ЗНО-2020. Що чекає волинських абітурієнтів

ЗНО-2020. Що чекає волинських абітурієнтів
Фото ілюстративне

Для вступу до вишів у 2020 році діятимуть сертифікати ЗНО за 2017-2020 роки, з іноземних мов – за 2018-2020 роки.

Про особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк на пресконференції, присвяченій питанням проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року 15 листопада у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти у Луцьку, пише ІА Волинські Новини.

Як поінформувала Лариса Середяк, наразі готові усі нормативні документи Міносвіти щодо підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання. За процедурами все відбуватиметься, як у 2019 році: кожен учасник матиме можливість обрати чотири предмети. З них три предмети зараховуватимуть із відміткою учасника і четвертий – той, який потрібен для вступу у виші.

Обов’язковим для всіх є складання тесту з української мови та літератури, другий предмет – на вибір історія України або математика. Приблизно 60% учасників ЗНО обирали історію України. Третій предмет також обиратиме учасник з 11 предметів. Цього року і студенти коледжів, і учні здаватимуть три предмети ДПА у формі ЗНО. Торік здавали два предмети.

Як і в минулі роки, центр робитиме переклад тестових зошитів за бажанням учасника однією з шести мов нацменшин (російською, польською, угорською, румунською, молдовською чи кримськотатарською). Цього року на Волині декілька учасників обрали для перекладу російську мову.

Найсуттєвіші зміни стосуються умов прийому до вищих навчальних закладів. Для вишів будуть дійсними сертифікати за 2017-2020 роки, з іноземних мов за 2018-2020 роки. Для того, щоб подавати документи у виш на бюджет, потрібно набрати 125 балів у сертифікатах ЗНО.

Цього року документи можна подавати у п’ять вишів або в один виш на п’ять спеціальностей. Окрім того, медичні вищі навчальні заклади встановили поріг у 150 балів на другий та третій предмет, 140 балів встановили на міжнародні відносини, право та управління.

Вищі навчальні заклади до 1 грудня повинні затвердити правила прийому, додатком до яких буде перелік предметів на ту чи іншу спеціальність. Випускники шкіл повинні знати, які предмети виш поставив на ту чи іншу спеціальність. Так, цього року «бомбою» для випускників стало обов’язкове складання тесту з математики на медичні спеціальності, хоча про це було відомо ще минулого жовтня.

З 3 січня розпочинається реєстрація на участь у пробному ЗНО. Послуга платна, на вибір можна скласти тести з двох предметів. 21 березня відбудеться пробне ЗНО з української мови та літератури, 28 березня – з решти предметів. Окрім цієї платної послуги, є чимало безплатних сервісів для тренування. Йдеться про онлайн-тестування та сервіс щодо історії України з датами, візуальними джерелами та абеткою історичних термінів.

Щодо нового правопису, протягом п’яти років у відкритому завданні (творі) з української мови та в закритих завданнях (на вибір правильного варіанту відповіді) зараховуватимуть обидва варіанти, наприклад «ефір» та «етер».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Знайшли кликуна, якого вкрали з Театрального майдану Луцька
Наступна новина Обрали голову Волинського апеляційного суду
Останні новини
Схожі новини