«Я за те, щоб на керівні посади призначали 25-річних», – Костянтин Зінкевич. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

«Я за те, щоб на керівні посади призначали 25-річних», – Костянтин Зінкевич. ПЕРШИЙ В ОБЛРАДІ

За рік депутати Волинської обласної ради ухвалили сотні рішень, оголосили десятки запитів і пропозицій. Вони розподіляли бюджет, призначали керівників школам і лікарням, надсилали звернення Президенту і парламенту.

За що боролись та чого вдалось досягти у 2018-ому членам фракції «Самопоміч» розповів «Першому» її голова Костянтин Зінкевич.

«КЕРІВНИКІВ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ ТЕПЕР ПРИЗНАЧАЮТЬ ПРОЗОРО»

– Які результати роботи вашої фракції у 2018-ому?

– Ще у 2016 році я озвучив запит до голів ОДА та обласної ради щодо необхідності закупівлі пересувних габаритно-вагових комплексів. Минув рік і ці комплекси почали надходити в область. Зараз їх є чотири.

На сьогодні за результатами їхньої роботи виписано штрафів на 180 тисяч євро. Стягнуто близько трьох мільйонів гривень, але цей процес триває. Можна було хвалитись ще у 2016 році, що таку гарну ідею подав, але суттєві результати з’явились лише цього року.

Також ми вирішили питання з перевезеннями в Оваднівській ОТГ. Перевізник відмовився туди їздити через погану дорогу. А після депутатського запиту облдержадміністрація домовилась з підприємцем і маршрут відновили. Ремонт же цих доріг я пропонуватиму включити до бюджету на наступний рік.

Рада підтримала мій запит щодо збільшення особового складу шацького відділення поліції та забезпечення криміналістів відповідним обладнанням. Прохання по особовому складу частково виконали і пообіцяли додати кілька автомобілів для поліції.

Також прокурор області відреагував на один із моїх запитів і відновив розслідування поліцією кримінального провадження щодо підробки документів міським головою Володимира-Волинського, секретарем та посадовицею.

Мій колега Олексій Панасюк озвучував запит щодо вирубки дерев вздовж автошляхів. Виявилось, що кошти від цього не потрапляють в місцеві бюджети. Зиск отримували лише приватні структури. Але тепер це питання взяли на контроль і кошти надходять.

Був ще один його запит щодо створення оптового сільськогосподарського ринку. Голова ОДА Володимир Гунчик свого часу відхилив пропозицію, мовляв достатньо львівського ринку «Шувар», який за 150 кілометрів від нас. А з новим головою ОДА Олександром Савченком почався рух у цьому напрямку.

Дякуючи депутату Борису Бабійчуку, ми добились того, щоб птахокомплекс «Губин» замінив котел для утилізації відходів на більш екологічний. Також зараз ми працюємо над тим, щоб у Нововолинську поставити кілька стаціонарних постів для вимірювання вмісту шкідливих речовин у повітрі, оскільки там є кілька підприємств-забруднювачів.

– Цього року призначили багато очільників медичних закладів. Як ви долучились до цього процесу?

– Депутати підтримали мій проект рішення про затвердження положення про проведення конкурсу для очільників медичних закладів. До цього була комісія «рєшал», в якій не було фахівців у медичній сфері. Вони проводили майже таємні засідання, на які не пускали членів трудових колективів.

А тепер створена окрема комісія саме для обрання керівників медичних закладів. За таким же принципом затвердили положення про комісію для призначення керівників закладів загальної середньої освіти.

Таким чином, ми виходимо на більш фаховий рівень призначення керівників. У нас є більше 120 установ обласної комунальної власності. У деяких з них керівники працюють вже дуже багато років і просто ментально не здатні до прогресу. Я б сміливо призначав на керівні посади людей віком 25-30 років на найвідповідальніші посади. Ті помилки, які вони робитимуть за браком досвіду, платникам податків коштуватимуть набагато менше, ніж помилки тих керівників, які «вже в темі», у схемах.

– На сесіях обласної ради ви порушували питання, що стосуються рідного вам Володимира-Волинського?

– І запити виголошували, і на комісіях працювали нашідепутати з двома важливими установами – Володимир-Волинською школою-інтернатом та Володимир-Волинською станцією переливання крові. Нарешті школі повертають обласне фінансування, адже міських грошей було недостатньо для того, щоб підтримувати її у відповідному стані.

Станція переливання крові також працює, незважаючи на те, що приватне підприємство-монополіст активно витісняє її з ринку. Стараємось її зберегти і до того ж дати можливість заробляти, переводячи станцію у статус комунального підприємства та надаючи дозвіл продати залишки плазми крові.

Ми сприяли тому, щоб у Володимирі-Волинському були заасфальтовані два десятки вулиць, розчищалась річка Риловиця, проводились археологічні дослідження у пам’ятці культури національного значення городище «Вали» IX-XIII ст, у районах Волині було зроблено багато інфраструктурних об’єктів та доріг.

«МИ НЕ Є КЛАСИЧНОЮ ОПОЗИЦІЄЮ»

– Фракція «Самопомочі» у Волинській обласній раді вже близько року працює без колишнього голови Михайла Імберовського. Зміна очільника відбувалась у цікавий спосіб – спершу ви з колегами вийшли з фракції, а потім повернулись, але вже без Михайла Імберовського. Чи свідомо це було зроблено?

– Ми абсолютно свідомо розформовували фракцію для того, щоб переформатувати роботу всередині неї, оздоровити, так би мовити. Планів залишити «Самопоміч» повністю у нас не було. Натомість були багатогодинні розмови з очільниками партії, внаслідок яких ми домовились, як працювати далі.

Можу сказати, що навіть, коли головою фракції ще був Михайло Імберовський, решта членів обговорювали робочі питання без нього. Просто в якийсь момент ми побачили, що голова відійшов від роботи і грає не в ті ворота.

Четверо ми конструктивно працювали. Звичайно, буває, що сперечались, але врешті-решт виходили на узгоджений результат.

– Зважаючи на те, що ви в обласній раді у меншості, як працюєте з більшістю і чи вважаєте себе опозицією?

– Ми не є класичною опозицією в розумінні «проти всіх». Ми пишаємось тим, що можемо говорити те, що думаємо. Ми є антагоністами з тим же «УКРОПом», але в звичайній розмові з Ігорем Палицею вдавалося домовлятись про користь для Волині і знаходити спільну мову. Політики є більше в сесійній залі і телевізорі, а поза ними я можу говорити з представниками будь-якої політичної сили.

Ми багато чого проговорюємо поза сесійною залою, аби вже під час сесії не витрачати на це часу. Так, людям хочеться шоу – емоцій, перепадів голосу, але це не конструктивно.

– Багато депутатів продовжують їздити на округи, роздавати обіцянки, ставити лавочки з іменними табличками. Можливо, настав час відійти від цього?

– Від цього можна відійти тільки, якщо захоче виборець. А якщо виборець ковтає цю наживку, значить йому все підходить. Можна проголосувати за крадіжку вартістю тисячі лавочок, а для окозамилювання поставити одну, ще й за гроші виборців. Щоб оцінити роботу депутата, достатньо подивитись, як він голосує. А люди переважно дивляться на те, хто, що і з яким тоном сказав.

Я на комісіях навіть прошу секретаря: «Запишіть в протокол, що комісія загалом підтримала, але я був проти». Тому що колись мені доведеться відповісти за такі рішення. Я пишаюсь тим, що у нас вистачає совісті сказати: «Нехай вас навіть і більшість, але я голосую проти».

Наша фракція не ставить собі за мету «сподобатись». Я можу поставити лавочки, але це не те, до чого потрібно прагнути.

«ВОЛИНЬ ПОВИННА БУТИ ДОСТУПНОЮ ДЛЯ УСІХ МАЛОМОБІЛЬНИХ ЛЮДЕЙ»

– Як вам проект обласногобюджету на 2019 рік?

– Мені сподобалось, шо в бюджеті є пропозиція виплат по 100 тисяч гривень для військових, ветеранів війни за прикладом Львова. Ми ще будемо обговорювати механізм цих виплат.

Пропозиції загалом щодо проекту від фракції ми будемо вносити, тому що живемо серед людей і знаємо, які де потреби є. Чи до нас прислухаються – час покаже.

Перше враження – бюджет збалансований.

– Маєте плани на наступний рік?

– Я ініціюватиму розробку програми доступного середовища для маломобільних груп населення. Це не тільки люди з інвалідністю, а й мами з візочками, вагітні, діти, навіть іноземці, які не розуміють місцеву специфіку.

Доступність стосується всього – дорожньої інфраструктури, закладів – бюджетних і приватних…

Думаю, процес адаптації може зайняти багато років, але плани потрібно розписати і втілювати.

Почати потрібно банально з виборчих дільниць. Я знаю людей з інвалідністю, які хочуть самостійно дістатись на виборчу дільницю і проголосувати, а не, щоб до них приїхали зі скринькою. Це питання гідності. А те, як ми ставимось до людей з меншими можливостями, до тварин, такими ми є, як суспільство.

Також, попри деструктивну поведінку представників Володимир-Волинської міської ради, ми і далі намагатимемось налагодити співпрацю. Зокрема будемо вносити свої пропозиції щодо ремонту вулиць та багато інших.

Я закликаю мешканців Волині звертатись до мене напряму. На що зможемо – на те вплинемо.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 3-місячне немовля з Волині терміново потребує пересадки печінки
Наступна новина Волиняни поїдуть у Київ молитись за Єдину помісну церкву. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини