Волиньраду могли «слухати» спецслужби. ВІДЕО

Волиньраду могли «слухати» спецслужби. ВІДЕО

Відео.

 На 19 сесії 4 квітня  під час  слухання питання  Про зміни до обласної Програми протидії тероризму на 2017 — 2018 роки голова облради Ігор Палиця повідомив, що у приміщенні облради  під дахом будівлі виявили невідому апаратуру.

Обладнання  було у відкритому вигляді на технічному поверсі будинку біля виходу на дах, де все вкрите товстим шаром пилу.

Проте безпосередньо на кейсі, в якому знаходилися пристрої,  пилу майже немає.

Вочевидь, апаратурою хтось у потрібний момент користувався.  

Голова облради зауважив, є припущення, що знайдене обладнання підсилює сигнал "жучків", встановлених для прослуховування  облради. Всі присутні в сесійній залі мали змогу побачити обладнання на світлинах, яку були продемонстровані.  

Ігор Палиця попросив прокоментувати побачене начальника УСБУ у Волинській області Юрія Фелонюка, який доповідав на сесії. Однак, очільник СБУ в області відповіді на питання, чия апаратура і яку функцію вона виконує не знав.  

Пізніше Нацгвардія офіційно заявила, що власником обладнання і використовує його для ретрансляції сигналу між раціями. Між тим, на схемі роботи, окрім рацій, чітко вказані й інші невідомі передавальні пристрої.  В Нацгвардії переконують, що звертались за погодженням про встановлення репітера та отримали його.  

На місце події прибули патрульна поліція та слідчо-оперативна група. Проте пристрій не вилучали, а лише оглянули на предмет наявності вибухонебезпечних елементів. Не забирали пристрій і нацгвардійці, хоча саме їм, як вони стверджують, належить це обладнання.

Після завершення сесії працівники УСБУ у Волинській області вилучили ретранслятор Нацгвардії. На місце знахідки прибули командир військової частини 1141 Національної гвардії України Василь Гуртовський та начальник слідчого відділу управління СБУ у Волинській області Олександр Хитрик.  

 

 

та інші передаючі пристрої, на яких немає позначок. Зокрема, 4 елементи без позначки, які цілком можуть бути прослуховуючими пристроями.

Загалом, завдання репітера (ретранслятора) – приймати малопотужний сигнал, підсилювати його та передавати на приймаючу станцію.

Джерелом сигналу може бути як рація (саме для цього, зі слів Нацгвардії, і ставили пристрій), так і невеликий прослуховуючий пристрій, якій передає радіосигнал.

В силу своїх мініатюрних розмірів «жучки» не можуть передавати потужний сигнал, а тому без «послуг» ретранслятора в цьому випадку – не обійтись.

Поруч на схемі – два автомобілі з позначками антен. Один з них легковий, інший – вантажний. Які завдання вони виконували і для чого їм передавальні елементи – невідомо, проте така схема часто використовується для комплексного зовнішнього спостереження за об’єктами, коли є необхідність переміщуватись по заданому периметру.

Обладнання регулярно проходило технічне обстеження. Проте тільки до моменту, поки потрапило в облраду. Адже в технічному паспорті є відповідні відмітки кожного місяця тільки до літа 2016 року – саме тоді, коли його встановили у Волиньраді. Керуючий справами виконавчого апарату облради Дмитро Дубняк зазначив, що на запитання про те, чому цих відміток немає, нацгвардійці відповіли: «Для вас це так принципово?».  

Силовики,  які вилучали обладнання, показали представникам Волиньради  лише технічний паспорт установки, з вказаним серійним номером. Проте віднайти відповідний «серійник» на пристрої не вдалось – спочатку його буцімто не знали де знайти, а спеціаліст зі зв’язку, якого викликали на місце, заявив, що для цього потрібно розбирати установку, чого так і не зробили.

 Зауважимо також, що  силовики  постійно з кимось консультувалися по телефону.

Саме рішення все ж таки забрати обладнання прийняв Олександр Хитрик. Тобто відправилося воно в СБУ, а не в  Нацгвардію.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Хай бурштин лежить до кращих часів», - голова ОДА Олександр Савченко
Наступна новина Повідомили, за що нарікають на Волинську митницю. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини