Люди тікають з Афганістану. Що відомо про ситуацію в країні

Люди тікають з Афганістану. Що відомо про ситуацію в країні

15 серпня терористичне угрупування "Талібан" взяло під контроль усю територію Афганістану. Президент вирішив передати владу мирно та покинув країну, а тисячі жителів Афганістану намагаються втекти.

Довідково: «Талібан» — угруповання, яке виникло у 1990-х роках на тлі політичної кризи в Афганістані. Після десятиліття громадянської війни та виведення радянських військ країна фактично була поділена між польовими командирами.  Їхнє правління запам’яталося режимом шаріату, порушеннями прав людини та звинуваченнями у співпраці з терористами «Аль-Каїди». Таліби пройшли підготовку на території Пакистану (який це заперечував), як подейкували, за щедрого фінансування Саудівської Аравії та негласної підтримки США.

Чому США вивели війська

У лютому 2020 року відбулися прямі переговори між «Талібаном» та офіційною владою Афганістану за посередництва США. Сторони уклали угоду, створену під виведення американських військ: після неї мав початися внутрішній політичний діалог, а таліби зобов’язалися припинити напади. Спочатку війська мали вивестися до травня 2021 року, але новообраний президент США Джо Байден відтермінував крайній термін до вересня.

Увесь цей час «Талібан» не припиняв теракти й напади на афганських військових, а після заяви Байдена ситуація лише погіршилася. Але США та союзники по НАТО не відмовилися від наміру вивести війська.

Із травня, коли почалася активна фаза виведення західних військ з Афганістану, стало очевидно, що афганські військові та правоохоронці не справляються з натиском талібів. За три з половиною місяці вони встановили контроль над абсолютною більшістю провінцій Афганістану, а 15 серпня зрештою зайшли в Кабул.

Кабул здався без бою

У суботу 14 серпня, терористи "Талібану" захопили Джелалабад, який став останнім містом на шляху талібів до Кабула. Губернатор міста без бою здався бойовикам. Одразу ж опісля цього таліби оголосили про початок штурму столиці, – пише канал 24.

Уранці, 15 серпня, бойовики дійшли до околиць Кабула. На півночі та на півдні міста відбулися сутички між терористами та урядовими військами.

Влада почала переговори з терористами про мирну передачу влади, щоб уникнути боїв у місті.

Президент пішов у відставку

Президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що йде у відставку, а влада перейде у руки тимчасового уряду, який очолить ексміністр МВС Афганістану Алі Ахмат Джалалі. Свою позицію лідер країни обґрунтував тим, що хоче уникнути кровопролиття. Пізніше таліби заявили, що тимчасового уряду не буде, а влада перейде одразу до них.

Опісля Гані таки відрікся від влади й покинув територію Афганістану. Оточення президента повідомляло про те, що він тимчасово перебуватиме у Таджикистані, а потім полетить в іншу країну. Однак у понеділок, 16 серпня, у МЗС Таджикистану повідомили, що літак президента Гані не ввійшов у повітряний простір країни. Такі ж заяви зробили в Узбекистані та Казахстані.

Представники "Талібану" через два дні після захоплення влади в Афганістані оголосили загальну амністію для урядовців і закликали до роботи державних установ.

Прихід "Талібану" супроводжується стратами і примусовими шлюбами

З приходом «Талібану» багато людей почали тікати з районів, де владу захопили ісламісти, – повідомляє ТСН.

Втікачі розповідають, що стали свідками нападів на мирних жителів та розстрілів полонених солдатів. Крім того командири талібів вимагали від громад передати незаміжніх жінок та дівчаток від 12 років, щоб вони стали "дружинами" їхніх бійців.

Посольство США в Кабулі заявило в четвер, що таліби розстріляли близько десяти полонених солдатів в південно-західній провінції Німроз. Бранцям відрізали вуха і вирізали очі. 27 мирних жителів загинули в Малістані.

У захопленому Гераті таліби заборонили жінкам вчитися у місцевому університеті. Студенток відправили додому.

За словами експертів, таліби стали ще більш жорстокішими, ніж тоді, коли були при владі у 1990-х роках.

Що зараз відбувається у Кабулі

Вже третю добу столиця Афганістану Кабул підконтрольна новому режиму руху  "Талібан".  Президент Ашраф Гані втік, а тисячі людей намагаються виїхати з країни і штурмують  аеропорти. За влади талібів люди змушені будуть відмовитися від колишнього життя.

 

 

Нині усі комерційні рейси в аеропорту Кабула скасовані. Екстрено евакуюють хіба іноземців. Декілька відчайдух, які намагалися втекти чіпляючись за літак, загинули. Посольства закриваються, у містах черги до банкоматів і затори на дорогах. Понад усе звичайні мешканці не хочуть повертатися до старого життя, в якому жорстко каралося за недотримання встановлених талібами правил, а вони суперечать здоровому глузду: "Чоловіків примушували відрощувати бороди. Жінок — носити бурки, довгий одяг, який покриває все обличчя й тіло. Школи для дівчаток були закриті. Жінок, які опинилися без супроводу в громадських місцях, могли побити. Футбол був заборонений. А з ним і музика, окрім релігійних співів". 

Американський військово-транспортний літак США C17, який прилетів із Кабула, приземлився разом із людськими рештками в шасі.

За неперевіреними даними, чоловік прив’язав себе мотузками до шасі та загинув незабаром після того, як літак злетів у повітря.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Назвали найпопулярніші спеціальності серед вступників 2021 року
Наступна новина За минулу добу коронавірус виявили у 1 447 українців
Останні новини
Схожі новини