За зиму – пів мільйона: як економить на опаленні луцьке ОСББ    

За зиму – пів мільйона: як економить на опаленні луцьке ОСББ    
Фото ілюстартивне

В Україні процес створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків як альтернативи житлово-комунальним підприємствам в обслуговуванні житла розпочався у 1995 році. Однак чітко відповіді на за питання, чи успішне ОСББ, наразі немає через відсутність комплексних досліджень функціонування таких об’єднань. Проте дати суб’єктивну оцінку такій роботі у певному населеному пункті реально. А її складовими можуть стати і залучені за різними програмами кошти держпідтримки енергоощадних заходів, і порівняння як цифр у платіжках на житлово-комунальні послуги, так і якості надання послуг на місцях.

З цієї точки зору об'єднання співвласників багатоквартирних будинків «Конякіна, 29А» може похвалитися багатьма здобутками. Бо навіть за цей опалювальний сезон, який ще триває, на різниці між тарифами «Луцьктепла» і коштами, які сплатили мешканці будинку, люди зекономили понад пів мільйона гривень – у середньому 6-7 тисяч кожна квартира.

Будинок на вулиці Конякіна, 29А, у Луцьку ввели в експлуатацію в 1999 році. А от об'єднання співвласників багатоквартирних будинків тут створили у серпні 2015-го. Як розповідає його очільник Георгій Давидюк, розпочали із найнагальнішої потреби сьогодення – впровадження енергоощадних технологій.

Тож у 2016 році у будинку встановили індивідуальний тепловий пункт «Danfoss». А в 2017-му для вирішення проблем будинку вже залучили кошти: 150 тисяч гривень – на капремонт даху (за програмою сприяння діяльності ОСББ у Луцьку «70 на 30») та 1 мільйон 340 тисяч гривень – на утеплення фасаду будинку (за державною програмою «Теплі кредити»).

Нове «обличчя» будинку - це естетика та економія на опаленні

Паралельно вирішувалося безліч щоденних питань, що входять до сфери відповідальності правління ОСББ. Бо прибирання під’їздів чи прибудинкових територій, освітлення місць загального користування або термінова ліквідація надзвичайних ситуацій у будинку такі ж важливі, як суми у платіжках. І це кропітка буденна робота, яку найбільше нашим людям видно лише тоді, коли послуга не надається вчасно і якісно.

А щодо енергоощадних заходів, то у ОСББ «Конякіна, 29А», підводячи підсумок минулого опалювального періоду 2019-2020 років, підрахували: мешканці будинку на 72 квартири зекономили у межах 420 тисяч гривень.

Про те, яка остаточна різниця буде цього сезону, говорити ще трохи рано. Однак попередні цифри вже є. Наприклад, минулоріч у жовні різниця між міським та будинковим тарифами дала економію у межах 39 тисяч гривень, у листопаді – понад 67 тисяч, у грудні – майже 94 тисячі.

У січні 2021 тариф «Луцьктепла» становив 51 гривню за квадратний метр, а мешканці будинку на вулиці Конякіна, 29А, платили 23,99 гривні за «квадрат». Тож у гаманцях власників квартир залишилося понад 106 тисяч гривень. Лютнева різниця в оплаті становить 126 тисяч гривень.

Окремо, очевидно, варто додати, скільки сплачують мешканці й за інші послуги.

Наприклад, із квартири беруть 4 гривні за «квадрат» житлової площі і віддають їх як оплату за утримання будинку. Це – користування ліфтами, освітлення місць загального користування (під’їздів) та ліфтів, а також за заходи з дератизації й дезінфекції, утримання будинку та прибудинкової території і сплату податків.

Окрім цього, мешканці оплачують ремонтний фонд. Це їм обходиться у 3 гривні за «квадрат». Одна гривня з них – це за індивідуальний тепловий пункт, встановлений 5 років тому (до слова, цю суму люди сплачуватимуть ще лише у 2021-му і розрахуються в повному обсязі). А 2 гривні за метр квадратний іде на погашення кредиту, взятого у держави до 2027 року включно на утеплення фасаду будинку.

Однак, хоч кошти відносно й невеликі, чимало власників квартир мають значні борги за цими проплатами у кілька тисяч гривень. Люди їх не реструктуризовують, на листи чи письмові запити правління ОСББ не реагують.

А сума загалом значна – у межах 50 тисяч гривень станом на лютий 2021-го. І ця ситуація виливається в іншу проблему. Наприклад, у будинку накопичився борг за обслуговування ліфтів, що, своєю чергою, може призвести до їхнього відключення. Правління ОСББ має кілька варіантів вирішення питання, однак це – вже зовсім інша історія.

Наразі ж керівництво ОСББ «Конякіна, 29А», говорячи про плюси та досягнення в роботі об’єднання та підкріплюючи сказане чіткими розрахунками, планує подальшу роботу. Бо насправді успіх – то рух. А це – і поточна робота, і правильний вектор наступних кроків. 

«Можемо вже говорити про те, що економія на теплі в цьому будинку за опалювальний сезон 2020-2021 років буде не менш ніж півмільйона гривень, – уточнює Георгій Давидюк. – І вже треба думати та працювати на те, яким буде результат опалювального сезону 2021-2022 років».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцький мер запроваджує онлайн-прийом громадян. Коли він відбуватиметься. Як записатися
Наступна новина Що варто знати про USB-кабелі: поради фахівців
Останні новини
Схожі новини