Асоціація міст України долучилася до роботи над Держбюджетом-2018 на всіх стадіях

Асоціація міст України долучилася до роботи над Держбюджетом-2018 на всіх стадіях

Асоціація міст України вітає прийняття Закону про Державний бюджет на 2018 рік, який 7 грудня Верховна Рада України 273 голосами.  У цей самий день парламент прийняв законопроекти змін до Бюджетного та Податкового кодексів, які були пов’язані з підготовкою держбюджету.

Для забезпечення врахування інтересів місцевого самоврядування та недопущення перекладання на місцеві бюджети  додаткових фінансових навантажень Асоціація міст України брала активну участь у підготовці законопроекту про держбюджет на рік прийдешній на всіх стадіях, починаючи з серпня 2017 року,  та доопрацюванні його до другого читання.

У результаті дій АМУ у Законі України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»:

Не допущено перекладання на місцеві бюджети фінансування пільг населенню на оплату житлово-комунальних послуг (7 млрд грн) та погашення заборгованості із таких послуг, що виникла в попередніх бюджетних періодах (2,5 млрд грн). Крім того, додатково збільшено на 17,9 млрд грн соціальні субвенції для збереження діючого у 2017 році механізму фінансування витрат на надання пільг, житлових субсидій населенню та надання державної соціальної допомоги.

Збережено діючий механізм горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, що дасть можливість громадам розвиватись і балансувати свої доходи. 3,3 млрд грн залишаться в громадах – на цю суму зменшаються вилучення коштів з місцевих бюджетів до державного бюджету. Разом з тим, при розрахунку показників базової  та реверсної дотацій вперше враховано внутрішньо-переміщених осіб (1,5 млн осіб).

Передбачено врегулювання проблеми заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками (обсяг  якої - 9 млрд грн у 332 місцевих бюджетах).

Забезпечено включення всіх місцевих бюджетів в систему перерозподілу додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Не допущено перекладання на рівень міст обласного значення утримання ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (6 млрд грн). Фінансування здійснюватиметься з обласних бюджетів та бюджету міста Києва. Крім того, 371 коледж, що є структурним підрозділом університетів та інститутів, залишиться на фінансуванні державного бюджету.

Передбачено освітню субвенцію в обсязі 62,2 млрд грн, в якій закладено кошти на фінансування ПТУ. Також залишено право спрямовувати кошти залишків освітньої субвенції на оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів.

Передбачено медичну субвенцію в обсязі 57,4 млрд грн. До другого читання законопроекту про держбюджет її збільшено на 5,9 млрд грн, з яких 5.2. млрд грн -  для забезпечення фінансування до 1 липня 2018 року за старим механізмом  первинної медичної допомоги.

Передбачено переведення на прямі міжбюджетні відносини 299 об’єднаних територіальних громад, у яких відбулися та відбудуться вибори у 2017 році.

Передбачено субвенцію обсягом 1,9 млрд грн на розвиток інфраструктури всіх 665 ОТГ.

Передбачено Державний фонд регіонального розвитку в обсязі 6 млрд грн

Передбачено додаткову дотацію 273 млн грн  на компенсацію  втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок наданих державою податкових пільг зі сплати земельного податку суб’єктам космічної діяльності та літакобудування.

Передбачено нове джерело доходів для всіх бюджетів місцевого самоврядування - плату за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей.

Передбачено 1 млрд грн на погашення різниці в тарифах за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Передбачено 200 млн грн на нову  загальнодержавну цільову програму «Питна вода України» .

Збільшено на 100 млн грн фінансування Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (для співфінансування місцевих житлових програм).

Забезпечено надходження значного ресурсу до місцевих бюджетів на розвиток дорожнього господарства:

- збережено на 2018 та 2019 роки норму щодо зарахування до бюджетів місцевого самоврядування 13,44% акцизного податку з пального (від 7 до 9 млрд грн щорічно);

- гарантовано спрямування у регіони 35% коштів Державного дорожнього фонду на дороги державного значення місцевого користування та комунальні дороги (11.4 млрд грн). При цьому не менше 20% обсягу цих коштів - на вулиці і дороги населених пунктів;

- продовжено на 2018 рік дію митного експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг (отримувачі – місцеві бюджети).

Не допущено вилучення з сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад 10% екологічного податку.

Врегульовано питання щодо застосування вимог регуляторного законодавства до рішень про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих на виконання Закону про внесення змін до Податкового кодексу України органами місцевого самоврядування та об’єднаними територіальними громадами. Відтак такі вимоги у 2018 році до рішень органів місцевого самоврядування не застосовуватимуться.

За матеріалами сайту Асоціації міст України, Волинське РВ АМУ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Перспективи «Плану Маршалла» для України. ВІДЕО
Наступна новина Ігор Гузь підтримує добровільне приєднання громад до міст обласного значення
Останні новини
Схожі новини