Які документи необхідні для будівництва житла площею більше 300 «квадратів»

Які документи необхідні для будівництва житла площею більше 300 «квадратів»

Змінити квартиру на просторий будинок – незрівняне відчуття, саме тому є чимало охочих покинути метушливе місто та переїхати до його спокійніших околиць або ж взагалі в село.

Однак, перш ніж почати будівництво власного житла, доведеться запастися терпінням. Особливо, якщо ви спланували звести будинок площею більше 300 квадратних метрів. Адже, згідно законодавства, процедура оформлення документів на будівництво великих будинків – інша, аніж якби ви будували житло менше 300 «квадратів».

З чого почати і як зробити усе законно, аби власний будинок став втіхою, а не проблемою, «Перший» розпитував у юрисконсульта агентства нерухомості «ВМБ Нерухомість» Ольги Вахрушевої.

Читайте також: Які документи потрібні для будівництва власного житла

«Для будівництва будинку площею більше 300 квадратних метрів та не більше двох поверхів процедура підготовки до початку будівельних робіт складніша і довша. По-перше, тут вже потрібен проект забудови, а не ескіз намірів забудови. Для цього залучаються сертифіковані спеціалісти для проектування та здійснення технічного нагляду, компанія-підрядник.

Єдиний момент: якщо це не багатоповерхівка, а індивідуальний житловий будинок, то немає потреби проводити експертизу проекту», - розповіла юрист.

9 ОСНОВНИХ КРОКІВ, ЯК ПОЧАТИ БУДІВНИЦТВО ВЛАСНОГО БУДИНКУ ПЛОЩЕЮ БІЛЬШЕ 300 КВ.М

Перш ніж починати будівництво, потрібно переглянути правовстановлюючі документи на земельну ділянку, - зокрема, звернути увагу на її цільове призначення.

1. Отримати містобудівні умови.

Згідно законодавства, містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на підставі містобудівної документації на місцевому рівні на безоплатній основі за заявою замовника, до якої додаються:

- копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію;

- копія документа, що посвідчує право власності на об’єкт нерухомого майна, розташований на земельній ділянці, або згода його власника, засвідчена в установленому законодавством порядку (у разі здійснення реконструкції або реставрації);

- викопіювання з топографо-геодезичного плану М 1:2000;

- витяг із Державного земельного кадастру.

Для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовник також додає містобудівний розрахунок, що визначає інвестиційні наміри замовника, який складається у довільній формі з доступною та стислою інформацією про основні параметри об’єкта будівництва.


2.Отримавши містобудівні умови, потрібно виготовити проект, укласти договори з генеральним підрядником та технічний наглядом, які контролюватимуть та наглядатимуть за перебігом будівництва.


3. Наступним етапом є подання повідомлення про початок будівельних робіт, вказавши клас наслідків СС1. Повідомлення реєструє Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ).

 «В інспекції архбудконтролю реєструють це повідомлення і воно автоматично з’являється на сайті ДАБІ. У майбутньому, наприклад, для підключення комунікацій, достатньо сказати номер повідомлення про початок будівельних робіт, воно буде у вільному доступі в інтернеті і його без проблем побачать відповідні служби», - розповіла юрисконсульт.


4. Саме з цього моменту можна починати будувати та підключати комунікації – світло, газ тощо.


5. Далі на черзі - виготовлення технічного паспорту – для цього проводиться технічна інвентаризація об’єкта.

6. Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», коли будинок збудований, потрібно звернутися до органу місцевого самоврядування та укласти договір про пайову участь. Сплатити її.


7. Після завершення будівництва заповнюється та подається декларація про завершення будівельних робіт, яку власник будинку подає до ДАБІ, яка перевіряє, чи відповідає збудований будинок містобудівним вимогам та проекту. Якщо все в нормі, тоді ДАБІ реєструє декларацію про готовність об’єкта до експлуатації.

8. Отримавши декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, потрібно звернутися до державного реєстратора або нотаріуса для реєстрації права власності. Щоб зареєструвати право власності, потрібно сплатити державне мито.


9. Лише маючи право власності, у збудованому будинку можна прописатися та отримати будинкову книгу.

До слова, для отримання містобудівних умов геодезична зйомка обов’язкова, це прописано в законі.

Читайте також: Якщо Вам потрібна оцінка майна - то Вам у «ВМБ нерухомість»

«На перший погляд, процедура оформлення усіх документів на будівництво житлового будинку – не складна, але я би радила тим, хто хоче почати будуватися, аби не гаяти час та зберегти нерви, звернутися до спеціалістів. Процес проектування – є основним, адже будова повинна відповідати нормам закону», - наголосила Ольга Вахрушева.

З її слів, як правило, «ВМБ Нерухомість» береться одразу за увесь комплекс робіт, пов’язаних із виготовленням документів на будівництво.

Читайте також: Технологія продажу від «ВМБ нерухомість»: як продавати в мінімальний термін за максимальною ціною

Спеціалісти «ВМБ Нерухомість» чекають на Вас та готові допомогти в реалізації Вашої мрії – будівництві власного будинку!

Адреса: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 22Б, оф. 33, 34

тел. (0332) 78-02-34, 78-02-35

сайт: www.vmb.com.ua

Головне фото ілюстративне, джерело z500.com.ua


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Патрульні у Луцьку презентували соціальний проект «Тонка синя лінія». ФОТО
Наступна новина Волинянин у сварці ледь не зарізав дружину
Останні новини
Схожі новини