Закладка картоплі не терпить поспіху, - головний «бульбаш» Волині

Закладка картоплі не терпить поспіху, - головний «бульбаш» Волині
Фото ілюстративне, джерело: agropolit.com

Головний «бульбаш» Волині, завідувач сектору технічних культур та картоплі Волинської державної сортодослідної станції Віталій Пахольчук розповів, як краще зберегти врожай картоплі.

Про це повідомляє «Волинь-нова». 

«Цього року багато хто скаржиться, що бульба гниє. Що ж робити? Перш за все у жодному разі не закладати на зберігання свіжовикопану картоплю: чи продовольчу, чи насіннєву. Після збирання врожаю треба залишити її мінімум на 14 днів, аби вона вилежалася. За цей час уражена хворобами та пошкоджена почне гнити. Тоді бараболю переберіть і закладайте на зиму.

Ту, яку плануєте на насіння, можна потримати ще зо два тижні на відкритому повітрі (бажано в затінку, а не на відкритому сонці), щоб вона позеленіла. Така картопля краще зберігається і має хороші насіннєві якості», – каже Пахольчук. 

Як зауважує фахівець, картопля, яку плануєте на насіння, можна потримати ще зо два тижні на відкритому повітрі (бажано в затінку, а не на відкритому сонці), щоб вона позеленіла.

Скажу вам, що наші селяни на тому добре розуміються. Люди вже не поспішають закопувати її через 2-3 дні. Хоча бувало, що одразу після збору врожаю засипали в копці, а коли температура впаде, накривали соломою і утеплювали. Але так не варто робити. Краще дати полежати, а тоді перед закладкою на зберігання в копці перебирати. Якщо бурти великі, то обов’язково ставити душники. Бо бульби виділяють тепло, і воно повинно виходити – інакше вони проростатимуть.

«Щодо термінів закладки і нинішнього тепла, то за моєї пам’яті були ще й тепліші осені. У 1993 році до Покрови було літо, лише з 19 жовтня пішли дощі, а з 2 листопада настала зима, і вже сніг не розтавав. Чітко розписати по термінах неможливо. Це вже на розсуд господаря», – додає Віталій Пахольчук. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Неймовірні краєвиди осінніх круч поблизу Луцька. ФОТО
Наступна новина Monatik розказав про незвичну вимогу до організаторів концертів. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини