Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького головою Конституційного суду

Зеленський скасував указ Януковича про призначення Тупицького головою Конституційного суду
Олександр Тупицький

Президент України Володимир Зеленський скасував укази від 2013 року тодішнього президента Віктора Януковича про призначення суддями Конституційного Суду України Олександра Тупицького та Олександра Касмініна.

Про це повідомляє Офіс президента.

«На минулому засіданні РНБО, серед іншого, було ухвалене рішення щодо аудиту всіх указів президента Януковича. Сьогодні є перші результати. Мова про два укази Януковича – від 14 травня та 17 вересня 2013 року про призначення суддями Конституційного Суду України Тупицького Олександра Миколайовича та Касмініна Олександра Володимировича. Обидва ці укази мною скасовано. Вказані особи можуть відправлятися на заслужений відпочинок», – заявив Зеленський.

«Якщо є тижні, коли не відбуваються засідання РНБО, це зовсім не означає, що особи, які протягом довгих років шкодили державним інтересам України, можуть розслабитись і спати спокійно», – додав він.

Нагадаємо, колишнього главу Конституційного Суду Олександра Тупицького підозрюють у наданні неправдивих свідчень та в підкупі свідка. 19 січня 2021 року слідчі ДБР повідомили йому про підозру.

Як відомо, конфлікт навколо Конституційного Суду виник наприкінці жовтня, коли суд фактично скасував систему електронного декларування, чим завдав удару по всій антикорупційній реформі, а значить – і відносинах України з ЄС та МВФ.

Президент спробував розпустити Конституційний Суд через парламент, але у конституційності такого рішення виникли сумніви у депутатів. Зрештою кримінальну відповідальність за недостовірне декларування повернули, але в'язниця порушникам більше не загрожує.

Наприкінці грудня президент підписав указ, яким відсторонив Тупицького на два місяці, але в КС документ назвали «юридично нікчемним» та заявили, що виконувати його не будуть.

Але 19 січня Тупицького в будівлю КС не допустили співробітники УДО на виконання запиту ДБР та указу президента.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Маневицькому районі може затопити дороги та двори, – ДСНС
Наступна новина Карантин в Україні діятиме до кінця року, – Степанов
Останні новини
Схожі новини