У луцькому музеї оцифровують вишиті рушники

У луцькому музеї оцифровують вишиті рушники

У Волинському краєзнавчому музеї оцифровують десять вишитих рушників, які в музейний фонд впродовж воєнного стану передали люди.

Про це розповіла «Суспільному» директорка Оксана Важатко.

Загалом у колекції рушників краєзнавчого музею – більше 600 експонатів, які почали збирати ще з 1929 року.

Для того, щоб оцифрувати один рушник, потрібно зробити орієнтовно десять світлин. Фотографують вишивку від загального і до ближчого плану.

«Обов'язково проводяться заміри кожного елементу, далі ми його описуємо та фотографуємо з інвентарним номером, щоб легше було знайти відповідне фото», – розповіла завідувачка музейного відділу Людмила Мірошниченко.

Процес фотографування рушника. Фото «Суспільне Луцьк»

Зі слів науковиці Катерини Матвіюк, оцифрування одного рушника триває від однієї до шести годин: музейникам потрібно правильно налаштувати техніку, сфотографувати загальний малюнок рушника, декорований низ, окремі малюнки.

Один з музейних експонатів, який нині оцифровують. Фото «Суспільне Луцьк»

Описом експоната займається науковця Світлана Чибирак. Музейниця каже: в спеціальну таблицю вносить усю важливу про той чи інший рушник інформацію. Зокрема: населений пункт, де його знайшли чи вишили, техніку, кольорову гамму.

">http://

Наразі проєкт з оцифровки вишитих рушників у Волинському краєзнавчому музеї ще триває. Згодом дані створеної музейниками бази будуть доступні широкій аудиторії.

Нагадаємо, у Ковельському історичному музеї готують до відкриття виставку з воєнними експонатами з передової, які передали волинські військові. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Сьогодні на Волині зустрічають двох загиблих Героїв
Наступна новина Поліція вилучила у 21-річного волинянина психотропів на 90 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини