Яна Беломоїна: «Перші кроки спортивної кар'єри робила в Луцьку»

Яна Беломоїна: «Перші кроки спортивної кар'єри робила в Луцьку»

Чемпіонка світу з маунтинбайку в олімпійській дистанції крос-кантрі, наша землячка Яна Беломоїна розповіла виданню «ВолиньUA» про свої досягнення у спорті та плани на майбутнє.

Лучанка Яна Беломоїна – справжній експерт у дисципліні крос-кантрі. Наразі вона – чемпіонка Європи, триразова призерка Чемпіонатів світу, дворазовий лідер Кубка світу. Також спортсменка двічі брала участь в Олімпійських іграх (2012 та 2016 роки), здобувши 13-е та 9-е місця відповідно. Навесні минулого року Беломоїна здобула золото на престижній велогонці в Австрії.

За знаком Зодіаку: Скорпіон.

Кредо: «Немає нічого неможливого».

Велосипед: American Eagle.

– Як розпочали займатися велоспортом, чому саме маунтинбайк? Як віднеслися рідні до Вашого вибору саме велоспорту?

Велоспортом почала займатися з 11 років у моєму рідному Луцьку. Тато завів мене до велобази, де я й почала свою спортивну кар’єру. Мені сподобалося, рідні підтримували та допомагали, і я почала цим жити мало не щодня.

Любов до маунтинбайку проявилася не відразу. Спробувавши себе майже у всіх видах велосипедного спорту, найуспішніші результати почала показувати саме на МТБ. Уже згодом відібралась у збірну команду України і разом із нею ввійшла в світ маунтинбайку.

– Розкажіть детальніше про специфіку маунтинбайку. Чи можете сказати, що цей вид спорту сьогодні розвивається в Україні?

Маунтинбайк – це вид велосипедного спорту, що в перекладі означає «гірський велосипед». Проводиться по бездоріжжю, включаючи складні технічні елементи.

Можу сказати сміливо, що так, цей вид спорту розвивається! З кожним роком усе більше людей сідають на велосипеди, цікавляться велоспортом. Менталітет людей змінюється – і це дуже круто. Але, як і загалом увесь спорт в Україні, на мою думку, ми відстаємо від світових тенденцій.

Ви родом з Луцька і велоспортом розпочали займатися саме тут. Де проходили перші Ваші тренування?

– У Луцьку є велобаза, де я розпочинала тренуватись і зараз тренуюся, коли повертаюся додому. Тренери Ковальов Віктор Сергійович та Матвійчук Валентина Віталіївна – це ті люди, які допомогли мені зробити перші кроки і привели любов до велоспорту. Саме вони заклали в мені ті якості, які потрібні чемпіонам.

Двері нашої велобази завжди відкриті для молодих талантів, тому з радістю запрошуємо бажаючих поринутись у світ велоспорту.

Яна на гонці у Австрії

Перший велосипед як Вам дістався?

– У дитинстві мені довелося вчилась і каталась на велосипеді мого старшого брата, а уже на велобазі тренери видали мені велосипеди, на яких я тренувалася та брала участь у змаганнях.

Це не надто легкий вид спорту для спортсмена, тим паче дівчини, адже це значні фізичні навантаження, а змагання з кожним роком крос-кантрі стають складнішими. Ч не лякає це Вас? Та й чи можна стверджувати, що цей вид спорту травматичний?

– Так, це екстремальний вид спорту, і від травм ніхто не застрахований. Але це, звісно, мене не лякає, адже я працюю над цим кожен день. І взагалі, якщо ти боїшся упасти з велосипеда, то ніколи не сідай на нього.

Я люблю індивідуальні види спорту, де кожна людина може показати, на що вона здатна. А саме маунтибайк якраз і подобається за те, що цей вид спорту показує всесторонній розвиток людини – фізичну підготовку, технічні навики, наскільки людина скоординована і смілива, наскільки швидко вона може приймати рішення в різних ситуаціях.

Українське «золото» в Кубку світу з крос-кантрі

Яке найбільше досягнення, перемоги? Якими були Ваші перші емоції від здобутих перемог?

– Перші мої медалі світового рівня були здобуті в 2010 році на етапі Кубка світу та Чемпіонаті світу. І досьогодні, щороку, підіймаючись на подіуми, я з гордістю слухаю Гімн нашої країни. Кожна перемога та медаль – по-своєму важливі та цінні для мене.

Емоції від великих перемог неможливо передати словами, їх потрібно відчути. Інколи дійсно важко підібрати слова, все можуть сказати тільки сльози щастя від емоцій!

Беломоїна на шляху до перемоги у Кубку світу з крос-кантрі, місто Альбштадт, Німеччина

У переможному заїзді 2017 року в канадському Монт-Сент-Анне Ви достроково стали переможницею Кубку світу з маунтинбайку, випередивши суперницю француженку Паулін Ферран Прево на 44 секунди. Як Ви себе налаштовували на заїзд? Як прораховували свої шанси на перемогу?

– Перед стартом у Канаді я розуміла: якщо зможу показати гарний результат, то стану достроково переможцем Кубка світу. Звичайно, налаштовувалася на гонку, але якихось спеціальних прорахунків не робила, адже маунтинбайк – це такий вид спорту, де ти можеш бути готовим на усі 100%, але на дистанції можуть статися будь-які невдачі (технічні проблеми, падіння, і т.д.).

Яна Беломоіна перемогла на XCO World Cup в Андоррі

Чи плануєте у майбутньому стати тренером, можливо, вже тренуєте молодь?

– Поки що далеко в майбутнє я не забігаю, просто тренуюсь і концентруюся на своєму улюбленому ділі, на своїй роботі.

– В 2020 році відбудуться чергові Олімпійські ігри. Ми зможемо тебе там побачити?

–  Олімпійський цикл – це досить довгий період часу. Але я працюю та працюватиму, аби потрапити туди та здійснити свою мрію.

Яна Беломоіна в Андоррі

Які цілі ставите на цей рік та майбутнє?

– Цілі залишаються не змінними: якомога більше перемог на змаганнях усіх рівнів! І надалі залишатися однією з лідерів світового маунтинбайку…

Розмовляв Андрій БІЛАН

Довідково:

Крос-кантрі (англ. Cross-country) – одна зі спортивних дисциплін у маунтинбайку (гірському велосипеді), гонки по пересіченій місцевості зі спусками, затяжними підйомами, швидкісними і технічними ділянками. Траса включає в себе як природні, так і штучні перешкоди, в даний час набувають поширення елементи з інших екстремальних видів маунтинбайку, таких як даунхіл, нортшор і 4х. Траси світового крос-кантрі стають складнішими з кожним роком. Нові траси з'являються щороку.

Змагання з крос-кантрі проходять на трасах шорт-трек (довжина траси 2-5 км, зазвичай 6-10 кіл), класичного крос-кантрі (тривалість гонки від 1:30 до 2-х годин, зазвичай довжина траси – 5-9 км, 3-7 кіл).


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині більшість домогосподарств отримують субсидію
Наступна новина ПриватБанк попереджає про новий шахрайський додаток «Універсальний Мобільний Банкінг»
Останні новини
Схожі новини