«Американці вважають, що в Україні - громадянська війна», - волинянин поділився враженнями від США

«Американці вважають, що в Україні - громадянська війна», - волинянин поділився враженнями від США

Громадський активіст, помічник народного депутата Ігоря Гузя Андрій Бокоч на минулому тижні повернувся із Сполучених Штатів Америки.

За три тижні разом із ще чотирма українцями, які поїхали до Америки на запрошення Бюро у справах освіти і культури за програмою міжнародних відвідувачів-лідерів, Андрій Бокоч побував у кількох штатах. Думками про США та їх особливості він поділився з «Першим».

«США не кращі і не гірші, вони - інші. Американці завжди зустрічають тебе посмішкою. Завжди! Незважаючи на штат», - каже Андрій.

А відвідала українська делегація їх аж п’ять – Вірджинію, Флориду, Мен, Мічіган та Нью-Йорк.

Отож, найцікавіші із вражень, які привіз Андрій Бокоч із США:

«В Пенсаколі (штат Флорида) ми вперше побачили, що таке «вільний мікрофон» - коли на сесію міської ради може прийти будь-хто і в межах п’яти хвилин розповісти про свою проблему. Її беруть до уваги, розглядають, дають відповідь.

Якщо американці і критикують владу, то роблять це не бездумно, аби критикувати, а дають пропозиції, як вирішити певні проблеми», - каже Андрій.

До слова, Пенсакола – місто на узбережжі Мексиканської затоки. За рік його відвідує більше мільйона туристів. Знане тим, що на березі затоки найбіліший пісок у світі.

У американців навіть побутує жарт з цього приводу – мовляв, «чому ви посадили немовля на сніг».


У трьох штатах одним із пунктів візиту були зустрічі з американськими родинами.

«Ми вечеряли і спілкувалися про Україну. Найбільше вразило, що те, що американці не знають, що коїться в Україні, а якщо і знають, то виключно з російської точки зору, тому думають, що у нас – громадянська війна.

Знають трохи про Порошенка, чули про Яценюка… Старші, тим кому за 25, знають про спортсменів – Андрія Шевченка, братів Кличків, школярам вже про них нічого не відомо…».


В місті Пенсакола ми також спілкувалися із шерифом.

«Поліцейські в штатах не є багатими людьми. Поліцейський-початківець заробляє близько 50 тисяч доларів на рік, а, наприклад, фінансист середньої ланки – в межах 200 тисяч доларів.

Головною проблемою в США залишаються наркотики та насильство в сім’ї. Шериф розповів нам: якщо забрати ці дві проблеми, то половину штату працівників можна розпускати», - зауважив Андрій Бокоч.

У США теж є недобір поліцейських через невелику заробітну плату. Але вони не беруть хабарі! Люди вчаться і працюють на патріотизмі.


«У США існує спеціальний федеральний орган - відділ етики, який займається подарунками для чиновників. Іншими словами, будь-який подарунок, який американець хоче подарувати посадовцю, мусить пройти через цей відділі етики. Хочеш подарувати ручку за 200 доларів? Не факт, що її дозволять подарувати, бо це вже може рахуватися як дорогий подарунок», - розповів громадський діяч.


Для американців відстань у тисячу кілометрів не є великою. Вони з легкістю змінюють місце проживання, бо ретельно рахують кошти.

«Якщо їм невигідно жити в центрі міста, вони переїжджають. З Нью-Йорка їдуть в штат Флорида, наприклад, де на узбережжі Мексиканської затоки можна придбати будинок за 70-80 тисяч доларів. Що в Одесі можна купити за ці гроші???», - міркує Андрій Бокоч.


Особливість американської освіти у тому, що у всіх школах обов’язковим є предмет із кодовою назвою – «громадські роботи».

«Уже з 10-12-річного віку діти відвідують громадські заходи і протягом року вони повинні відпрацювати по 40 годин громадських робіт, але для американських дітей – це в задоволення. Для нас – це як каторга, для них – це позитив: вони в захваті від того, що допомагають безпритульним, тваринам чи займаються екологічним напрямом», - розповів помічник нардепа.


Побувавши у штаті Мен, в місті Портленд, Андрій Бокоч каже, що це місто не проти співпраці з Україною, зокрема Волинню.

«Портленд готовий до підписання угоди про співпрацю з Володимиром-Волинським. Думаю, що волинський бізнес не відмовиться, бо Портленд – місто на узбережжі, в якому розвинений вилов риби, лобстерів, омарів, які є їхньою родзинкою», - зауважив він.


Нью-Йорк – місто хмарочосів, бетону та дорожніх пробок.

«Місто різноманітне, багато рас, національностей… Часто чули російську мову. Побували в Централ-парку, який, до слова, відвідує в рік 25 мільйонів людей. Це штучний парк площею 371 гектар. Нью-Йорк стоїть на граніті, тому усі дерева в парку висаджені штучно. Там можна заблукати!», - поділився думками він.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Учасниці реаліті-шоу «Пігмаліон 3D» та їхні проекти. ВІДЕО
Наступна новина Під Волиньрадою протестують профспілки. ФОТО
Останні новини
Схожі новини