Втрати року. Сумні підсумки 2021-го

Втрати року. Сумні підсумки 2021-го

Кожен рік запам’ятовується нам не тільки здобутками, а й втратами.

Рік, що минає, ми часто лишаємо в пам’яті у портретах тих, кого цьогоріч не стало. А якщо таких втрат не було, ми дякуємо долі чи Богу за те, що так сталося.

Резюмуючи прожите і пережите волинянами у 2021-му, «Перший» зібрав імена тих, кого ми втрачали. Відомих, публічних, професійних людей, після яких лишилася порожнеча не тільки в серцях їх близьких та рідних, а й у волинському просторі.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Тарас Рабан.

Відомий волинський архітектор. Творча і комунікабельна людина. Багато років він працював на посаді директора Луцького історико-культурного заповідника. Чимало гарних ідей зі збереження простору Старого міста в обласному центрі Волині втілив. Лишив по собі багато. Не стало 3 березня.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Юрій Сулівін.

Екс-голова Луцького міськвиконкому. Родом із Таганрогу РФ. Працював у Луцьку з 1961-го – архітектором, інженером, а згодом директором Волинського філіалу проєктного інституту «Укрколгосппроект». Із червня 1975 року до грудня 1979 року Юрій Сулівін керував містом Луцьк, перебуваючи на посаді голови міськвиконкому. Не стало 13 грудня.
 

Тарас Рабан. 2020-й

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Ярослав Царук.

Відомий волинський краєзнавець. Ярослав Царук був Почесний громадянином Володимира. Народився у 1934-му. Був одним із організаторів НРУ на Волині. У 1991-му очолив районний держархів, а згодом, на заслуженому відпочинку, віддав себе дослідницькій діяльності, ровером об’їздив всі навколишні райони, дуже ретельно дослідив події, що відбувалися у селах Волині у 1943-1944 у період українсько-польських конфліктів. Не стало 27 серпня.

 *  *  *

  1. У 2021-му померла Єва.

Схимонахиня Єва завжди годувала голубів на Театральному майдані й стала обличчям Луцька завдяки своїй чуйності та доброті. З 2010-го вона прийняла чернечий постриг, на той час мала 80 літ. Була першою великосхимницею Київського Патріархату. У миру – Агафія Олександрівна Кирилюк, 1930 рн, із села Лище під Луцьком. Працювала у колгоспі і в пральні сільського дитсадка. В останні роки життя її часто можна було бачити у серці Луцька, з голубами. Не стало 29 жовтня.

 

Якосьзафіксували Єву не з голубами, а з Мурчиком

 

У 2021-му Волинь втрачала і тих, хто пройшов пекло на фронтах війни з Росією. У грудні внаслідок важкої хвороби зупинилося серце Михайла Харківа з Горохівщини, ветерана АТО на псевдо «Ураган» із села Скригове на Горохівщині.  У жовтні помер атовець 33-річний Роман Матвійчук із села Доросині Луцького району. 7 червня перестало битися серце воїна АТО Андрія Косюра з Луцька.  Євген Селін (позивний Начкар), уродженець Нововолинська, помер 9 квітня внаслідок важкої хвороби.  28 травня з життя пішов 37-річний учасник АТО Сергій Новак, уродженець села Пильгани Мар’янівської територіальної громади. 18 травня dідійшов у вічність учасник АТО з села Любешівська Воля Іван Герць. 12 травня, помер ветеран російсько-української війни із села Копачівка Микола Гавор.  21 квітня помер учасник АТО/ООС із села Світязь Олександр Мазурок. У квітня у селі Годомичі поховали оператора-розвідника протитанкового дивізіону 10-ї гірсько-штурмової бригади Олександра Луцика, який загинув під час ворожого обстрілу з ПТРК під Шумами на Донеччині. 16 березня і селі Береськ Доросинівської громади помер учасник АТО Віктор Романюк. 11 березня, відійшов у вічність атовець із Волині Олександр Луговський. 12 лютого від тяжкої хвороби у лікарні помер поліцейський роти патрульної служби поліції особливого призначення «Світязь» 40-річний Юрій Бусько. 14 січня у Луцькому військовому гарнізонному госпіталі обірвалося життя учасника АТО Тараса Мельника з позивним «Шах».

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Юрій Корольчук.

Бізнесмен, колишній депутат Луцькради. Генеральний директор ПАТ «Волинь-АВТО», ексдепутат Луцької міської ради Юрій Корольчук – інженер за фахом, починав працювати механіком на Луцькому заводі виробів із пластмас. У 1988-му став гендиректором обласного виробничого об’єднання «Волиньавтотехобслуговування», на базі якого в червні 1993 року було створене акціонерне товариство «Волинь-АВТО». Не стало 7 січня.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Олег Ведмеденко.

Єпископ, засновник та ведучий Біблійної школи духовного вдосконалення. Олег Ведмеденко був єпископом Волинським і Галицьким Української апостольської православної церкви, богословом, проповідником і місіонером. 14 листопада на тротуарі в центрі Луцька його збив п’яний водій. Отримав страшні травми, від чого помер на другий день після аварії. Не стало 15 листопада.
 

Олег Ведмеденко. Для багатьох лучан духовний наставник

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Богдан Дівнич.

Лікар Нововолинської міської лікарні та багаторічний депутат міської та обласної рад. Богдан Дівнич працював хірургом у Нововолинську з 1966-го. Майже стільки, скільки існує саме шахтарське місто. У 70-х став заступником головного лікаря міської лікарні. Був депутатом Нововолинської міської ради і три скликання поспіль – обранцем Волинської облради. Не стало 1 листопада.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Іван Кобак.

Бізнесмен та депутат Волиньради у минулому. Іван Кобак очолював ТЗОВ «Луцька дорожня пересувна механізована колона». Двічі обирався депутатом Волинської обласної ради. Був тренером із важкої атлетики. Підготував багатьох майстрів спорту СРСР, першого майстра спорту міжнародного класу з важкої атлетики на Волині. У 1994 році заснував приватне підприємство «Кобак і К». Був президентом Федерації важкої атлетики Волині. Не стало 2 листопада.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Іван Карпомиз.

Багаторічний керівник Федерації профспілок Волині. Іван Карпомиз тривалий час очолював профспілки Волині, був депутатом Волиньради 5-го скликання. Не стало 26 вересня.

Легендарний бомбардир ФК «Волинь» Володимир Дикий

 *  *  *

  1. У 2021 помер Володимир Дикий.

Легенда волинського футболу та ФК «Волинь». Володимир Дикий – один із кращих бомбардирів ФК «Волинь» в історії клубу.  Був одним із творців чи не головного успіху в історії «хрестоносців» – перемоги у Другій лізі союзного чемпіонату 1989 року. Після завершення кар’єри футболіст працював тренером юнацьких, молодіжних команд , а також у штабі Віталія Кварцяного. Протягом останніх років був тренером дитячої групи. Не стало 28 липня.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Андрій Омельчук.

Ветеран АТО, легендарний луцький доброволець. Він був одним із перших самооборонівців, які відправилися у зону АТО для оборони України від російського агресора. Саме він очолив першу групу активістів, які добровільно мобілізувалися у лави батальйону «Айдар». Був заступником командира роти «Захід» батальйону територіальної оборони «Айдар», начальником відділу у Волинській області Міністерства у справах ветеранів України. Не стало 31 травня.
 

Василь Федчук. Наставник для багатьох журналістів Волині

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Василь Федчук.

Радіожурналіст. Наставник для багатьох волинських медівників. Був заслуженим журналістом України. 45 років присвятив роботі на радіо. Працював у рожищенській районній газеті. Пройшов шлях від кореспондента до редактора обласного радіомовлення та директора Волинського радіо. Не стало 11 квітня.

 *  *  *

  1. У 2021-му не стало В’ячеслава Березіна.

Луцький бізнесмен, засновник «Велозони». Разом зі своєю дружиною Людмилою Леонтьєвою заснував у Луцьку мережу магазинів велосипедного спорту «Велозона». Вони познайомились 31 рік тому у поході Кримом. Відтоді не лише об’їздили на двоколісних «конях» чи не всю Європу, а й відкрили перший у місті магазин з «дорогими» велосипедами. Не стало 3 травня.
 

В’ячеслав Березін підкорював Луцьк на велосипеді...

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Ігор Хелемендик.

Бізнесмен, директор луцького народного клубу «Майдан». Ігор Хелемендик був ресторатором. Створив у Луцьку культовий заклад – клуб «Майдан». Один із найатмосферніших і найстаріших закладів Луцька, діє досі. Не стало 18 квітня.

 *  *  *

  1. У 2021-му помер Микола Іванюк.

Колишній заступник Луцького міського голови. Був головою Асоціації захисту прав молоді Волині, депутатом Луцької міської ради. З травня 2008 до листопада 2010-го – заступник міського голови Богдана Шиби‚ керуючий справами виконкому. Далі – радник міського голови Миколи Романюка. Начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності та управління міжнародного співробітництва та туризму Луцької міської ради. Тривалий час боровся з онкологічною недугою. Не стало 14 квітня.

Луцька активістка Людмила Філіпович
з часів постання Незалежності виходила
на вулиці міста на мітинги

 *  *  *

  1. У 2021-му померла Людмила Філіпович.

Відома у Луцьку активістка, жінка, яка все життя боролася за справедливість та незалежність української держави. ЇЇ часто можна було бачити з плакатом в руках на міських площах, сивочолу і незламну духом. Рухівка.У минулому медсестра. Будучи на пенсії, вона брала участь у всіх революціях і протестах. Сама малювала плакати. Людмила Філіпович не раз потрапляла у кадри репортажів «Першого», бо до старості мала активну життєву позицію. Не стало 9 квітня.

P.S. За весь час пандемії та боротьби із коронавірусом станом на 28 грудня 2021-го на Волині померла 2161 людина, з них 1 дитина та 34 медпрацівники.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Свята без тата. 200 дітей з Волині, чиї батьки загинули в зоні АТО/ООС, отримають подарунки
Наступна новина Заупокійна свічка і кисневі концентратори. Чому стався вибух в реанімації на Прикарпатті
Останні новини
Схожі новини