ВООЗ закликає Андрія Парубія та депутатів прийняти антитютюновий законопроект

ВООЗ закликає Андрія Парубія та депутатів прийняти антитютюновий законопроект

27 вересня Представництво Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні надіслало Голові Верховної Ради України Андрію Парубію лист підтримки законопроекту № 4030а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму)».

У своєму листі Керівник Представництва ВООЗ в Україні Марте Еверард зазначила, що вітає успіх України у реалізації Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну. Так, завдяки звільненню місць громадського харчування від тютюнового диму, забороні реклами та спонсорства тютюнових виробів, введенню графічних попереджень на сигаретних пачках, а також підвищенню акцизів на тютюн поширеність куріння в Україні серед дорослих за останні 7 років зменшилась на 20%.

Враховуючи такі досягнення України у сфері контролю над тютюном, ВООЗ закликає ВРУ та Андрія Парубія до подальших кроків щодо заборони прихованої реклами тютюну, зазначаючи, що вона має чи не найсуттєвіший вплив на свідомість потенційних курців. Так, згідно з результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного в Україні в 2017 році, майже 15% відсотків 13-15-річних підлітків вживають тютюнові вироби, а майже 50% опитаних дітей хоча б раз пробували курити. Більш того, 52% учасників опитування були жертвами пасивного куріння в публічних місцях, а 62,5% дітей зазначили, що бачили рекламну викладку сигарет у точках продажу.

Таким чином ВООЗ наголошує, що для вирішення проблеми куріння в громадських місцях та прихованої реклами тютюну необхідно прийняти законопроект №4030а, який містить норми, рекомендовані Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну та її Керівними принципами. Законопроект впровадить заборону на викладку сигарет у вітринах магазинів, розширить перелік місць, де курити буде заборонено, удосконалить контроль над виконанням антитютюнового законодавства.

“ВООЗ рекомендує заборонити викладку тютюну в точках продажу та захистити дітей від пасивного куріння на законодавчому рівні. Ми повністю підтримуємо антитютюновий законопроект №4030а та готові допомогти будь-яким можливим способом”, – зазначено у листі.

Законопроект внесено у порядок денний на 2 жовтня для розгляду парламентом у першому читанні.

Нагадаємо, що документ також отримав схвальну оцінку від МОЗ, Світового банку, Реанімаційного пакету реформ та європейських організацій з контроль над тютюном.

Ознайомитися з оригіналом листа можна тут

 

 Для контактної інформації: Дмитро Купира, менеджер з адвокації ГО «Життя»,

 (044) 234 93 20, [email protected].

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Модні тенденції осені 2018
Наступна новина На Волині відкрили Центр норвезької культури. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини