Все про «розумні» зупинки і табло у Луцьку. Нащо поставили і скільки це коштує

У Луцьку нещодавно встановили 22 «розумних» табло і 9 зупинок. Вони показують час прибуття тролейбусів і маршруток, можуть заряджати телефони, «роздавати» безкоштовний інтернет. «Перший» розпитав у міського голови Ігоря Поліщука про це нововведення й усі його нюанси – від ідеї до реалізації та планів на майбутнє.

Хто і скільки за це заплатив

Приблизно 6,5 мільйонів гривень на реалізацію проєкту Луцьк отримав в якості гранту (гроші, які непотрібно повертати) від Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини через некомерційне ТОВ «Engagement Global».

Проєкт реалізували в рамках співпраці з краєм Ліппе (Німеччина).

З міського бюджету виділили 800 тисяч гривень на благоустрій біля зупинок і табло. Ще 170 тисяч гривень додали на закупівлю і встановлення обладнання, 100 тисяч – на підключення до інтернету.

Для чого зробили

«Я вважаю, що це гарний крок до змін. Сьогодні ми працюємо над розвитком громадського транспорту – над його оновленням та осучасненням. Купуємо нові тролейбуси, виходять на маршрути не скажу, що нові, але кращі автобуси. В комплексі з оновленням транспорту такі зупинки і табло себе виправдовують. Вони виглядають стильно і справді зручні», – каже міський голова.

Також в рамках проєкту пофарбували 17 старіших міських тролейбусів.

Як довго тривала робота

Підготовчий етап розпочався у 2019 році, у 2020-му відбулися тендери і початок робіт. Безпосередньо встановлення зупинок і табло – початок 2021 року.

«Міжнародні фінанси – це завжди довго, тому що відбувається багато перевірок. Також довго тривали тендери – компанії, що брали участь, або не відповідали кваліфікаційним вимогам, або робили помилки у документах», – пояснює посадовець.

Хто зробив табло і зупинки

Обидва тендери виграла луцька компанія «Модерн-Експо».

«Мені здається, вони впорались із поставленим завданням: обладнання працює нормально, критичних збоїв у його роботі поки не було. Сподіваюсь, так буде і надалі. Репутація компанії каже, що проблем виникнути не повинно», – розповідає Ігор Поліщук.

Гарантійний строк – один рік.

Як обирали місця, де їх встановлювати

«З точки зору найбільшого пасажиропотоку і можливості встановити там таке обладнання, зокрема підключення до мереж», – каже мер.

На багатьох зупинках навіть приєднання до енергопостачання – проблема. Або під землею проходять мережі, які можна пошкодити будівельними роботами.

Що вони «вміють»

Зупинки обладнані сонячною панеллю для живлення, є освітлення, можливість зарядити гаджети через USB, є табло, яке показує рух транспорту, відеокамера, смітники для роздільного збору сміття і бокс для мапи і соціальної реклами.

Табло мають ліхтар, точку роздачі інтернету (підключення до Wi-Fi безплатне), можливість зарядити гаджети через USB, відеокамеру.

Від вандалів і поганої погоди захищені?

Зупинки і табло захищені від дощу, снігу та морозу, – запевняє міський голова. Обслуговувати їх буде департамент житлово-комунального господарства, бо «пофарбований метал потребує регулярної чистки».

Від вандалів повинні захищати відеокамери. Наприклад, хулігана, який розмалював зупинку, швидко впіймали. Йому загрожує адміністративний штраф у розмірі від 340 до 1280 гривень (суму визначить суд).

Чому деякі табло неправильно показують час прибуття транспорту

Ігор Поліщук каже, станом на вівторок, 20 квітня, 14 табло вже повністю налаштували і відрегулювали. Ще 8 – встановлені, але триває процес їхнього налаштування.

«Неполадки пов’язані з цим. Думаю, за тиждень (до 30 квітня, – ред.) все налагодиться», – пояснив посадовець.

«Також за останні два тижні ми побачили випадки втручання водіїв різних перевізників у систему. Працюємо над тим, щоб не допускати такого. Спеціалісти розбираються», – додав він.

Звідки зупинки «знають» час прибуття транспорту

Вони беруть дані з системи «Сіті-Кард» (вона також використовується для оплати проїзду електронними квитками, – ред.). Усі маршрутки і тролейбуси обладнані GPS-трекерами, тому система бачить, де конкретний транспорт знаходиться зараз, і розраховує, коли він доїде до певної зупинки.

Читати також: «Люди, які платять готівкою, – «зайці». Складні питання до луцького Сіті-Карду

Чи достатньо цих зупинок і табло

«Судячи з відгуків лучан, цей проєкт треба продовжити в мікрорайони, які поки не вдалося покрити. Це вулиця Дубнівська, Теремнівський масив, Вересневе, Львівська, Ковельська, варто ще попрацювати над мікрорайном ЛПЗ, щоб якомога більше лучан змогли користуватися такими речами», – каже Ігор Поліщук.

Продовжувати проєкт будуть за гроші міського бюджету. На думку мера, потрібно ще мінімум 30 зупинок. Зважаючи на вартість однієї, приблизно 400 тисяч гривень (за цінами минулого року), можна ставити по 5 на рік.

Що ще в Луцьку зробили за грантові гроші

Реконструюють вежу Чарторийських та підземелля за понад 30 мільйонів гривень.

«Це колосальні вкладення в місто. Я сумніваюся, що при тому навантаженні на бюджет і критичній масі проблем, яка є зараз, ми могли б знайти 30 мільйонів для реалізації такого проєкту», – зазначає міський голова.

Також Луцьк отримав у «подарунок» від міжнародних організацій ремонт вулиці Рівненської від мосту до Київського майдану разом з тротуарами, заміну освітлення на вулиці Конякіна, Рівненській і Федорова, заміну світлофорів, утеплення та енергомодернізацію громадських будівель.

Фото з фейсбук-сторінки Ігоря Поліщука


#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Строк дії ПСО для підприємств теплокомуненерго закінчується 1 травня
Наступна новина У Луцьку вперше відбудеться стоматологічний форум. Чому туди варто йти?
Схожі новини