Як працювати безпечно? У Луцьку проводять унікальний семінар-тренінг для лісівників

Як працювати безпечно? У Луцьку проводять унікальний семінар-тренінг для лісівників
Під час тренінгу

У Луцьку розпочався дводенний семінар-тренінг «Основи та практика керування ризиками небезпек, формування ризикоорієнтованого мислення працівників підприємств-підрядників в лісовій галузі» (відповідно до вимог ISO 45001:2018).

Захід розпочав роботу 25 вересня, повідомили у прес-службі Волинського ОУЛМГ.

Безпековий форум відкрив головний редактор журналу «Охорона праці», керівник «Академії управління ризиками в системах менеджменту» Дмитро Матвійчук. З вітальними словами до присутніх звернулися головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Держлісагентства України Андрій Мусійовський та заступник начальника Волинського ОУЛМГ Олександр Рибчинський. Обоє наголосили на важливості безпекової складової у сфері лісівництва.

«Це перший семінар-тренінг в Україні такого спрямування і рівня, – наголосив модератор заходу Дмитро Матвійчук. – Ми запросили найкращих фахівців у сфері охорони праці. Мета тренінгу – дати практичні знання і розуміння основних підходів у розробці і впровадженні систем управління гігієни і безпеки праці на основі керування ризиками».

«У грудні 2018 року Урядом ухвалено Концепцію реформування системи управління охороною праці в Україні та план заходів з її реалізації, – акцентував Андрій Мусійовський. – Триває робота над новою редакцією Закону про охорону праці та інших законів, які імплементують у вітчизняне законодавство директиви ЄС та Конвенції МОП з питань безпеки та гігієни праці. Держлісагентство не може чекати, коли ці важливі матеріали будуть прийняті, тож розпочало роботу з реформування».

Уперше разом з лісівниками у форумі беруть участь і приватні суб’єкти господарювання, що надають послуги з лісівництва. Також Волинь – фактично перша область, де стартує цей унікальний проект. Проводиться цей навчальний тематичний семінар-тренінг відповідно до Концепції реформування системи управління охороною праці в Україні. В його основу покладені вимоги Рамкової Директиви 89/391/ЄЕС «Про впровадження заходів для поліпшення безпеки та охорони здоров’я працівників під час роботи» та Нового стандарту ISO 45001:2018 як інструменту реалізації державної концепції на українських підприємствах з 2021 року.

«З нами ви навчитесь уникати виробничих втрат, берегти життя та здоров’я своїх працівників, розуміти суть небезпеки, оцінювати ризики та розробляти заходи для попередження травмування працівників, обирати безпечні методи роботи, виявляти корінні причини нещасних випадків та надавати домедичну допомогу потерпілим, отримаєте можливість обмінятися досвідом із колегами та партнерами, – акцентують організатори цього лісопрактикуму безпеки. – Семінар призначений для керівників і фахівців, які бажають освоїти нові методики в галузі безпеки та гігієни праці, навчитись виявляти небезпеки та управляти ризиками на робочих місцях. Це дозволить суттєво знизити втрати на виробництві, а головне – зберегти здоров’я і життя працівників, поліпшити їх умови праці».

Перед слухачами з доповідями та практичними рекомендаціями  виступили кандидат технічних наук за спеціалізацією «Охорона праці», головний спеціаліст Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Степанишин, головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Боровицький, менеджер компанії StarLife Валентина Компанець, завідувач сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Волинській області Сергій Соколов, кандидат біологічних наук, доцент кафедри охорони праці та інженерії середовища НУБІП Тамара Білько.

Вони говорили про державну політику у сфері охорони праці в Україні, впровадження системи управління охороною праці на основі управління ризиками в лісовому господарстві та її значення для підприємств-підрядників, технології безпечного ведення робіт, добровільне страхування та медичний захист, розслідування нещасних випадків на виробництві відповідно до нових вимог, надання домедичної допомоги потерпілим під час виконання робіт.

26 вересня на керівників лісогосподарств та підприємств, що надають послуги із лісівництва, чекає зустріч з професором Міжнародного інституту менеджменту, доктором технічних наук, провідним викладачем Академії управління ризиками, міжнародним експертом, викладачем і аудитором по стандартам ISO Віталієм Цопою. Разом із головним редактором журналу «Охорона праці» він проведе заняття секції «Основи формування ризикоорієнтованого мислення та процесу керування ризиками небезпек в СУГіБП для підприємств-підрядників у лісовій галузі».

Тут передбачені лекції «Державна концепція та програма реформування охорони праці на підприємствах в Україні», «Основи ризикоорієнтованого мислення та процес керування ризиками небезпек в системах управління ГіБП», «Ідентифікація небезпек підрядниками на робочих місцях», «Оцінка ризиків, матриця прийнятності ризиків на робочих місцях», «Основні вимоги до систем управління ГіБП підрядних організацій в лісовій галузі». На слухачів чекають практикум «Керування ризиками небезпек в системах управління ГіБП на робочому місці в лісовій галузі», який передбачає практичну розробку реєстру (картки) ризиків та екзаменаційний тест.

«Тренінг призначений для керівників державних підприємств Держлісагентства, керівників, фахівців і співробітників підприємств та організацій, підприємців, що надають послуги по лісівництву в лісовій галузі, – наголошує модератор від Волині Олександр Боровицький. – Організатори не тільки розповідають, а й навчають практично використовувати нові підходи в галузі охорони праці, керувати ризиками небезпек, знати і дотримуватися вимог державної концепції реформування охорони праці, впровадження яких дозволить значно знизити втрати здоров’я і життя працівників на робочих місцях. Цей навчальний практикум передбачає також дискусії, обмін думками, отримання практичних навиків та методичних матеріалів».

Віталій Цопа конкретизує, що цей навчальний тренінг розроблений на основі вимог Державної концепції реформування охорони праці на підприємствах в Україні, Європейських директив, міжнародних стандартів та кращих практик з управління ризиками в системах управління ГіБТ, а також практичного досвіду і впровадження систем гігієни і безпеки праці на основі управління ризиками на зарубіжних і вітчизняних підприємствах.

По закінченні всі слухачі отримають навчальний матеріал (стандарти з СУГіБП та управління ризиками) та сертифікати учасника навчального тренінгу від Академії управління ризиками в системах управління редакції журналу «Охорони праці».

Цей навчальний форум-практикум Волинське ОУЛМГ проводить за підтримки журналу «Охорона праці» та Академії управління ризиками в системах менеджменту, що діє при редакції, та у взаємодії з Державним агентства лісових ресурсів України.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині стартує осінній призов. На службу підуть близько пів тисячі юнаків
Наступна новина Під Луцьком продають квартиру з великою кухнею
Останні новини
Схожі новини