Як у єдиній на Волині аквафермі вирощують африканських сомів. ФОТО

Як у єдиній на Волині аквафермі вирощують африканських сомів. ФОТО
джерело фото: Слово правди

На Волині на невеличкій аквафермі «Фішково», яку відкрив льотничанин Сергій Корець, в умовах закритого водопостачання вирощують кларієвого сома. 

На нехитру табличку із надписом «Жива риба. Соми» на трасі Володимир-Волинський-Ковель, що поруч із селом Верба, нині звертають увагу чимало водіїв, адже розведенням вусатих вихідців із африканського Нілу тут ще ніхто не займався, - пише газета Слово правди

«Ось у цім басейні, який ми називаємо «дитячим садком», зараз знаходиться 10 тисяч мальків, а за декілька місяців ми їх переведемо до «школи», – розповідає власник акваферми Сергій Корець і показує наступну залу з кількома басейнами. Кидає у воду жменю корму і все приміщення наповнюється бризками води – у басейні аж кишить від чималої хижої риби, адже щільність посадки кларієвого сома дуже висока.

– Хоч їх тут і тут і тисячі, утім коли щодня годуєш сомів через кожні три години, то здається, що впізнаєш їх уже за мордочками», – додає, посміхаючись, Сергій.

Вирощують сомів навіть у квартирах

За фахом Сергій Корець – слюсар  з ремонту автомобільного обладнання. У 2014 році був мобілізований до лав Збройний Сил, а коли через рік повернувся з буремного Сходу додому, задумався над власною справою.

– Ідея започаткувати ферму із вирощування кларієвого сома належить не мені, а товаришу з Володимира, який  сам пробував це робити, але, звісно, в значно менших обсягах просто на своєму обійсті, – зізнається Сергій.

– Мене це одразу зацікавило, адже така риба невибаглива у догляді, швидко росте, а ще має високі смакові якості. Переваги вирощування риби в закритих басейнах у порівнянні зі ставками у тому, що вода, яка надходить зі свердловини чиста, крім цього риба не має контакту із землею, тож ризик підчепити якусь хворобу мінімальний. Та й характерного запаху мулу, на відміну від річкового сому, у кларієвого нема.

Аби навчитись усім тонкощам розведення африканського сома, Сергій їздив переймати досвід на великі акваферми у Жашків, Рівне та Одесу. І вже невдовзі, заручившись підтримкою родини, придбав необхідне устаткування, яке розмістили у колись занедбаному приміщенні колишнього колгоспу села Верба. Фінансову підтримку на розвиток бізнесу отримав також і від держави, скориставшись програмою служби зайнятості, де на той час перебував на обліку.

– Рік тому почали потрохи відбудовувати це приміщення – відновили стіни, повставляли вікна, вирили свердловину та почали облаштування басейнів. І коли нарешті все було готове, придбали першу партію малька в одеської фірми «Аквапром». Уже за 8 місяців майже 15 тисяч мальків доросли до рибин вагою понад  кілограм, – розповідає Сергій.

Скільки наразі сомів живуть у басейнах рибної ферми її господарі точно відповісти не можуть, адже після закупки першої партії придбали 10 тисяч мальків, а кілька місяців тому ще 14 тисяч. Кількість чимала, тож порахувати усіх неможливо, оскільки серед популяції бувають і втрати, значною мірою через притаманний сомам «канібалізм». А апетит у цієї риби завидний – годують сомів щотри години тюлькою та спеціальним натуральним кормом, до складу якого входить рибне борошно та злаки.

Холодна вода волинських річок не для кларієвого сома, адже в природних умовах він водиться в африканських Нілі та Йорадні, через що має назву «нільський» та «йорданський» сом. А «приручити» цю рибу та вирощувати в умовах замкнутого водопостачання навчились лише у 80-х роках минулого століття.

Першим це вдалось голландцям, а пізніше сомині ферми з’явились і в інших європейських країнах. В Україні розведення африканського сома поки що набуває популярності і великих ферм є небагато, натомість є чимало любителів такої справи, котрі вирощують рибу в невеликих обсягах у себе вдома, інколи навіть у квартирах!

– Воду в басейнах ми змінюємо раз на добу, а температура постійно підтримується у межах 27 градусів. Тому котел на нашій фермі працює 24 години на добу 365 днів на рік. Крім цього, проводимо аерацію води, яка має бути достатньо насичена повітрям. Стикались раніше з проблемою перебоїв в електропостачанні, але зараз маємо власний генератор, тож коли вимикають світло, нам не так страшно, – зазначає 30-річний господар ферми.

Риба, що може..втекти з дому

Кларієвий сом надзвичайно живуча, сильна та розумна риба. Цікаво, що він може жити без води протягом двох діб, дихаючи звичайним повітрям. Вся справа в тому, що у цієї риби  є як зябра, так і легені. На своїй батьківщині, в Африці, соми можуть до  кілометра ходити «пішки» – коли вода йде з річок. З ям з водою, куди вони потрапляють, соми можуть вистрибувати до  двох  метрів у висоту і поповзом шукати воду.

– Один з наших постійних покупців розповів цікавий випадок, який трапився із сомами, котрих він придбав і залишив на ніч у мисці. Вранці здивуванню не було меж, адже риба просто зникла з дому! – сміючись, розповідає господар ферми. – Одного знайшли відразу, а другого лише за декілька годин на присадибній ділянці, де сом вже рив собі «нірку».

У далекій перспективі  «Фішково» планує вирощувати креветки, але поки що тут докладають усіх зусиль,  аби розвивати сомину ферму – будують наразі нову котельню, хочуть  також зробити ставок, де можна буде порибалити і власноруч упіймати африканського хижака.

Працювати на господарстві потрібно цілодобово, тому поки що часу на маркетинг не вистачає, а реалізують рибу одразу із ферми за ціною по 80 гривень за кілограм, а також завозять невеликі партії на ринок до Володимира. Цього літа чи не найбільшим попитом, особливо серед відпочивальників на Шацьких озерах, користувалась новинка від «Фішково» – копчений сом, якого на смак не відрізнити від делікатесного вугра.

– Взимку плануємо зайнятись ринками збуту, а поки що найкращою рекламою є люди, котрі купують у нас рибу,а потім розповідають про це друзям і знайомим, – зазначає Сергій, продавши півторакілограмового сома черговому клієнту, який саме під’їхав на автівці до акваферми.

М’ясо цієї риби дуже смачне та має неоднорідне забарвлення, через що його називають «мармуровим сомом». В родині власників акваферми сом – невід’ємна частина раціону. Особливо полюбляють смажити стейки  на грилі. Смакує вирощена татом рибка і донечці Софійці, якій скоро виповниться два роки. І це при тому, що риба у списку заборонених продуктів, оскільки у дівчинки  харчова алергія. Утім від гіпоалергенного кларієвого сома у дитини жодних алергічних реакцій.

Тетяна ІЗОТОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку низка вулиць – без води
Наступна новина У луцькій книгарні «Є» розкажуть про білоруську літературу
Останні новини
Схожі новини