те ж, що і взяли. Ціна починає рости за два тижні перед святом і тримається ще два тижні після свята, тому що квітів уже майже немає. Умовно, ціна росте перед Днем Святого Валентина – 6-7 лютого, і опускається за два тижні після 8 березня. Тут ніяк не зекономиш і не купиш квіти наперед.

Перед 1 вересням і останнім дзвоником ціна теж підіймається, але не суттєво, бо на вулиці тепло і вирощування квітів обходиться дешевше.

– А, якщо остаточно відмінять святкування 8 березня, як гадаєте, ситуація зміниться чи будуть чоловіки за інерцією купувати квіти?

– Я не думаю, що тут справа в конкретній даті. Чоловіки підсвідомо розуміють, що треба подарувати квіти. Коли ще ту жінку привітати, як не на 8 березня? Це ж гарна традиція, коли кожна жінка цього дня йде додому з квітами. Зрештою, не так часто нам їх дарують.

– Скільки зараз в середньому коштує букет?

– По-різному, але ціна букету, який більш-менш пристойно виглядає, близько 300 гривень. Можна щось маленьке і за 100 купити, але якщо троянда коштує 25 гривень, то букет з чотирьох-п’яти квіток, не дуже презентабельно буде виглядати. А є такі, що і 3 тисячі гривень коштують.

– Купують зараз так звані «оберемки» по 20-30 троянд?

– Так, беруть. Буває, що і по 101-ій троянді купують. Такий букет може коштувати і 5, і 6 тисяч гривень. Дехто каже, що це викидання грошей на вітер. Можливо, але ті емоції, коли тобі дарують такий величезний букет, їх не замінити нічим. Скільки б часу не пройшло, ти це пам’ятатимеш. Тут ти платиш не за квіти, а за емоції. Хтось стрибає з парашутом, хтось пірнає з аквалангом, а хтось отримує такі подарунки.

– Квіти, як і раніше, купують на дні народження і День святого Валентина чи з’являються нові традиції?

– Нещодавно з’явився новий тренд – люди почали замовляти квіти на труну. Я дуже рада, що перестають купувати пластмасові вінки. Погодьтеся, живі квіти, які зів’яли, ти їх викинув і знаєш, що вони не лежатимуть тисячу років, це краще. Почали замовляти великі композиції з живих квітів, які прикріплюють на домовину.

Думаю, це явище прийшло до нас з Америки. Згадайте американські фільми. На похоронах вони всі йдуть в чорних капелюхах, окулярах, а на труні лежить композиція з квітів. Протягом останніх півтора року люди регулярно у нас таке замовляють.

«МИНУЛОГО РОКУ У НАС КУПУВАВ КВІТИ МОНАТІК»

– Чому ви вирішили працювати з квітами ?

– Я все життя мріяла цим займатись. Мабуть, ще з чотирьох років. В дитинстві мене завозили в село до бабусі, і на фото з тих часів я завжди стою біля квітів. В лісі, в полі – завжди з квітами.

А вже коли навчалась в університеті на менеджера, після пар ходила підробляти у квіткові магазини. Почувши про те, що в мене немає досвіду, багато власників відмовляли. Вже зараз з власного досвіду я знаю, що навчити людину з нуля дуже складно – потрібно витратити багато власного часу і зусиль.

Але зрештою знаходились роботодавці, які погоджувались вчити. Тим більше, що флористів все-таки часто бракує. Мало, хто хоче постійно працювати на ногах, маючи справу з землею, водою. Руки дуже страждають, бо в рукавичках не відчуваєш квітів і тому мусиш працювати без них.

В мене все швидко виходило, я багато чому навчилась за кілька років і вже на четвертому курсі, коли мені було 22, відкрила магазин.

– А як відкрили магазин – де взяли гроші на це?

– Мій хлопець, знаючи, що я мрію про це, дав 5 тисяч доларів у безвідсотковий кредит. Довго я його відробляла – 4,5 роки. Бо брала гроші, коли долар коштував 8 гривень, а повертала, коли 27.

На початку було дуже складно – місце нерозкручене, багато квітів викидали просто в смітник, бо брали їх для асортименту, а покупців було мало. Були дуже великі «вльоти» на гроші. Моментами руки опускались і здавалось, пора закінчувати.

Але я завжди думала, що про мене скажуть люди, тому не могла собі дозволити слабкість. А потім випала можливість і нам запропонували переїхати ближче до дороги. Потрохи справи почали налагоджуватись. Зараз, слава Богу, вже є своя база клієнтів. Минулого року в нас навіть Монатік квіти купував, також був переможець «Зважених і щасливих».

Текст: Віта Сахнік

Фото: Роман Домбровський

Передрук заборонений

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку вчаться лікувати тваринами. ВІДЕО
Наступна новина Волинський спортивний клуб «Воїн» - феномен українського ММА
Останні новини
Схожі новини