Якби митрополит Володимир дожив, УПЦ МП стала б основою для автокефалії, – священик з Волині

Якби митрополит Володимир дожив, УПЦ МП стала б основою для автокефалії, – священик з Волині
Віктор Мартиненко

Волинський священик Віктор Мартиненко, який раніше служив в УПЦ МП, а нині перейшов у ПЦУ, вважає, що якби блаженнійший митрополит Володимир дожив до нинішніх часів, церква, очолювана ним, – УПЦ МП – стала б основою для автокефалії.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню ВолиньUA.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Покараний» священик Московського патріархату служив в храмі ПЦУ. ФОТО

«Вірю, що якби він (митрополит Володимир, – ред.) дожив до цього часу, у нас би все було по-іншому. Наша церква, очолювана ним, стала б основою для автокефалії, для об’єднання всіх інших. На жаль, наше теперішнє керівництво втратило шанси, а процес об’єднання звело нанівець. Блаженнійший неодноразово говорив, проводив через рішення синодів те, що ми – за автокефалію, тільки законну, визнану вселенським православ’ям. Зараз ми цю автокефалію отримали», – наголосив священнослужитель.

«У нас була дійсно Українська православна церква. Хоч нас і тоді обзивали москалями, але одна справа – кричати про патріотизм, а інша – проявляти його корисними для країни справами. Блаженнійший був патріотом і завжди казав, що канонічний статус автокефалії повинен вінчати наші зусилля. Він у 2007 році розпочав процес звернення до предстоятелів помісних церков, щоб вони допомогли залікувати розкол. За його часів була створена комісія, яка почала налагоджувати діалог із Київським патріархатом. Потім із Москви, вже в останні дні його хвороби, цей процес було призупинено і зруйновано», – зазначив Віктор Мартиненко.  

«Я вірю, що він зараз радіє з неба за нас», – додав священик.

Довідково:

Митрополит Київський і всієї України Володимир (за паспортом Віктор Маркіянович Сабодан; 23 листопада 1935 – 5 липня 2014) – архієрей Української православної церкви Московського патріархату з 1966 року, у 1992–2014 роках її предстоятель, митрополит Київський і всієї України.

Був головою і постійним членом Синоду української православної церкви московського патріархату, постійним членом Синоду Російської православної церкви, членом Президії Міжсоборної присутності РПЦ. 

Герой України (2011).

Відомий православний проповідник, богослов, духовний письменник і поет. У 1997–1998 роках вийшло у світ 6-томне видання його праць.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ще три парафії на Волині виходять із Московського патріархату
Наступна новина У Луцьку замість 2-поверхового будинку зводять 9-поверховий: сусіди проти. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини