«Я дуже любила картОплі з жареним маком». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Я дуже любила картОплі з жареним маком». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.

* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині)... До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. Іноді з картоплі робили кульки (пироги) і запікали її у печі до хрумкої скоринки.

 

Лідії Приходько із Садова – 88. У 1945-му її малою разом із бабою, мамою та братом товарняком вивезли з рідного села Радостів Грубешівського повіту (як і всіх до одного українців з її села). Ця родина опинилася ген у Сталінській області, нині – Донецькій. І тільки згодом на Волині.

Баба Ліда має унікальні спогади – її історію «Перший» скоро розповість детальніше. Але крім спогадів про страшне, вона все життя несе з собою і спогади про те, якою була рідна сторона – на смак…

Ніколи не поверталася більше у рідний (і вже польський) Радостів. Але мамині (а деякі ще й бабині!) рецепти згадує досі. Каже, баба Ліда, наприклад, що смачнішого, ніж «картОплі за маком» на вечерю – не було… 

«Я дуже любила картОплі з жареним маком… Їли? Мама жарила мак на пательні. Сухий, без олії, щоб він так підпражився. І в макітру його , і тоді розтирала. Сипали той мак в картоплі, помнем – і такії були ті картоплі добрі, шо не треба було більш нічого», - всміхається.

Лідія Приходько із села Садів Луцького району

Картоплю з маком запивали ячною юшкою.

«І така ячна юшечка до них ще була… Зварить мама таку юшку з ячних круп. Вода й крупа. А крупи тиї на жорна змелені. Мама на воду їх візьме, тая луска спливе, її зіллє, а крупа останеться. Тоді варить тую юшечку… Посмачить її. І тею юшечкою запиваєм і тиї картоплі їмо… З маком - то крепко вкусно. Може, тепер би  не їли, а тоді то крепко!» - запевняє баба Ліда.

Повечеряли б так?

* * *
«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша. І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде)

(передрук публікації заборонено)

ЧИТАТИ ІНШІ РЕЦЕПТИ:

«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Моя баба варить бікус. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Кров пили?» Колярські історії. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Добра кваша. Найбульш її в піст варили». Про старі рецепти. ТОМАЧІ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьким сім'ям, які виховують дітей з інвалідністю, виплатять по тисячі гривень
Наступна новина На Волині вилучили підроблену горілку на 350 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини