Усі кажуть вакцинуватись від грипу. Як це зробити в часи коронавірусу

Усі кажуть вакцинуватись від грипу. Як це зробити в часи коронавірусу
Фото ілюстративне

В Міністерстві охорони здоров’я України закликають зробити щеплення від грипу. Цьогоріч це особливо актуально через пандемію коронавірусу. У світі фіксували випадки коінфекції, коли пацієнти хворіли і на грип, і на коронавірус одночасно.

Разом з сімейним лікарем Луцького центру первинної медичної допомоги №2 Ярославом Оштуком розповідаємо, як, коли і де зробити щеплення від грипу.

Це безплатно?

Ні, вакцинація від грипу не входить до національного календаря щеплень, тому ці вакцини пацієнтам потрібно купувати самостійно. Минулого року вони коштували в українських аптеках близько 300 гривень. Безпосередньо ж прийом в сімейного лікаря і щеплення безплатні, якщо у вас підписана декларація.

Коли робити щеплення?

Імунітет до грипу не з’являється миттєво після щеплення. На це потрібно 2-3 тижні. Тож, зважаючи на те, що сезон грипу стартує у грудні, в ідеалі вакцинацію потрібно зробити до 10 листопада. Втім робити щеплення можна і в розпал сезону. Це краще, ніж ігнорувати вакцинацію взагалі.

Орієнтовно вакцини з’являться в аптеках на початку жовтня. Перевіряти наявність препаратів можна онлайн. Наприклад, тут.

Як зробити щеплення?

  1. Зателефонувати своєму сімейному лікарю і домовитись про прийом.
  1. Купити вакцину в аптеці. Важливий момент – її потрібно зберігати при температурі від 2 до 8 градусів, тож транспортувати препарат до сімейного лікаря слід в сумці-холодильнику. Зазвичай їх можна взяти в аптеці під грошову заставу. Ці сумки бувають різними, тому, якщо ви не плануєте одразу йти до лікаря, варто запитати у фармацевтів, як довго вони тримають потрібну температуру. В ідеалі від купівлі вакцини до її введення повинно минути не більше 2 годин.
  1. Прийти до сімейного лікаря з нормальною температурою тіла, пройти стандартний огляд і отримати щеплення.
  1. Про всяк випадок провести в кабінеті щеплень під наглядом пів години. Зазвичай похід в поліклініку триває до години.
  1. Повернути сумку-холодильник в аптеку.

Які можуть бути побічні ефекти?

Ярослав Оштук розповідає, що після щеплення від грипу може бути підняття температури до 37,2-37,5 градусів. Воно легко переноситься пацієнтами і зазвичай минає за день. Також може бути почервоніння і легкий дискомфорт на місці ін’єкції. Ці реакції вважаються нормальними, але виникають рідко.

А в поліклініку ходити безпечно під час епідемії коронавірусу?

Через поширення коронавірусу зараз не слід бувати у людних місцях. Через це не варто йти до центру первинної медичної допомоги і займати «живу» чергу. Натомість слід домовитись з сімейним лікарем телефоном про конкретний час прийому.

Також в медичному закладі потрібно перебувати в масці і дотримуватись дистанції. Не варто йти, якщо у вас симптоми респіраторного захворювання.

Кому потрібні щеплення від грипу?

Загалом всім, але є категорії людей, які найбільш вразливі до грипу. Це діти до 5 років (вакцинацію можна робити з 6 місяців), літні люди, вагітні жінки, а також ті, хто працює з великою кількістю людей (вчителі, вихователі, медики тощо).

А вакцина точно захищає? Грип же змінюється щороку

Штами вірусу, які циркулюють в суспільстві, змінюються щороку. Які саме будуть цього сезону і в якій місцевості, прогнозує Всесвітня організація охорони здоров’я.

Цього року в Україну завезуть вакцини від грипу французького, нідердландського та південнокорейського виробництва.

Зокрема, Vaxigrip tetra (виробник Франція, чотирьохвалентна), Інфлувак (виробник Нідерланди, трьохвалентна), ДжіСі Флю (виробник Республіка Корея, трьохвалентна), ДжіСі Флю Квадрівалєнт (виробник Республіка Корея, чотирьохвалентна).

Трьохвалентна вакцина захищає від трьох штамів вірусу, чотирьохвалентна – від чотирьох.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Конкурс на новий логотип Волинського національного університету: оголосили переможця
Наступна новина І для бігу, і для прогулянок. У Центральному парку Луцька відремонтували дамбу
Останні новини
Схожі новини