20 запитань організаторам «Бандерштату»: «Йдемо за планом Б, бо план А провалився»

20 запитань організаторам «Бандерштату»: «Йдемо за планом Б, бо план А провалився»
Мар'яна Коваль

- Який то «Бандерштат» за рахунком?

- 13-й…

- А ви вірите у зловіщність цифри 13?

- Ой. Слу-у-ухайте, а ми щось про це не подумали…

Сміялися на весь луг. Ні, вони не вірять у зловіще 13-ть. Кажуть, впораються навіть з дощем. Поки на березі Стиру над Рованцями під Луцьком пасуться корови. Але за кілька днів тут знову гримітиме фестиваль «Бандарштат».

Містом уже ходять чутки про те, що він буде не таким масштабним, як торік. З чим це пов’язано? Як справляється із організацією фесту його оновлена команда? Хто косить траву? Хто доправляє моста? Чи прийдуть на гутірки політики? І - який вечірній сюрприз для шанувальників незабутньої атмосфери «Бандерштату» запровадили цьогоріч?

Говорити з організаторами «Бандерштату» про «Бандерштат» ми вирішили просто на тому місці, де він відбуватиметься. Нині там – не менш атмосферно. Стелимо килимки. Вмощуємося поміж квітів. За плечима – Стир і вершини замку. Попереду – промовисті дахи рованцівських палаців. На розмову – часу обмаль: найпопулярніший луцький фестиваль - за тиждень (2-4 серпня).

З нами – новий виконавчий директор фестивалю Мар’яна Коваль і прес-секретар «Бандерштату» Анастасія Передрій.

Це люди, які з «Бандерштатом» не перший рік. Знають всі подробиці. Шкода, що не все можуть розказати))

 *  *  *

Цей «Бандерштат» значно скромніший? Це так здається чи то так справді?

 

М. К.: Так справді є. Він скромніший музично. У нас менше музики. Але буде більше історії, дискусій, розмов про сімейні цінності, більше українського духу. У минулі роки ми йшли за тенденціями фестивального ринку і робили акцент на музику. Торік ми мали понад 60 гуртів на трьох музичних сценах. Але цьогоріч повернулися до первісної ідеї створення «Бандерштату». Я думаю, що нам це вдасться.

А. П.:  Але якщо музична сцена у нас менша за обсягами, то літературна – навпаки. У нас цілий літературний мініфестиваль. Як ніколи багато авторів. Уперше на «Бандерштаті» буде Ірена Карпа з презентацією своєї книжки «Добрі новини з Аральського моря», вперше буде Юрій Іздрик… Про свій роман «Капітан Смуток» із бандерштатівцями говоритиме Сергій Мартинюк (Колос). Будуть Павло Коробчук, Макс Кідрук, Олександр Ірванець.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Погодинна програма музичних виступів на «Бандерштаті»

Письменників чимало, але менше буде громадсько-політичних розмов. Класно, що на гутірках буде Яніна Соколова, але нема там політиків. Попри це, що за це часто критикують. Але то цікавий формат. До цих пір пригадую босу Надію Савченко на «Бандерштаті». Торік, наприклад, на гутірки приїздили мер Андрій Садовий з дружиною і укропівець Олександр Шевченко. Цього разу буде без політиків?

 

М. К.: У нас ще лишилося п’ятеро спікерів, участь яких ми поки не анонсували. Цьогоріч ми хочемо говорити не тільки про політику, а й про соціальні теми. Ми хочемо говорити про рак, про здоровий спосіб життя, про історію, війну на Сході України, екологію.

 

То політики будуть?

 

М. К.: Будуть.

 

Як виникла ідея запросити Яніну Соколову?

 

М.К. ми постійно робимо опитування серед шанувальників «Бандерштату» й цікавимося, кого б вони хотіли почути на гутірках. Якраз Яніна Соколова – це та, кого люди найбільше хочуть почути. Тим паче на сьогодні це дівчина з позицією. Вона її відстоює незалежно від обставин.

А. П.: Плюс – інформаційний привід. Зараз команда Яніни Соколової знімає фільм «Я, Ніна» і їздить різними містами України, презентуючи свій проект. Тому нам було неважко їх вихопити, бо вони легкі на підйом. У Луцьку буде Яніна та знімальна група. Ця розмова обіцяє бути цікавою.

М. К.: Це якраз та соціальна тема, про які ми згадували. До речі, буквально вчора згоду на участь у фестивалі дав журналіст Сергій Іванов («Право на владу»), тому буде гутірка і з ним. 

 

Більшість люду іде в Луцьк на «Бандерштат» через музику. Як не крути. Всім цікаво більше подробиць про музичні сцени і фішки…
Анастасія Передрій

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що буде цього року на «Бандерштаті»

А. П.: Певне, найпопулярніший гурт, який у нас виступає, це «Бумбокс». Вони будуть закривати недільну головну сцену. «Бумбокс» удруге на «Бандерштаті». Цієї осені вони їдуть у тур Україною з новим альбомом. Луцьк оминають, тому, знають, що будуть тут, відтак, думаю, щось із нового альбому буде вже на «Бандерштаті».

Як завше, у нас виступає «Тартак». Вони будуть у суботу ввечері. Це вже фестивальна традиція, бо Сашко Положинський – добрий друг фестивалю.

Очікуються класні напівакустичні виступи «Один в каное», хороша музика від «Viviénne Mort» які теж у нас вже були.

Вперше у нас буде Ірена Карпа не тільки з презентацією книги, а й з виступом гурту «Qarpa». Традиційні резиденти «Kozak System», «Epolets», «Роллікс». «Тінь сонця» будуть з акустикою: вони, до речі, виступали на нашому самому першому фестивалі.

М. К.: Є новинка: цьогоріч ми облаштуємо міні-сцену біля вечірньої ватри. Там буде акустика: виступить Сергій Василюк, вокаліст «Тінь сонця» і Святослав Бойко, вокаліст гурту «Широкий лан». Тому матимемо такий п’ятничний атмосферний патріотичний вечір.

У Нацальянсі ми проводили патріотичні табори. Кожен таборовий день там закінчувався пісенною вечірньої ватрою. Ми спробуємо перенести ту атмосферу на фестиваль.

А. П.: Ватра насправді у нас є щороку. Просто вона у наметовому містечку, і ми не завжди робимо на ній акцент для загалу. Вона буде тепер більш масштабна, але від того не менш душевна.

 

Бачила у переліку гуртів «Жадан і собаки», але не бачила Сергія  Жадана серед письменників на літературних гутірках. Чому?

 

А. П.: У нас є окрема людина, яка займається літсценою. Це Остап Микитюк, який працює у видавництві «Фабула». Із Жаданом вели перемовини, але не домовилися.

М. К.: Це як торік з «Фіолетом» (сміється, - авт.). Тоді теж «не домовилися».

 

Чи змінилася команда, яка робить «Бандерштат»? Уже не працює над проектом Марина Хромих. Як інші?

 

М. К.: Сьогодні у команді 32 людини. Частина команди, в тому числі Марина Хромих, відійшла від справ, але ці люди завжди допомагають, консультують, підказують. За ці роки у нас сформувалася сім’я, бо навіть якщо людина цілеспрямовано цим не займається, то все одно допоможе. Якщо сталося так, що треба терміново включитися в якусь справу, вони включаються без проблем.

Як ви прийшли на «Бандерштат»? (до Мар’яни Коваль)

 

М. К.: Я з села Буцинь Старовижівського району. З «Бандерштатом» з 2008 року. Працюю в комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони консультантом. Танцюю. Займаюся спортом. Вчилася у Львівському національному аграрному університеті. Свого часу Ігор Гузь та Павло Данильчук запустили проект «Школа лідера». Я взяла участь у ньому, там я дізналася про громадську організацію «Національний альянс». Про «Бандерштат». На той момент виконавчим директором «Бандерштату» був Павло Данильчук. Тоді я вперше відвідала фестиваль як волонтер. Воно мені було таке близьке, таке моє-моє… Мені соромно, але тоді я насправді до кінця й не розуміла, ні хто такий Бандера, ні чим займалася УПА. Завдяки Нацальянсу і «Бандештату» я зрозуміла, як важливо знати свою історію. І це не тільки я. Багато тих, хто їде на фестиваль заради музики, але не приділяли раніше достатньо уваги історії, змінюються тут.

Мар’яна Коваль

 

Що робить виконавчий директор?

 

М. К.: Усе від продажу квитків до облаштування території. Я координую роботу оргкомітету. Тобто виконавчий директор знає усіх підрядників, програму, орієнтується, коли приїжджає міст, сцена,туалети, душі. Як і коли усе розміщується і встановлюється. Як проводиться електроенергія, скільки кіловат йде на кожну локацію і точку (сміється, - авт.).

 

Тоді розкажіть про труднощі цьогорічного фестивалю. Поки ми сюди йшли, вже помітили Стир, який дуже обмілів, і через це, казали ви, в організаторів фестивалю виникли проблеми з мостом…

 

М. К.: Раніше ми завжди доставляли міст по воді. Цьогоріч йдемо за планом «Б», бо план «А» провалився. Рівень води в Стиру впав на 1.5 м порівняно з минулим роком і є труднощі з доставкою і встановленням. Плюс додатково будемо встановлювати тимчасові сходинки, щоб відвідувачам було комфортно спускатися та підніматися вгору.

 

Коли коситимуть траву?

 

А. П.: Її вже раз косили. Цього тижня будуть це робити ще раз.

М. К.: Це робить Боратинська ОТГ. Торік вони теж нам з цим допомогли.

 

Боратинська ОТГ є одним із інвесторів фестивалю?

ЧИТАТИ ТАКОЖ: На «Бандерштаті» можна буде політати на повітряних кулях. Скільки це коштуватиме

М. К.: Не інвестором, а радше партнером. Вони потужно долучаються. Також цьогорічні партнери фестивалю – це конкурс «Малі міста – великі враження», Міністерство культури України, Луцька міська рада і, звичайно, Боратинська ОТГ.

А. П.: Є ще багато інших структур, які допомагають нам. Наприклад, управління лісового господарства, річковий порт.

 

Минулоріч по обидва боки великої сцени висіли плакати фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Цього року цей фонд долучатиметься до фестивалю?

 

М. К.: Наразі домовленостей з фондом про підтримку фестивалю немає.

 

Скільки вартують квитки? Як визначали ціну? Як продається «Бандерштат»?

 

А. П.: Ми стартували з 350 грн., саме за такою ціною пішла перша партія квитків. Потім квитки поступово дорожчали. Але не дуже стрімко, як це буває на інших фестивалях, де націнка щотижня росте на 100 грн. На цей момент квитки коштують 450 грн (на три дні). На самому фестивалі їх можна буде придбати за 500. Також будуть одноденні квитки. На різні дні – різна ціна: від 150 до 250 грн. Скільки вже куплено квитків, ми не можемо сказати.

М. К.: Це трішки нижчий показник, ніж торік. Але незначний.

А. П.: Як показує практика, Луцьк не найбільшу частку займає у статистиці купівлі квитків. В основному там Київ та Львів. А лучани вже підтягуються у дні фестивалю.

До речі, у нас є своя фестивальна аудиторія, яка купує квитки, коли ми ще не назвали жодного імені, жодного анонсу. Ми дуже вдячні цим людям. Чому я працюю з «Бандерштатом»? Мені приємно, що люди в Луцьк приїжджають, бо тут є масштабні події.

Прочитала коментар в Інстаграмі: пише жінка, що з коханим хоче приїхати до нас на медовий місяць, бо на «Бандерштаті» познайомилися, а оце саме одружилися і медовий місяць хочуть провести тут. І це той момент, коли я розумію, що треба далі цим займатися, бо воно чогось варте…

Поле для «Бандерштату» поки – мальовничий випас)) 

 

Нещодавно на фестивалі «Тарас Бульба» на Рівненщині люди потруїлися шаурмою. Чи не став через це ретельніший контроль: з боку організаторів чи з боку певних служб, наприклад?

 

М. К.: Цим у нас займається координатор фудзони. Ми ретельно пропрацьовуємо анкету, яку заповнюють учасники фудзони. Всі вони мають дозволи на реалізацію продукції і зобов’язані дотримуватися вимог.

Але це в основному наші партнери, з якими працюємо не вперше і яким довіряємо, бо вони працюють якісно.

А.П.: Я думаю, ситуація на «Тарасі Бульбі» навіть самих учасників фудзон спонукатиме працювати дуже ретельно. Бо то їхня відповідальність і їхня репутація.

 

Побут. Вода, вбиральні?..

 

М. К.: Це все працюватиме. Туалетів буде достатня кількість. Луцька міська рада допомагає забезпечити фестиваль технічною водою. Біля наметового містечка будуть душі та умивальники.

А. П.: Наметове містечко у нас безплатне. На різних фестах просто за це беруть додаткову плату. Ми – ні. У нас просто приїздиш зі своїм наметом і живеш, скільки хочеш. Торік було 2 тисячі наметів. Це дуже багато.

Рівень води у Стиру різко впав, це спровокували проблеми зі встановленням моста

 

Скільки коштує «Бандерштат»?

 

М. К.: Кілька мільйонів гривень. Бюджет фестивалю «Бандерштат» і близько не стоїть з іншими фестивалями, бо він дуже маленький.

 

За що ви найбільше переживаєте?

 

М. К.:  (пауза) За погоду.

 

Який за рахунком цей фестиваль?

 

М. К.: 13-й.

 

А ви вірите у зловіщність цифри 13?

 

М. К.: Слу-у-ухайте, я про це й не думала…

 

Все. Тепер будете думати не тільки про погоду))

 *  *  *

Організатори «Бандерштату» запевняють: ніщо не може зіпсувати настрій фестивалю, бо там буде основне – український дух, який і зробив його неповторним.

Єдине, що може вплинути на енергетику шаленців, які три дні живуть просто неба, слухають пісні про собі подібних, читають книги українською і розмовляють про справді важливе, - це негода.

Але вони вже готують великі намети, щоб в разі чого ця маленька прикрість була непомітна…

Бо як там у «Бумбоксу»?

«Лий, зливо, лий. Відмивай нас всіх від бруду, літній дощ…»

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Під луцьким мостом руйнуються опори
Наступна новина Якою буде ваша нова квартира? В «Інвесторі» представили крутий дизайн
Останні новини
Схожі новини