За рік у Волинській обллікарні трансплантували 26 органів

За рік у Волинській обллікарні трансплантували 26 органів

23 березня 2022 року у Волинській обласній клінічній лікарні здійснили першу трансплантацію. Тоді пересадили нирку. Вже у червні 2022 року в медзакладі здійснили пересадку серця. За рік у медзакладі пересадили 26 донорських органів.

Про те, як працює відділення трансплантації і які цілі поставлені на 2023-й рік, розповів в інтерв’ю Суспільному виконувач обов’язків завідувача відділення трансплантації органів, хірургії печінки та підшлункової залози Степан Богдан.

За неповний рік від 23 березня 2022-го зробили три пересадки серця і 23 пересадки нирок.

«Проводимо не тільки пересадку від трупних донорів, ми також працюємо з донорським матеріалом, який об'єднується в категорію родинних пересадок. Якщо в потенційного реципієнта є хтось із родини, з людей, хто може дати донорський орган, то ми працюємо з цією категорією пацієнтів і ці пересадки так само включаються в загальний реєстр. Поки що працюємо із ниркою, серцем, але розглядаємо питання надалі працювати з пересадкою донорських печінок. Ми розвиваємося в цьому напрямку, в нас молода команда, вже досвідчена», – розповів лікар. 

За словами Степана Богдана, на роботу лікарів вплинула повномасштабна війна, адже тепер вони працюють не лише з населенням Волині:

«До  нас зверталися, і ми робили операції з трансплантації людям, які є тимчасово переселеними особами. Вони поступили до нас з інших регіонів, але вони тривалий час були в реєстрі очікування донорських органів. Зараз вони успішно прооперовані, ми завжди маємо із ними контакт, незалежно від того, де вони фізично перебувають. Самі бойові дії впливають на нашу роботу, неодноразово нам доводилося під час повітряних тривог в операційній працювати. Але ми все робимо для того, щоб контингент пацієнтів, які потребують операції трансплантації, отримали лікування».

У березні 2022 в обласній лікарні зробили першу трансплантацію нирки. Лікарня йшла певний період до цього моменту, тому що забезпечення оперативних втручань цих пацієнтів — це досить складний процес, який потребує розвитку матеріально-технічної бази, каже Степан Богдан.

«На момент 7 лютого, коли лікарня отримала ліцензію, комісія, яка інспектувала наш медичний заклад, вони зробили висновок, що ми можемо проводити такі оперативні втручання. Тобто забезпечення, цикли обстежень, яких потребують дані пацієнти, ми все сконцентрували на нашій лікарняній базі. І тільки тоді у нас з’явилася можливість отримати ліцензію на участь в пілотному проєкті МОЗу на проведення трансплантацій органів. Безпосередньо цей підготовчий етап, він був тривалий, складний». 

 За словами лікаря, родинні пересадки легше проходять, пацієнти швидше відновлюються і швидше такі пацієнти виписуються зі стаціонару.

«Якщо питання про трупне донорство, то тут дещо інакша картина. Процес відновлення трохи довший і ми не можемо сказати конкретно, що через таку-то кількість днів ви будете вдома. Але люди виписуються, органи запрацьовують і все добре», – пояснює він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку провели дві унікальні операції на судинах серця. Фоторепортаж


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Я повинен бути там, тому що хто, як не ми», – волинський поліцейський, який приєднався до «Люті»
Наступна новина Кримська співачка випустила трек і анімацію до Дня народження Лесі Українки. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини