Волинянин з команди Зеленського розповів, що робитиме в Уряді

Волинянин з команди Зеленського розповів, що робитиме в Уряді
Андрій Герус

Волинянин Андрій Герус став представником президента Володимира Зеленського у Кабінеті Міністрів.

В інтерв’ю виданнюTheБабель він розповів, що робитиме на цій посаді.

«Представник президента має право висловлювати побажання, зауваження, заперечення до того, що ухвалює уряд. Це багато рутинної економічної роботи. У певних виняткових випадках у президента є право зупиняти рішення Кабміну й оскаржувати їх у Конституційному суді. Ми намагатимемося ці практики не застосовувати, але такі опції теж є», - сказав Андрій Герус.

«Новий ринок електроенергії» спробують відкласти

Посадовець каже, що намагатиметься перенести на рік запуск «нового ринку електроенергії». Мовляв, якщо це трапиться з 1 липня, як планувалось, можливий колапс. Зауважимо, реформа передбачає право споживачів вільно обирати постачальника електричної енергії.

«Коли дві компанії контролюють 90% ринку, вони можуть домовитися чи просто підняти ціни. Перш за все, це цінові ризики. По-друге, є проблеми з нормативно-правовою базою — не всі підзаконні акти ухвалені. І, по-третє, — технічні проблеми. Ціна на електроенергію на ринку змінюється щогодини. У нас немає системи погодинного обліку, системи передачі даних, немає таких біржових механізмів і протестованих ІТ-продуктів. Якщо все запуститься зараз, ми не знаємо, які технічні та фінансові проблеми можуть бути. Не можна таку складну реформу проводити настільки непідготовлено», - сказав він.

«Ми будемо не просто критикувати, а й пропонувати альтернативу. Якщо парламент цю альтернативу не приймає і вважає, що правильно саме так, то це його рішення, і відповідальність на ньому», - пояснив Андрій Герус.

Енергоефективність і видобуток українського газу

«Ще на зустрічі з єврокомісаром (з питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнесом, - ред.) пан Зеленський говорив, що демонополізація енергетичних ринків — один з наших пріоритетів. Відкриття ринку для імпорту електроенергії стимулюватиме конкуренцію. Наприклад, електроенергія на біржі в Угорщині сьогодні дешевша, ніж тарифи українських вугільних електростанцій. Якщо відкриємо для них ринок, українські вугільні електростанції в умовах конкуренції знизять ціни», - розповів представник президента в Уряді.

З його слів, потрібно скорочувати споживання енергоресурсів.

«Тарифна проблема через те, що в нас занадто великі витрати тепла в будинках. Тому енергоефективність — ключове питання. Ще одне першочергове питання — збільшення видобутку українського газу. Якщо «Нафтогаз» не може самостійно наростити видобуток, потрібно залучати іноземних інвесторів. Зі збільшенням видобутку газу ми зможемо відмовитись від дорогого імпортного», - сказав Герус.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку просять перейменувати вулицю Конякіна, бо «названа на честь радянського полководця»
Наступна новина У Луцьку відбудеться свято морозива: обіцяють багато розваг
Останні новини
Схожі новини