Все, що відомо про конфлікт перевізників і міської ради у Луцьку

Все, що відомо про конфлікт перевізників і міської ради у Луцьку

Днями основні луцькі перевізники заявили, що не вийдуть на маршрути з 11 листопада, коли в місті повинні запрацювати електронні квитки. Вже за тиждень можуть перестати їздити автобуси на 14 маршрутах.

«Перший» зібрав все, що відомо про цей конфлікт.

Що сталось

Про запровадження електронних квитків у Луцьку говорять близько двох років. У червні 2019 року стало відомо, що у конкурсі на впровадження системи перемогло турецьке підприємство «KENT KART EGE ELEKTRONIK» спільно з «PAYNET SERVICES». Після цього у мерії провели кілька зустрічей з оператором та перевізниками. Запуск системи запланували на 11 листопада.

Однак, 1 листопада у луцьких маршрутках з’явилось оголошення про те, що за 10 днів автобуси за маршрутами №1, 2, 3, 8, 9, 10, 11, 12, 16, 17, 19, 22, 26а, 32 перестануть їздити. Всього ж у місті є 21 автобусний маршрут, який обслуговують приватні перевізники.

Що кажуть перевізники

Перевізники не називають свої дії страйком. Натомість директор луцького АТП 101701 Сергій Дьомін розповів, начебто це міська рада надіслала підприємцям попередження про розірвання договорів.

Водночас перевізники визнають, що не хочуть підписувати нові договори з міською радою та оператором електронної системи оплати проїзду, бо їм це невигідно. Мовляв зростуть податки, бо зарплати водіїв стануть повністю офіційними, а 10% прибутку доведеться віддавати оператору.

За словами перевізників, щоб це було вигідно, вартість проїзду потрібно підняти до 9,5 гривень, інакше вони збанкрутують.

Що каже міська рада

У мерії заяву перевізників називають шантажем і небажанням переходити на безготівкову форму оплати.

«Запровадження безготівкової форми оплати проїзду в майбутньому позбавить можливості власників автопідприємств шантажувати лучан та вимагати підвищення тарифу на основі необґрунтованих даних. Саме цього найбільше й бояться перевізники, й не бажаючи розкриття достовірної інформації про реальний економічно обґрунтований тариф на здійснення перевезень, розповсюджують панічні настрої та намагаються шантажувати лучан та наше місто», - йдеться у заяві міської ради.

Як відреагували лучани

Після заяви перевізників у соцмережі Фейсбук лучани поширили заклики ігнорувати маршрутки, а натомість користуватись тролейбусами і підвозити один одного особистим транспортом. Такі дописи поширили сотні містян.

Що буде за тиждень

Колишній перший заступник міського голови Тарас Яковлев вважає, що перевізники дійсно можуть оголосити страйк, однак вистачить їх ненадовго.

«Я думаю, що вони блефують, погрожуючи порізати транспорт на металобрухт і закрити бізнес. Найбільш невигідний цей страйк саме перевізникам – збитки в першу чергу вони отримають. Так, людям – дискомфорт, владі – не дуже хороший імідж, але гроші втрачають саме перевізники. Думаю, за кілька днів вони припинять страйк», - каже Тарас Яковлев.

Що думає робити мерія

В міській раді заявили, що ведуть перемовини з перевізниками з інших міст.

«Станом на сьогодні, вже існує чітка домовленість з ними, що у разі розірвання договорів з місцевими перевізниками через небажання переходити на безготівкову форму оплати проїзду, вони замінять їх та здійснюватимуть пасажирські перевезення у нашому місті», - йдеться у заяві мерії.

Посадовці запевняють, що на поступки не підуть і не працюватимуть з тими підприємцями, які відмовляться встановлювати обладнання для електронної оплати проїзду.

Чи можна було уникнути скандалу

Колишній міський голова Богдан Шиба вважає, що до страйку перевізників міська рада повинна була підготуватись.

«Кілька місяців щодня міська рада повинна була розповідати усі деталі реформи: якими будуть квитки, як змінюються відносини з перевізниками, що буде з вартістю квитка і так далі. Мало бути стільки повідомлень в усіх можливих засобах, щоб абсолютно усі лучани про них знали. Тоді можливо було б отримати підтримку більшості лучан і перевізники просто не наважились би на такий крок», - розповів експосадовець.

Також, з його слів, вирішити проблему могла б купівля комунального транспорту.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Екстрені служби: в Україні планують перейти на єдину систему «112»
Наступна новина У Луцьку встановили перші термінали для продажу електронних квитків
Останні новини
Схожі новини