У Жидичині за тиждень збудували новий храм

У Жидичині за тиждень збудували новий храм

Прихильники Української Православної Церкви Московського Патріархату за тиждень у селі Жидичин Ківерцівського району збудували новий храм. На Великдень у його стінах вже відбулося богослужіння.

Про це повідомив 30 квітня прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський.

Нагадаємо, у лютому жителі села ініціювали перехід Свято-Миколаївської церкви у ПЦУ, але частина вірян не підтримала таке рішення. Представники меншості після розбірок 22 лютого молились у домі колишнього настоятеля храму – Володимира Гелети.

Врешті вирішили збудувати нову церкву.

«За тиждень до Великодня священик разом з вірянами створили перший храм «своїми руками». Чому кажу, що перший? Бо вірю у те, що їх чекає ще більш капітальне будівництво. Таким чином, Святу Пасху віруючі УПЦ села Жидичин зустрічали у майже типовій церковці, яка, судячи з фото також не вмістила всіх охочих, оскільки чимало людей стояло за межами приміщення», – повідомив Олег Точинський.

Новий храм у Жидичині

Він також пояснив, чому люди йдуть молитись у будинки, гаражі та інші приміщення, а не в місцеві храми:

«Дивлячись на цей випадок, я спостерігаю наступний феномен – люди, попри те, що в їхніх населених пунктах стоять величезні типові храми, йдуть молитись у будинки, гаражі, намети та інші пристосовані для цього приміщення. Чому так? Вочевидь тому, що для них «змінити Церкву», це не так само, як сходити в магазин. А ще тому, що вони не знають, чому можуть навчитись у тих, хто місяць-два тому різали замки на дверях в храм, били людей та плювали в обличчя своїм же односельцям».

Нагадаємо, збори релігійної громади, на яких проголосували за перехід Свято-Миколаївського храму до ПЦУ відбулися 17 лютого. 

22 лютого біля храму стались сутички між прихильниками різних церков. Прихильники ПЦУ прийшли до Володимира Гелети за ключами від храму, але той відмовився їх віддавати. Після цього вони зрізали замки на храмі. 

Згодом священик Володимир Гелета зчинив стрілянину. Чоловік стріляв у бік людей з криками: «Пацани, стріляю наповал!» Нікого не поранив. До нього викликали поліцію. За вчинене священику загрожує до п'яти років ув'язнення.

Вночі церкву охороняли представники громадських формувань. 

Читати репортаж про події 22 лютого у Жидичині

24 лютого у жидичинській Свято-Миколаївській церкві вперше молились прихильники Православної Церкви України.

28 лютого релігійна громада Святителя Миколая Чудотворця села Жидичин стала першою на Волині, яка офіційно перейшла в ПЦУ.

Читайте також: Великодня ніч у Жидичині. Фоторепортаж


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Якщо поїдеш на зустріч з Путіним, залишиться тільки стати на коліна, – Порошенко Зеленському
Наступна новина На Рівненській АЕС пожежа. Причини з’ясовують
Останні новини
Схожі новини