«Захист від коронавірусу». У ВР можуть розглянути скасування квот на українську мову

«Захист від коронавірусу». У ВР можуть розглянути скасування квот на українську мову

До проєкту закону про боротьбу з економічними наслідками поширення коронавірусу внесені пропозиції, які «де-факто повністю скасовують Закон про державну мову».

Про це пише доброволиця Ярина Чорногуз та народний депутат Володимир В’ятрович, пише Громадське.

Пропозиції «заховані» у проєкт закону України «про внесення змін до деяких законодавчих актів спрямованих на запобігання економічних наслідків коронавірусу».

«Якщо їх затвердять у робочій групі на погоджувальній раді, то проєкт буде винесено на голосування у ВР на позачергове засідання», — звертає увагу Чорногуз.

«Буцімто від імені комітету ВР з питань гуманітарної й інформаційної політики! Насправді комітет цих антиукраїнських пропозицій не схвалював і не розглядав», — каже В’ятрович. 

Серед головних новацій «для захисту від коронавірусу»:

1. Зупинити дію ч.1 статті 9 «Захист інтересів держави та національного телерадіовиробництва» в законів про ТБ і радіомовлення.

2. Зупинити дію статті 10 цього ж закону, яка передбачає 75% української мови в телеефірі і дублювання українською всіх іноземних фільмів.

3. Дозволити телерадіоорганізаціям не дотримуватися умов ліцензій і скасувати за це штрафні санкції.

4. Зупинити дію статті 15 Закону «Про кінематографію», яка забороняє демонструвати фільми, що спрямовані проти незалежності України, поширюють російську або комуністичну пропаганду, принижують українську націю чи мову або учасниками фільму є особи, включені в перелік осіб, що загрожують національній безпеці.

5. Відкласти до 2024 року вступ у дію статті 23 закону про мову «Державна мова у сфері культури».

6. Збільшення частки української мови на телебаченні і радіо відкласти до 2026 року.

«Ті, хто намагається пропхати цей план руйнації українського інформаційного простору в законодавство – граються з вогнем. Ми не допустимо нищення нашої мови і нашої держави, і жоден карантин чи надзвичайний стан не врятує владу, яка посміє це зробити», — пише В’ятрович.

Ще кілька пропозицій:

• зняти вимоги щодо прозорості структури власності мовників до кінця року;
• зняти обмеження по кількості реклами, спонсорства, телепродажу до кінця року;
• тимчасово зняти обмеження на трансляцію фільмів, які не мають прокатного посвідчення.

«Фактично йдеться про повернення українського телевізійного ефіру (радіо не чіпають) в те, як він виглядав після прийняття визнаного неконституційним закону про мову Ківалова-Колесніченка. З тією лише відмінністю, що тепер навіть програмні концепції телеканалів не будуть діяти, оскільки вони також перестають бути обов’язковими до кінця року. Тобто в телеефірі можна буде поставити будь-який російський серіал без перекладу українською та показувати його цілодобово», — зазначає Ярина Чорногуз.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Депутати заявляють що глава МОЗ Ємець йде у відставку, у МОЗ це заперечують
Наступна новина «Захисту недостатньо, страшно їхати на виклики». Як працюють медики «швидкої» на Волині?
Останні новини
Схожі новини