Володимиру – 1030 років: «раритетні» світлини міста. ФОТО

Володимиру – 1030 років: «раритетні» світлини міста. ФОТО

Місто Володимир-Волинський святкує більше ніж тисячолітній ювілей, 1030 років з дня свого заснування.

Місто на річці Лузі належить до найдавнiших слов’янських мiст, – пише Тетяна Яцечко-Блаженко в ІА ВолиньPost.

Першу писемну згадку про Володимир знаходимо у «Повiстi минулих літ» пiд 988 роком. Лiтописець розповiдає, що по тому, як «Володимир просвiтився сам, сини його i земля його, посадив вiн Ярослава у Новгородi, Бориса в Ростовi, Глiба у Муромi, Святослава у Деревлянах, Всеволода в Володимирi, Мстислава у Тмутораканi».

Саме тодi мiсто стає центром Володимирського, а у 1199 р. - Галицько-Волинського князiвства.

У 1795 році внаслiдок третього подiлу Польщi, Володимир у числi iнших захiднослов’янських мiст був приєднаний до Росiї, втратив свою стару назву і був перейменований на Володимир-Волинський та став повiтовим центром новоутвореної Волинської губернiї.

На початку Першої світової війни Володимир-Волинський став ареною бойових дій. 3 серпня 1914 року австро-угорські війська намагалися захопити місто, проте зазнали великих втрат від російського Бородінського полку, і були змушені відступити. З міста евакуювалися державні установи та значна кількість населення. Перед відступом російські війська спалили місто.

Впродовж 1915—1918 рр. в місті розміщувалися підрозділи легіону Українських Січових Стрільців.

Спеціально до ювілею міста Волиньpost підготувало ретропідбірку світлин Володимира-Волинського, які датються 1918-1939 роками.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Інформацію про обшуки на луцькому підприємстві спростували
Наступна новина Що ж саме відчувають учасниці проекту «Пігмаліон 3D»
Останні новини
Схожі новини