Вусенко, Гриценко і Бермудський трикутник. Про що говорив Андрій Садовий у Луцьку

Вусенко,  Гриценко і Бермудський трикутник. Про що говорив Андрій Садовий у Луцьку

Кавова зустріч «без табу» – так охрестив лідер партії «Самопоміч» та Львівський міський голова Андрій Садовий розмову з журналістами у Луцьку.

Відбулась вона 18 березня у кафе «Бенедикт».

На початку зустрічі Садовий наголосив, що можна ставити будь-які запитання на будь-які теми.

Згодом розповів, чому зняв кандидатуру на пост президента, чи буде об’єднуватись із партією Анатолія Гриценка, чому варто зменшити кількість депутатів у Верховній Раді та як оцінює ситуацію з відсутністю мера у Луцьку.

Про те, чому Андрій Садовий «знявся» на користь Гриценка

«Я йшов перемагати, але зрозумів, що дуже важко отримати високий результат – попасти в другий тур. Ми з Гриценком дуже часто ділили голоси, тому я вирішив підтримати його кандидатуру. Дай Бог, щоб ми мали чесного, антикорупційного президента. Таких прикладів у нас в історії ще не було. Але колись треба з цього починати. Взагалі я думав, що це дасть таку хвилю і ми будемо мати менше кандидатів до 31 березня. Не зовсім так сталося, багато людей ще кандидує.

Я мав бажання мати єдиного демократичного кандидата. Але також є причина, що ми недостатньо працювали і той результат, який ми мали на кінець лютого, не був настільки хороший, як ми очікували».

  *       *       *

«Чому Гриценко? Насправді я не маю фактів, щоб він крав. Мене часто питають, як обирати кандидата на виборах. Я кажу: перш за все важливо, щоб люди прийшли на вибори. Щоб ми всі з вами так само, як йдемо паски святити на Великдень, всі пришли на вибори. Щоб наші голоси не вкрали і не використали для фальсифікації.

Якщо ми з вами християни, то є десять заповідей Божих. Там є чіткі орієнтири: не кради. Хто з кандидатів не крав, працюючи на тих чи інших посадах? Я не буду нав’язувати свою думку. Я своє рішення прийняв».

  *       *       *

«У мене є багато запитань до Гриценка. Моя підтримка не є безумовною. У мене є питання до людей, які представляють його в регіонах. Але він має на це реагувати. Навіть коли ми з ним підписували меморандум, у мене до нього була одна вимога: бути чесним.

Він повинен переосмислити свої дії і лишити в команді тільки тих людей, які відповідають критерію «бути чесним».

До мене також люди можуть багато застередень, але для «Самопомочі» питання чистоти рядів є критичним.

Ми поставили настільки високу планку для себе та однопартійців, що багато хто має проблеми з тим.

Політика – це дуже інтимна річ. Якщо туди залазить бруд, вона перетворюється на політичну корупцію, яка на сьогодні є домінантою в країні».

Про об’єднання «Самопомочі» з іншими партіями

«Ми не об’єднуємось із іншими партіями. Ми таких рішень не приймали. В ідеалі в Україні має бути 5-6 партій. Сьогодні є 300. 95 % тих партій є власністю українських олігархів та феодалів.

Політичний процес в Україні перебуває під тотальним впливом олігархії і криміналітету. 80 % міст в Україні контролює криміналітет.

«Самопоміч» – це самодостатня парламентська партія. Хто сьогодні з демократичних сил має парламентську фракцію в парламенті? Ми запрошуємо до співпраці, з багатьма ведемо перемовини.

Маємо підписану угоду з «Демократичним альянсом». Маємо перемовини із «Силою людей». Ми у хорошій комунікації з Вакарчуком і я вітаю його бажання долучаись до активної зміни українського політикуму. Я переконаний, що разом ми можемо зробити більше. Якщо інші політичні сили захочуть об’єднатись – велкам.

Це має бути живий природній процес. Штучно таке об’єднання не можна зробити».

Про те, що потрібно змінити у владі

«Було б дуже корисно прийняти новий закон про вибори – відкриті списки, пропорційна система – тоді був би набагато карщий рівень парламенту. Тому що сьогодні у парламенті людей 60 незалежні, які вільно приймають рішення. Всі інші – раби. Їм дають вказівки, як і коли голосувати».

  *       *       *

«Я б однозначно зменшив кількість депутатів. Тому що 450 – це та цифра, яка була встановлена, коли нас було 52 млн. Сьогодні у нас набагато менше людей проживає в країні. На мою думку, 300 депутатів – цілком адекватна кількість.

Я ввів би правило, що рішення приймається більшістю присутніх у залі. Прийшло 100 депутатів, 51 депутат проголосува «за» - рішення прийнято».

  *       *       *

«Я б зменшував кількість депутатів у місцевих органах влади у два, а то й три рази. Я б тим депутатам, які залишаться, фінансово компенсовував той час, який вони проводять на службі для громади. Тому що безоплатні депутати дуже дорого коштують для бюджету. Дуже часто депутати стають такими маклерами, обраними народом. Вони дивляться, де можна заробити, наносячи шкоду громаді».

  *       *       *

«Наше законодавство певною мірою є романтичне. Треба його робити більш реалістичним. А головне – виконувати. Якщо проаналізувати закони, які приймаються в Україні, то відсотків 80 просто не виконуються».

Про вибори мера у Луцьку

«Відсутність легітимного мера в Луцьку – це приниження людської гідності. Це велика зневага до громади Луцька. Я нещодавно наводив приклад: трагічно загинув мер Гданська. Через півтора місяця провели вибори. Сьогодні працює новий керівник. Два роки нема мера в Луцьку. Вибори ніхто не оголошує, тому що це комусь невигідно.

У нас на сьогоднішній день 200 громад не мають керівників. І ніхто виборів не оголошує. Тому це велика зневага зі сторони центральних органів влади до громади міста Луцька. Я однозначно вимагаю, щоб вибори були оголошені якомога швидше».

  *       *       *

«Коли у Франції ми бачимо людей у жовтих жилетах, які виходять на вулиці, - протестний електорат, то у нас Зеленський сконцентрував оцей протестний електорат.

Я не маю фактів, що він крав. Тому якщо в другому турі буде Зеленський і Гриценко, це буде прекрасно».

  *       *       *

«Юля (Юлія Вусенко – депутат Луцькради, колишня очільниця осередку «Самопоміч» на Волині – Авт.) чекає більше року на заходження в парламент, тому що двоє наших депутатів з Верховної Ради написали заяву про складання повноважень. Це Альона Бабак і Андрій Жоржій. Верховна Рада за це не голосує. Якби проголосувала, Юля вже була б депутатом Верховної Ради».

  *       *       *

«Насправді велика проблема – недостатність митних постів. Ми маємо багато черг. Я за те, щоб ми мали спільний митний орган. 

У нас якщо аналізуєш, що виїжджає з Польщі, а що в’їжджає в Україну, таке враження, що у нас Бермудський трикутник. У нас зникають десятки мільярдів грошей, податків і товарів на такі суми. Це називається політична корупція. Тому що це все «криється» на найвищому рівні, на цьому заробляють надприбутки».  

  *       *       *


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Консул бельгійського короля розказав, як залучити гроші на Волинь. ФОТО
Наступна новина На Волині в болоті застрягли дві «швидкі»
Останні новини
Схожі новини