Начальник СБУ Волині Юрій Фелонюк розповів про бурштин, сепаратистів та корупцію в органах

Начальник СБУ Волині Юрій Фелонюк розповів про бурштин, сепаратистів та корупцію в органах

Юрія Фелонюка називають не лише «молодим генералом», а й одним з найбільших люстраторів системи Служби безпеки України на Волині. Не дарма цю структуру означають словом «спецслужба», оскільки частина її діяльності є таємницею «за сімома замками».

Отож, про кар’єрний зліт, так звані «кадрові чистки», корупцію, боротьбу із сепаратизмом і захоплення футболом – розповів начальник управління СБУ на Волині Юрій Фелонюк.

- У чому Ваш секрет успіху? Як Ви стали начальником СБУ на Волині?

- Кожен чоловік мусить реалізуватися в житті і однією із форм реалізації є робота. Свою роботу я люблю.

Я розпочинав від звання рядового і курсанта Національної академії Служби безпеки України, куди я вступив після закінчення середньої школи на Хмельниччині. А оскільки я перший військовий у сім’ї, підказати й навчити було нікому.

Згодом отримав офіцерське звання лейтенанта та був направлений для подальшого проходження служби в Управління СБУ в Хмельницькій області. Відтоді пройшов шлях від оперуповноваженого до керівника регіонального органу.

Свого часу працював оперуповноваженим на конкретній ділянці, і ця робота була оцінена призначенням на посаду «маленького» керівника у Хмельницькому Управлінні СБУ, де я організовував роботу невеличкого колективу. Далі – призначення у м. Київ керівником середньої ланки. Потім мене призначили на посаду заступника начальника Чернівецького Управління СБУ.

Там 8,5 місяців я виконував обов'язки начальника Управління, а потім Указом Президента мене призначили на Волинь.

Мені довелось попрацювати в різних регіональних органах, тому маю можливість порівняти і виділити головне та другорядне, більш об'єктивно оцінювати, що відбувається навколо, як правильно організовувати роботу тощо. На мою думку, запорука успішності керівника – це успішні підлеглі і, як наслідок, результат їхньої спільної роботи.

- Для багатьох робота СБівців вкрита таємницею, мало хто знає достеменно, чим саме займається ця служба. Розкажіть.

- Я вважаю, що діяльність української спецслужби, особливо після Революції Гідності, стала більш відкритою та прозорою для суспільства. І природно, що громадськість та медіа мають підвищений інтерес до нашої діяльності, оскільки  робота СБУ сконцентрована на важливих напрямках, ми упереджуємо й викриваємо злочини проти національної безпеки. А про основні наші результати ми розповідаємо у засобах масової інформації.

Однак ми змушені обмежувати певну інформацію, щоб не поставити під загрозу поточні спецоперації та досудове розслідування. Це – світова практика діяльності спецслужб.

Ми регулярно звітуємо про результати нашої діяльності. На Службу безпеки України покладені завдання захисту державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного потенціалу України, життєво важливих інтересів держави та прав громадян від розвідувальної діяльності іноземних спецслужб, посягань злочинних угруповань, окремих організацій та осіб, протидія злочинам проти миру і безпеки людства, тероризму, корупції. Звичайно, гібридна війна Російської Федерації проти України впливає на всі сфери суспільного життя, зокрема, й у нашому регіоні. За цих умов вразливими є усі і віддаленість від кордону з РФ значення не має.

Управління СБУ у Волинській області, реагуючи на актуальні виклики, спрямовує свої зусилля на забезпечення стабільності у регіоні, недопущення розхитування ситуації на місці шляхом вчинення провокативних дій, організації фейкових виступів, демонстрацій, підбурення.

- Кажуть, що з вашим приходом на Волинь, у рамках люстрації ви суттєво змінили склад управління СБУ, провівши так звані «кадрові чистки». Це правда?

- За часи моєї служби мені вдалося попрацювати в декількох  регіонах та побачити різні колективи. На Волинь я прийшов у сформований професійний колектив. Я – вимогливий керівник, в першу чергу - вимогливий до себе, але й до інших так само. Вважаю, що кожен співробітник повинен чітко розуміти свою відповідальність.

Протягом трьох останніх років 12 співробітників волинського Управління виявили бажання продовжити свою службу на сході країни, і тепер наші земляки працюють в управліннях у Донецькій та Луганській областях для того, щоб очистити нашу землю від ворогів.

- З початком АТО роботи, припускаю, додалося. Над чим ще працюєте, зважаючи на неспокійну ситуацію в країні?

- Звичайно спецслужба набула потужного досвіду, значна кількість співробітників виїжджає у відрядження на тривалі терміни. Це покладає додаткові навантаження на працівників в Управлінні на місці, адже протидіяти загрозам необхідно і тут.

Це стосується проблем, пов’язаних передусім з незаконним обігом зброї та засобів ураження.

Слід визнати, що поряд з тими нашими земляками, які гідно виконують свій обов’язок у районі проведення операції об’єднаних сил, є й такі, що, повертаючись додому, прихоплюють із собою зброю та боєприпаси.

Такого роду небезпечні предмети можуть потрапляти до криміналітету, радикально налаштованих структур та осіб. Це безумовно не сприяє зниженню правопорушень у регіоні. Управлінням задокументовано та припинено десятки фактів надходження в область зброї із району проведення бойових дій.

Також основні зусилля підрозділів Управління спрямовуються на виявлення серед переселенців з тимчасово окупованих територій осіб, які можуть виконувати завдання так званих «спецслужб» «ДНР», «ЛНР» або Російської Федерації із вчинення можливих диверсій чи терористичних актів.

Ми виявляємо і припиняємо спроби російських спецслужб проникнути в середовище заробітчан, які, попри неодноразові попередження про небезпеку, все-таки здійснюють поїздки до країни-агресора. Такі легковажні вчинки загрожують життю та здоров’ю передусім самим виїжджаючим, при цьому існує значна ймовірність їх вербування спецслужбами РФ та використання для вчинення дій, які шкодять державним інтересам України.

- На Волині до початку АТО діяла певна кількість проросійських організацій: Російський культурний центр Ольги Саган, Комуністична партія, брати-комсомольці Кононовичі… Чи вдається їх притягнути до відповідальності?

- Україна – демократична держава, ніхто за погляди чи думки до відповідальності не притягає. Органи і підрозділи СБУ в своїй діяльності функціонують виключно у правовому полі. Переконання не тягнуть за собою  накладення кримінально відповідальності. Якщо ж ці погляди трансформуються у заклики до порушення територіальної цілісності чи повалення конституційного ладу, розпалювання міжнаціональної ворожнечі – ми відразу реагуємо у процесуальному порядку.

У цьому контексті слід коментувати і діяльність проросійських організацій, зокрема тих, які Ви назвали. І хоча на Волині їх небагато, вони функціонують та досі діють на території України.

Звичайно, у разі вчинення активістами таких структур протиправних дій, передусім на шкоду інтересам України, наш обов’язок виявляти і припиняти такі факти. Зокрема, слідчим відділом Управління розслідується кримінальне провадження щодо членів так званої «брянської делегації», наразі слідчим встановлюються і досліджуються усі обставини цієї поїздки.

- Сепаратизм – поширене явище на Волині?

- Уже чотири роки в Україна триває гібридна війна,  потужно працюють російські інформаційні війська, метою яких є дискредитація  державної влади, підбурювання населення до насильницького повалення існуючого конституційного ладу, зміни меж території України, тобто дестабілізація ситуації в країні в цілому. Діяльність кремлівських тролів поширюється по всій Україні, і західний регіон тут не виняток.

Використовуються навіть найменші суперечності для того, щоб розпалити ворожнечу у суспільстві, постійно відбуваються фейкові інформаційні «вкиди» з метою здійснення різноманітних провокацій.  Співробітники Управління постійно здійснюють комплекс попереджувальних та профілактичних заходів, спрямованих на недопущення сепаратистських проявів на території Волині. Такі прояви нами фіксувалися у 2017-2018 роках. Є вже вироки судів за такими фактами і ця робота продовжується.

Тут доцільно зауважити, що на будь-які сепаратистські заклики гостро реагують і активні та патріотично налаштовані волиняни, за що ми їм безумовно вдячні.

- А тероризм?

- В умовах гібридної війни, яку веде проти нас Російська Федерація, вразливими є усі. Очевидно, що в нас менша терористична загроза, ніж в областях, які безпосередньо наближені до району  проведення АТО. Але я хочу ще раз звернутися до волинян і нагадати про пильність! 

Ворожі спецслужби для досягнення свого результату – дестабілізації державних інститутів України та розколу нашого суспільства  – вдаються до надзвичайно підступних схем. 

Вони намагаються проникнути шляхом шантажу та погроз в середовище заробітчан, використовують родинні, бізнесові зв’язки наших громадян  з росіянами, особливу увагу приділяють використанню для досягнення мети інтернет-ресурсів та сучасних засобів зв’язку. За таких умов віддаленість від кордону з РФ значення не має.

При Управління активно працює Координаційна група з протидії тероризму, куди входять представники усіх правоохоронних органів та  керівники органів державної влади. Ми спільно підвищуємо антитерористичну захищеність, визначаємо об'єкти критичної інфраструктури, де необхідно посилити охорону для унеможливлення вчинення терористичних актів та диверсій, проводимо спільні антитерористичні навчання за актуальними сценаріями.

- Волинь переживає бурштинову лихоманку. Що реально вдалося зробити правоохоронцям і чому досі цю проблему не вдається вирішити?

- Наприкінці 2014 року - на початку 2015 року, коли факти незаконного видобутку бурштину були системними, ми допомагали Національній поліції виявляти причетних до організації і вчинення конкретних злочинів. Були відкриті десятки кримінальних проваджень, вилучались помпи, затримувались особи, які безпосередньо «мили-копали» бурштин.

Наприкінці 2015 року вживались спільні заходи, до яких долучились органи державної влади, Національна поліція, СБУ та небайдужі громадські організації, завдяки чому процес був зупинений. На сьогодні ми маємо лише поодинокі факти незаконного видобутку бурштину.

У 2016 році на місцях, де є поклади «сонячного каміння», було створено групи з числа співробітників підрозділів Національної гвардії і Національної поліції, які спільно патрулюють ці території, аби протидіяти системному незаконному видобутку бурштину.

Однак, хочу зазначити, що у ситуації з бурштином передусім слід враховувати умови, які не дозволяють подолати такого роду протиправні прояви. Ці умови неодноразово обговорювалися, зокрема, і волинською пресою – недосконалість законодавства, складна економічна ситуація в окремих районах і селах, низька ефективність природоохоронних органів на місцях тощо. Тому саме через подолання цих передумов може бути припинене зазначене негативне явище.

Водночас одне з основних завдань СБУ – це виявлення корумпованих службових осіб у державних органах влади і правоохоронних структурах, які, зловживаючи службовим становищем, «кришують» цю незаконну діяльність. У 2015-2016 роках було виявлено протиправні дії окремих співробітників поліції, справи стосовно яких наразі перебувають у суді.

Крім того, ми виявляємо осіб, які здійснюють збут та реалізацію партій бурштину і у 2017 році у межах кримінального провадження ми  вилучити більше тони «сонячного каміння».

- То куди зрештою дівається вилучений бурштин, адже часто можна почути про те, що СБУ «кришує» копачів і покриває незаконну торгівлю?

- Це стандартна процедура, згідно з якою вилучена та задокументована шляхом фото- та відеофіксації партія бурштину проходить експертизу і потім, за рішенням суду, передається державним установам для подальшої реалізації. СБУ в цьому процесі участі не бере.

- Ви вже зауважували за корупцію. Це явище, яке важко викорінити в Україні. Волинь багата на корупціонерів? Кого найчастіше ловлять з хабарами?

- Найбільші корупційні ризики у тих сферах, які є найменш прозорими, не піддаються громадському контролю. Радує, що із запровадженням систем публічних закупівель, електронного урядування, таких сфер стає все менше.

Якщо ми говоримо про те, що Волинь – прикордонна область, то, якби це сумно не звучало, хабарниками зазвичай стають співробітники контролюючих органів на кордоні - митники, прикордонники та працівники екологічних служб.

Завдяки спільній роботі співробітників Управління СБУ у Волинській області, прокуратури Волинської області і Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України у Волинській області з протидії корупційним проявам протягом 2017-2018 років задокументовано одинадцять таких фатів, три особи засуджено, за іншими матеріалами триває досудове розслідування.

Крім того, за цей період нами було виявлено понад двадцять фактів вчинення корупційних дій співробітниками правоохоронних органів. Також були затримані «на гарячому» під час отримання хабара суддя і керівник виконавчої служби в Головному управлінні юстиції у Волинській області.

- Не роботою єдиною… У вас нещодавно з’явилось поповнення у сім’ї. Розкажіть про свою родину і як проводите вільний від роботи час.

- На жаль, вільного часу зовсім небагато, утім попри велику зайнятість, я намагаюсь приділити час і своїй сім’ї - дружині, двом донькам та новонародженому сину. Він уже справжній волинянин - має свідоцтво про народження в Луцьку. Моя дружина – суддя Хмельницького окружного адміністративного суду, зараз перебуває у декретній відпустці.

Після призначення до Луцька я переїхав сам, а вже через рік перевіз сюди і свою сім’ю. Старша донька в цьому році вже закінчила 11-й клас. Планує вступати до вищого учбового закладу.

Стосовно хобі, то в дитинстві я любив грати у футбол. Тому зараз періодично, коли є вільний час, намагаюся не пропускати нагоди з друзями побігати з  м’ячем.

А ще моя дружина дуже смачно готує, тому в неділю ми влаштовуємо сімейний пікнік – це одна з наших традицій. Це той час, коли ми можемо зібратися всією сім’єю і провести дозвілля спільно, разом з нашими улюбленцями – двома собаками.  Отаке у нас сімейство – дружина не сумує, бо заклопотана домашніми справами.  Моя сім’я - це моя фортеця і моє натхнення…

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший) та Володимир ПІВОВАР. 

Передрук заборонений 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі відімкнули аналогове мовлення телеканалу UA: ПЕРШИЙ
Наступна новина У Луцьку після зливи всю ніч ремонтували тролейбуси
Останні новини
Схожі новини