У Львові успішно провели першу трансплантацію кісткового мозку дівчинці з Волині

У Львові успішно провели першу трансплантацію кісткового мозку дівчинці з Волині

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі успішно провели першу аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині. Такі операції для порятунку дітей з усіх західних областей України у Центрі планують проводити регулярно.

Про це пише ZAXID.NET.

«Ми успішно виконали першу у Львові аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині. Дякуємо нашій маленькій пацієнтці за терплячість, а її сім'ї та усім нашим залученим колегам за довіру до нас. Це чудове завершення грандіозного проекту з Fondazione Rosa Pristina, Soleterre Onlus та БФ "Запорука" та водночас початок нового - ми не зупиняємось, незважаючи на труднощі», - повідомив у Facebook керівник клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Роман Кізима.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку вперше вилучили відразу 4 органи від померлої людини для трансплантації

Заступниця директора Центру Олена Козлова уточнила ZAXID.NET, що пересадку кісткового мозку провели два тижні тому, але доки не було підтвердження, що клітини прижилися, про цю трансплантацію не повідомляли. Вчора отримали підтвердження про те, що мозок прижився, тож перша пересадка кісткового мозку дитині є успішна.

Першою пацієнткою, якій у Львові пересадили кістковий мозок, стала трирічна дівчинка з Волині. До трансплантації дівчинка тривалий час боролася з пухлиною головного мозку. У 2021 її прооперували нейрохірурги у Луцьку і дівчинка отримувала хіміотерапію. Втім, цілком одужати їй могла допомогти лише трансплантація кісткового мозку. Донором стовбурових клітин була сама дівчинка – їй трансплантували власні клітини. Забір клітин відбувся 10 червня, а 11 липня їй пересадили стовбурові клітини.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У Луцьку провели дві унікальні операції на судинах серця. Фоторепортаж

Маленька пацієнтка почувається добре

До слова, клініку, у якій провели трансплантацію кісткового мозку, у Львові відкрили у лютому цього року. Навесні цього року Центр включили у пілотний проект МОЗ з трансплантації кісткового мозку, а це означає, що такі пересадки для пацієнтів є безкоштовні, їх лікарні оплачує держава.

Першу трансплантацію планували провести ще навесні 2022 року, але війна дещо змінила плани і її провели влітку.

Трансплантація кісткового мозку підвищує ефективність лікування раку, а інколи є єдиною можливістю вилікувати дитину. Щороку лише на Львівщині близько 10 дітей потребують пересадки кісткового мозку. Приблизно така ж кількість дітей є і в інших областях Західної України. У Львові будуть проводити пересадки дітям зі всього західного регіону.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Боявся сказати мамі, що її нирка може підійти». Історія однієї операції


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Храм у селі Усичі перейшов до ПЦУ
Наступна новина На Волині аграрії обмолотили 60% площ ріпаку
Останні новини
Схожі новини