Волинянка перетворила стару літню кухню на музей

Волинянка перетворила стару літню кухню на музей
Скріншот з відео

Мешканка волинського села Скірче, що у Торчинській громаді, Ніна Кривошея облаштувала вдома власний музей. Його жінка зробила у літній кухні. 

Стареньку будівлю думали розвалити і на її місці збудувати щось нове. Зробити це жінці не дала пам’ять про рідних, – повідомив «12 канал»

«Тут кожну цеглинку… То мій дідусь будував. То моя бабуся їсти варила. То моя мама ходила… І мені стало шкода», – розповідає господиня.

У цій літній кухні хазяйнували мама і бабуся Ніни. Багато ужиткових речей добре збереглися, тож буквально за день хатина ожила. Посуд, вишиваний одяг, різноманітне приладдя стали частиною імпровізованого музею.

«Тут намалювала курку з півнем – такий орнамент український, тут тин зробила. Масниця, глечики, машинки швейні…» – демонструє жінка.

У цьому місці Ніна відчуває силу свого роду. Сюди приходить і попрацювати, і відпочити, і побути наодинці. Інтер’єр української кухні жінка доповнила світлинами батьків, бабусі й прабабусі. А ще їхньою колекцією книжок. Усе, що тут є, каже Ніна, довго шукати не доводилося.

">http://

У банках горіхи, квасоля, огірки, калина. На столі й під стелею сушені м’ята, звіробій й багато інших трав, чай з яких родина обожнює. Особливо жінка пишається рукоділлям, яке передалося їй у спадок.

«Це в нас було в крові. Ми завжди ходили прибрані, вишиті – вся наша нація споконвіку. Недарма сусіди так реагують на хрестик вишитий», – розмірковує Ніна Кривошея.

Домашній музей, крім родини, ніхто не відвідував. Хоча тут зібрана велика родинна історія довжиною у понад століття. Жінка каже, що на цьому зупинятися не буде і планує поповнювати свою кухню цікавими експонатами.

Нагадаємо, у Волинському краєзнавчому музеї оцифровують десять вишитих рушників, які в музейний фонд впродовж воєнного стану передали люди.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 15-річний хлопець допоміг ЗСУ зупинити колону російської техніки
Наступна новина Незаконно продала наркотичні засоби. На Волині судитимуть фармацевтку
Останні новини
Схожі новини