Аналіз криптовалют: біткойн увійшов у фазу консолідації

Аналіз криптовалют: біткойн увійшов у фазу консолідації

Перші результати січневих ф'ючерсів по біткойну принесли інвесторам збитки у 20%

У цьому огляді для Mind Сергій Калінін, керуючий партнер консалтингової агенції Legal Block Bit, постарався не лише охопити події на кріптовалютному ринку за останні два тижні, але й зробити базові висновки та прогнози на поточний рік.

Безумовно, 2017 рік увійде в історію як період, коли криптовалюта і криптактиви по-справжньому почали привертати увагу широкої публіки та інституційних інвесторів. Досить порівняти рівень капіталізації 1 січня 2017 і 2018 років: на початку минулого року він становив менше $18 млрд, з яких понад $15 млрд припадало на біткойни, а в кінці – вже $600 млрд. Ripple коштував $0,006 з обсягом торгів у 260 (!) тисяч, але закінчив на рівні понад $3 за 1 XRP. А з першої двадцятки на кінець року «стареньких» залишилося тільки 7 монет. І є всі передумови, що рік 2018-й здивує нас ще більше. Причому, як злетами, так і падіннями.

Технічний аналіз курсу біткойна:

Чого варто очікувати у поточному році:

Посилення регулювання, і, навіть, місцями, наступу на криптовалюти з боку держав.

Посилення політики з контролю за засобами і більшого контролю над процедурами щодо запобігання відмиванню коштів (AML).

Появи державних криптовалют (потенційно Ізраїль, Росія, Китай, Венесуела, Естонія).

Більш широкого використання криптовалют як платіжного засобу.

Появи фінансових інструментів гібридного типу, де криптовалюти будуть виступати в якості застави по фіатним активам.
Збільшення майданчиків, які торгують деривативами на BTC і, можливо, на ETH. Появи перших біржових торгованих фондів криптоактивов (ETF).

Період з 26 грудня по 8 січня відзначився зміною циклів за різними криптоактивами. Якщо біткойн увійшов у фазу консолідації, то на ринок альткойнів прийшла справжня бичача фаза. Досить сказати, що Ripple кілька днів займав другий рядок за капіталізацією в світі, впритул наблизившись до біткойнів. Більш того, якби взяти весь обсяг емісії XRP (як в обороті, так і в резервах), то за капіталізацією методом FDNV (full diluted network value) XRP обійшов би BTC. А компанія Ripple Lab стала б п'ятою в світі по капіталізації, обійшовши Facebook. ETH розпечатав позначку в $1000, а понад 40 компаній вже досягли рівня капіталізації більш ніж в $1 млрд. На такому тлі ми зустрічаємо новий «крипторік».

Перші результати січневих ф'ючерсів, що були рушійною силою курсу біткойну весь тиждень, вельми розчарували інвесторів, принісши їм збитки в 20%. Спотовий курс не зміг і близько наблизитися до ціни січневих паперів з ціною біля $18 000. Закінчення потужного бичачого руху на ринку біткойнів і перетікання коштів в інші валюти зіграли з інвесторами у ф'ючерси злий жарт. Активні інвестори в біткойни почали шукати інші засоби для ставок на ріст, що призвело до зростання багатьох активів на понад 100% і більше. Вже згадана XRP виросла з $0,22 до $3,2 менше ніж за місяць на інформації про перспективи її використання в Азії, зробивши ранніх інвесторів мультиміліонерами. Згадаймо, що ще на початку минулого року ця криптовалюта коштувала $0,006.

Загальна капіталізація на закритті періоду склала $741,4 млрд, що на понад $200 млрд більше показника двотижневої давності в $539,8 млрд. Домінування BTC у валютному кошику знову різко знизилося через ралі на ринку альткойнів, досягнувши 34%, або близько $255 млрд. Частка Ethereum (ETH) виросла – 15,5%, Bitcoin Cash (BCH) – 5,5%, Ripple (XRP) додав відразу більше 5% – 13%, а NEM (XEM) посунула Litecoin (LTC) – 2%. Зведений індекс MVIS CryptoCompare Digital Assets 10, що відображає цінові рухи десяти лідируючих криптоактивів за розміром та ліквідністю, закрився на позначці $13 110 (+ 37,6%).

Також за минулий тиждень на курс біткойну впливали кілька чинників. Серед них:

Як вже згадувалося, ф'ючерси, запущені на американському майданчику CME з поставкою в січні, не виправдали очікувань інвесторів, принісши їм збитки у середньому 20%. Ціна спотового ринку виявилася нижче, у першу чергу через перетікання коштів в інші, більш спекулятивні активи.
Народний банк Китаю виступив за посилення норм споживання електроенергії майнерами криптовалют. Як відомо, КНР є одним з найбільших центрів майнингу, не в останню чергу через відносно дешеву електроенергію. Хоча Банк не може безпосередньо впливати на ціну електрики, але він може видати рекомендації для місцевої влади, до яких ті, безумовно, прислухаються. На цьому тлі багато китайських компаній починають шукати можливості переходу в інші юрисдикції, зокрема, в Сінгапур і Південну Корею.
Фінансова влада Південної Кореї почала масову перевірку криптовалютних бірж на відповідність нормам AML і KYC. Зокрема, біржам тепер заборонено проводити реєстрацію без встановлення особи, а також реєструвати нерезидентів Південної Кореї.

В американському штаті Вермонт внесено законодавчу пропозицію щодо регулювання проектів сфері блокчейн, а також збору податків в криптовалютах.

Нью-Йоркська фондова біржа (NYSE) подала заявку в Комісію з цінних паперів на розміщення п'яти торгованих фондів на біткойни. Такі фонди, у випадку схвалення, будуть розміщені на торговельному майданчику Аrca.

За минулий період курс біткойну все ж зміг пробити позначку в $11 000, після чого стало ясно, що з різким висхідним трендом поки можна почекати. Курс торкнувся лінії довгострокового тренда й рівня корекції 1.272 – точно як і передбачалося. Після цього біткойн увійшов у бічний рух, при якому «бики» намагалися зрушити курс вгору, але коштів на це не вистачило – вони перетікали в ринок альткойнов.

Як бачимо, довгостроковий тренд все ще у стані підвищення, проте в короткій перспективі курс рухатиметься між двома лініями тренда, стискаючись в бічному русі. Велика ймовірність, що він таки проб'є висхідний тренд і направиться до рівня $10 000, де може знайти серйозну підтримку. Про це говорять вже кілька спроб пробити нижню лінію і форма, яку приймають ковзаючі середні. Обидві – 20 і 50 – направляються вниз. Це підтверджує і RSI, який застряг у спадному тренді. Без приходу великих інвесторів в біткойни різкого розвороту тренда поки чекати не доводиться.

Даний аналіз не є інвестиційними рекомендаціями і служить інформаційним матеріалом. Будь-які рішення, пов'язані з купівлею або продажем криптовалют і криптоактивів, мають бути зроблені після ретельного індивідуального аналізу.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Девід Бекхем обрав пісню етно-гурту «ДахаБраха» для реклами власного бренду. ВІДЕО
Наступна новина Переможець «Ігор Нескорених» Сергій Торчинський - про новий сервісний центр МВС на Волині. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини