Як розпізнати провокації в соцмережах. Поради СБУ волинянам

Як розпізнати провокації в соцмережах. Поради СБУ волинянам
Ботоферми працюють в тому числі на Волині. Одну з таких СБУ виявила у Луцьку

Неправдиві новини та пости-провокації у соціальних мережах є одним з інструментів інформаційної війни Росії проти України.

Як розпізнати їх та яким повідомленням не можна довіряти, пояснила прессекретарка управління СБУ у Волинській області Іванна Поліщук.

«Мотиви нинішнього інформаційного нагнітання – посіяти тривогу в українському суспільстві, підірвати віру в здатність держави захистити своїх громадян, розхитати нашу єдність», - каже вона.

Нагадаємо, на Волині не планують запроваджувати комендантську годину.

Як розпізнавати фейки (неправдиві повідомлення)?

– Зверніть увагу на те, хто повідомляє новину.

Чи чули ви раніше про ці видання чи про цього автора? Перевірте, чи офіційні медіа пишуть про цю подію? Якщо про це більше ніхто не повідомляє, велика ймовірність, що новина є несправжньою.

– Обов’язково звертайте увагу на дату та час публікації.

Іноді старі та колись популярні публікації автори фейків видають за нові.

Якщо в новині є згадка та посилання на інші джерела, прогляньте їх, звертаючи увагу на те, коли саме вони були опубліковані та як у них описується подія.

– Подивіться, чи повідомлення не надто емоційне.

Для фейків характерні шокуючі та емоційні заголовки, написані великими літерами та з використанням великої кількості знаків оклику. У самому тексті автори вказують на «жахливі подробиці», а для ілюстрацій використовують вражаючу картинку, яка не має відношення до тексту, але несе емоційне навантаження.

– Зверніть увагу на зміст повідомлення та на джерела, на які посилається новина.

Чи підкріплюються описані події будь-якими фактами? Якщо у новині немає згадки та посилань на джерела, які можна перевірити, це є очевидним сигналом, що допис, швидше за все, є фейком.

Минулого року у Луцьку викрили ботоферму, яку фінансували представники РФ. Зловмисники закликали через соцмережі до порушення територіальної цілісності нашої країни. Серед іншого, агітували за створення так званих «Малоросії» та «Новоросії», а також за приєднання всього сходу України до «великої Росії».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьк зробив запаси води, лікарні працюють штатно
Наступна новина У НБУ повідомили, як працюватиме банківська система під час воєнного стану
Останні новини
Схожі новини