Волинь - серед лідерів децентралізаційних процесів в Україні

Волинь - серед лідерів децентралізаційних процесів в Україні

В Україні вже створено 728 об’єднаних територіальних громад. Вибори у 40 ОТГ призначені на 29 квітня, 23 громади очікують на рішення ЦВК.

Про це йшлося під час селекторної наради з регіонами, - інформує Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, який створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

На нараді був присутній директор Волинський Центр розвитку місцевого розвитку Анатолій Пархом’юк.

«Області-лідери за покриттям громадами території області: Житомирська, Волинська, Дніпропетровська, Тернопільська, Чернігівська, Чернівецька», — зазначив Геннадій Зубко.

Серед регіонів-аутсайдерів по створенню ОТГ – Київська, Кіровоградська і Одеська область.

Також в Україні є 130 районів з 490, в яких не створено жодної ОТГ. Нині це один із пріоритетів децентралізаційних процесів в Україні.

Мінрегіон розробив рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад. На рейтинг працює п’ять параметрів: кількість ОТГ, площа покриття ОТГ території області, кількість територіальних громад, що об’єднались, кількість ОТГ з чисельність менше 5 тис, відсоток охоплення області за перспективним планом.

«Таким чином ми бачимо і якість процесів об’єднання, і перспективу. Лідери за цим рейтингом: Житомирська, Волинська, Хмельницька, Чернігівська, Дніпропетровська, Запорізька області. Аутсайдери: Закарпатська, Вінницька, Київська, Луганська, Черкаська області», — підкреслив урядовець.

Серед інших завдань, які обговорили на селекторі – приєднання вже до створених громад та об’єднання громад навколо міст обласного значення. Нагадаємо, що це може розблокувати децентралізаційні процеси біля Луцька та Нововолинська.

У підсумку Зубко доручив головам ОДА, центрам розвитку місцевого самоврядування до кінця травня розробити зміни до перспективних планів формування територій громад областей, передбачивши охоплення ними усієї території області та внесення їх для розгляду відповідними обласними радами.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку продаються просторі складські приміщення. ФОТО
Наступна новина Україна переходить на одно- та двогривневі монети. ФОТО
Останні новини
Схожі новини