Як у Луцькому замку вручали орден «Народний герой України»

Як у Луцькому замку вручали орден «Народний герой України»
Церемонія нагородження (фото Суспільного)

У Луцьку провели 32-гу урочисту церемонію нагородження недержавним орденом «Народний герой України». Срібні нагороди отримали 10 українців, серед яких учасники АТО/ООС, військовий медик та волонтер.

Подія відбулася у Луцькому замку, повідомляє Суспільне.

Орден «Народний герой України», створений волонтерами, існує з червня 2015 року. За цей час ним нагородили понад чотириста осіб, розповіла організаторка церемонії Віолетта Кіртока.

Церемонію влаштовують щоразу в новому місті.

«Цього року це перша церемонія через карантин, вже мали б провести дві чи три церемонії. Я сподіваюся, що взимку ми проведемо ще в одному місті», – каже Віолетта Кіртока.

Три з десяти орденів – посмертні. Це бійці, які загинули в АТО/ООС:

Володимир Майборода (позивний Май) – розвідник 24-ї бригади. 8 квітня 2015 року біля селища Жованка підірвався на міні. 15 квітня загиблого військовослужбовця передали українській стороні на КПВВ «Мар'їнка».

Тарас Зозуля – боєць 80-ї бригади. 21-річний десантник загинув 31 серпня 2014 року у бою біля Луганського аеропорту. Боєць лишився прикривати відхід групи з пораненими.

- Максим Шульга – боєць 80-ї десантної бригади. 2014 року брав участь у звільненні міста Слов’янська та села Миколаївка, потім був у розвідувальному дозорі під час прориву до Луганського аеропорту. 26 серпня 2014 року під час танкового обстрілу прикривав побратимів, але був важко поранений і загинув. Нагороду замість загиблого Максима Шульги отримала його мама Тетяна Шульга.

П'ятеро військових свої срібні нагороди отримали особисто. Це:

- Володимир Шипка (позивний Умка) – боєць 93-ї бригади. Позаминулого року в районі авдіївської промки знищував ворожі ВОПи. Попри те, що вже обіймав посаду начальника штабу і мав керувати боями звідти, постійно знаходився на передових позиціях поряд із побратимами;

- Богдан Макаров – боєць 51-ї бригади. 23 липня 2014 року сержант Макаров у складі підрозділу отримав наказ увійти у місто Лисичанськ та зайняти оборону. Танк, яким командував Макаров, здійснював прикриття та забезпечував відхід особового складу. Під час бою, намагаючись надати допомогу та витягти з-під обстрілу командира свого блокпоста підполковника В.Спасьонова, Богдан Макаров отримав поранення та контузію;

- Олег Бончинський (друг Боня). На війну пішов добровольцем. Ще на Майдані витягнув з-під снайперського вогню і врятував важкопораненого мітингувальника. На сході звільняв Красногорівку, Маринівку, неподалік Савур-Могили отримав важке поранення лівого ока. Після лікування і реабілітації у 2015-му повернувся на війну. У травні 2018 року в Зайцевому боєць отримав ще одне поранення і контузію, після якої втратив слух, але знову лишився на фронті.

- Олександр Старина (Старий) – 74 розвідбат. Восени 2014 року, коли точилися бої за термінали Донецького аеропорту, брав участь у запеклих боях. Із підлеглими встановив прапор України на старому терміналі фактично під прямим прицілом ворога. Зимою 2017 року здійснював контроль операції із зайняття авдіївської промки. 

- Ярослав Шинкаренко (Ярик) – 131 розвідбат. На нагородження приїхав з мамою, теж військовою. Тато Ярика загинув у Донецькому аеропорту.

Ще дві срібні нагороди із синьо-жовтою колодкою отримали медик та автор проєкту «Книга пам‘яті полеглих за Україну». Це:

- Павло Казьонов – військовий хірург 61-го мобільного шпиталю. Рятуючи бійця під Волновахою, медик працював у шоломі та бронежилеті. Із групою хірургів та анестезіологів видалив нерозірвану гранату, яка потрапила до стегна бійця. Нагороду, яку отримав, вважає спільною і дякує колегам, які допомагали рятувати бійця;

- Максим Попов – автор проєкту «Книга пам‘яті полеглих за Україну». Держава досі не веде зведеного переліку загиблих на Сході вояків, у найкращому випадку деякі відомства роблять свої. Тому волонтери, як завжди, взялися за це самотужки. Таку пошукову роботу започаткував Максим Попов, куратор проєкту Книги пам’яті загиблих бійців memorybook.org.ua. Сам Максим Попов був учасником подій на Майдані, де також відзначився.

Один з членів нагородної ради – батько загиблого майданівця Устима Голоднюка. Чоловік розповів: висунути кандидатуру військового, волонтера чи медика може будь-хто. Подання можна зробити на офіційній сторінці «Народного героя». Кожного з номінантів потім обговорює нагородна рада і формує список військових, які отримають срібні ордени.

Читати також:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Заразилися понад 1200 учнів та 2100 вчителів. Яка ситуація з коронавірусом у школах України
Наступна новина Хто зареєструвався на посаду Любомльського міського голови. Список кандидатів
Останні новини
Схожі новини