Начальник СБУ Волині розповів, що заважає вирішити проблему нелегального бурштину

Начальник СБУ Волині розповів, що заважає вирішити проблему нелегального бурштину

Наприкінці 2014 року – на початку 2015 року Служба безпеки України на Волині допомагала Національній поліції виявляти причетних до організації і вчинення конкретних злочинів.

Про це в інтерв’ю «Першому» розповів начальник СБУ Волині Юрій Фелонюк.

«Були відкриті десятки кримінальних проваджень, вилучались помпи, затримувались особи, які безпосередньо «мили-копали» бурштин.

Наприкінці 2015 року вживались спільні заходи, до яких долучились органи державної влади, Національна поліція, СБУ та небайдужі громадські організації, завдяки чому процес був зупинений. На сьогодні ми маємо лише поодинокі факти незаконного видобутку бурштину», – зазначив начальник СБУ Волині.

Нагадаємо, начальник СБУ Волині розповів, чому робота СБівців вкрита таємницею.

За його словами, у 2016 році на місцях, де є поклади «сонячного каміння», створили групи з числа співробітників підрозділів Національної гвардії і Національної поліції, які спільно патрулюють ці території, аби протидіяти системному незаконному видобутку бурштину.

«Однак, хочу зазначити, що у ситуації з бурштином передусім слід враховувати умови, які не дозволяють подолати такого роду протиправні прояви. Ці умови неодноразово обговорювалися, зокрема, і волинською пресою – недосконалість законодавства, складна економічна ситуація в окремих районах і селах, низька ефективність природоохоронних органів на місцях тощо. Тому саме через подолання цих передумов може бути припинене зазначене негативне явище», – додав Юрій Фелонюк.

Він розповів, що водночас одне з основних завдань СБУ – це виявлення корумпованих службових осіб у державних органах влади і правоохоронних структурах, які, зловживаючи службовим становищем, «кришують» цю незаконну діяльність.

«У 2015-2016 роках було виявлено протиправні дії окремих співробітників поліції, справи стосовно яких наразі перебувають у суді.

Крім того, ми виявляємо осіб, які здійснюють збут та реалізацію партій бурштину і у 2017 році у межах кримінального провадження ми  вилучити більше тони «сонячного каміння. Це стандартна процедура, згідно з якою вилучена та задокументована шляхом фото- та відеофіксації партія бурштину проходить експертизу і потім, за рішенням суду, передається державним установам для подальшої реалізації. СБУ в цьому процесі участі не бере», – підкреслив Фелонюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Начальник СБУ Волині Юрій Фелонюк розповів про бурштин, сепаратистів та корупцію в органах


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Буча в Луцьку: люди заблокували гаражі, які хочуть знести муніципали. ВІДЕО
Наступна новина «Волинські новини» вчергове викривили інформацію, сказану керівництвом облдержадміністрації
Останні новини
Схожі новини