Як реорганізують Волинський обласний тубдиспансер

Як реорганізують Волинський обласний тубдиспансер
Туберкульозний диспансер у Луцьку

На Волині у рамках реорганізації обласного туберкульозного диспансеру планують перенести три філії до центрального закладу в Луцьку, а в самому закладі зробити капітальний ремонт.

Про це – у сюжеті 12 каналу.

Зараз тут перебуває 164 пацієнти, що майже вдвічі менше, ніж у 2018 році.

Загалом раніше в області було 450 ліжок для хворих на туберкульоз. У зв’язку з медреформою їх має стати менше, близько двохсот. Саме з цим владці і пов’язують народження чуток про нібито закриття тубдиспансеру.

«Хочу заспокоїти усіх людей, що диспансер буде працювати, всі носії відкритої форми туберкульозу обов’язково будуть перебувати на лікуванні, а всі, хто не заразний, лікуватимуться вдома», – запевнила голова комісії з питань соціального захисту населення Волинської облради Людмила Тимощук.

Нагадаємо, також голова облради Ірина Вахович категорично заперечила інформацію про закриття Волинського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру, відомого як тубдиспансер.

Заклад мають оптимізувати й капітально відремонтувати. Крім основного центрального відділення, в області є ще три стаціонарні філії. Саме їх і мають закрити. До слова, у двох з них не було пацієнтів.

«Це Луків, Хотешів, Поворськ. Зараз Луків у стадії реорганізації майже закритий, Хотешів також. Стоїть питання про Поворськ», – каже Людмила Тимощук.

Читати також: На Волині закривають туберкульозну лікарню

Зараз там перебуває 24 паліативних пацієнти, які невиліковно хворі. Їх планують перевести до центрального відділення. Таку можливість матимуть після закінчення капітального ремонту, який, за словами генерального директора закладу, мають зробити за три місяці. Тоді хворих забезпечать всіма необхідними умовами.

«Це будуть бокси, напівбокси, де буде окрема душова кабіна, туалет, умивальник, з вентиляцією. Тобто тут у них будуть уже сучасні європейські умови», – розповів гендиректор КП «Волинський обласний фзитіопульмонологічний медичний центр» Іван Нискогуз.

Поки що в обласному тубдисапансері тільки одне відділення, яке відповідає європейським вимогам. Інші ж мають не найкращий вигляд. Палати, в яких хворі постійно між собою контактують, і тим самим не дають одне одному одужати, непривабливі коридори, відсутні необхідні засоби гігієни. Хоча, кажуть працівники, для них умови вже кращі, аніж колись.

Про капітальний ремонт почали говорити у 2018 році, тоді виділили перші гроші. Згодом розпочались і роботи. Також нещодавно обласна рада спрямувала ще два з половиною мільйони гривень. Тож незабаром у приміщенні хочуть встановити ліфт.

За словами директора, на термін перебування хворих впливає безпосередньо їхній стан у момент диспансеризації. Якщо форма туберкульозу запущена, то і процес знебацилення триватиме довше. Відповідно і ліжко буде зайняте. Коли хворі пролікуються і стануть незаразними – тільки тоді зможуть вийти на амбулаторне лікування.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ордени і почесні звання. П'ятьох волинян нагородили державними відзнаками
Наступна новина Дубілет може повернутися в уряд
Останні новини
Схожі новини