«Бабо, варіте каламуху!». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Бабо, варіте каламуху!». Про старі рецепти. ТОМАЧІ
Та, що знає, як зварити каламуху. Ольга Самолюк із села Суськ

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.

* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині)... До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. Іноді з картоплі робили кульки (пироги) і запікали її у печі до хрумкої скоринки.

 

Ольга Самолюк народилася на хуторах «під Звозами» якраз по війні, у 1948-му. Згодом її родину змусили лишити свій хутір і перебратися у село. Відтоді живе у с. Суськ (нині Ківерцівська тергромада). Весь вік «у радянській торговлі» (це вона про те, що торгувала у магазині), ще літ 30 продає свічки у сільській церкві. Застали її вдома, у хаті під розкішними вишнями. І як тільки запитали про те, яким таким «колишнім» десертом тішить онуків, коли ті з’їжджаються до бабусі, засміялася, аж знітилася - і видала на-гора: «То то ж каламУха!».

Каламухою Ольга Самолюк називає кисіль на вишнях зі сметаною та борошном. Варили каламуху густою, розливали у тарілки…

«Не знаю, як де, а в нас то – каламуха зветься. Ну, я так це називаю.То таке колишнєє. Як тільки вишні, то мої внуки його дуже люблять, кажуть: «Бабо, варіте каламуху». Але її ще й мама мені варила, і навіть моя баба. І теж так звали – каламухою. Не інакше», - сміється жінка.

«Її ще й мама мені варила, і навіть моя баба»

Традиційна каламуха – з вишень.

«Зварили вишні. Посолодили. Все, як добрий компот. Потім сметани туди такої рідкої. Правда, сметану треба змішати з мукою. Розкалатати в кружці чи в мисці. До-обре так її розбити. Ну, ложку, дві, три… Я кидаю на око: більш муки, то буде густіша каламуха, менш – то буде рідша. І потім муку зі сметаною - у тії киплячі вишні. Далі схолоне, наливали в мисочку і їли», - розповідає 73-річна Ольга Самолюк.

Десерт давній, ще «бабин», з тих хуторів, де зрідка ще й зараз доживають віку старі та порепані вишні, з плодів яких давно уже не варили ні каламухи, ні будь чого іншого. У деяких районах Волині подібний десерт називають «хамУлою». І готують його не лише з вишень. Але про хамУлу – згодом)

 * * *
«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша. І смачніша!

Так ми готуємо проект, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде!

(передрук публікації заборонено)

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА

ЧИТАТИ ІНШІ РЕЦЕПТИ:

«Я дуже любила картОплі з жареним маком». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«На Лобні всі печуть тиї бобОвніки». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Моя баба варить бікус. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Сир солили завше на зиму – і в комору». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Кров пили?» Колярські історії. Про старі рецепти. ТОМАЧІ

«Добра кваша. Найбульш її в піст варили». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Від редакції. Якщо ви любите читати історії з волинських сіл, репортажі про життя цікавих громад – підтримайте проєкт «Першого» на «Спільнокошті». Редакція прагне зібрати гроші на спецпроєкт «Занесло в село», в рамках якого планує створити низку репортажів про буття у найцікавіших волинських селах – наживо. З фото та відео! Серед дарунків інветорам, котрі долучаться до фінансування ідеї, – листівки з рецептами автнтичних волинських страв, зібраними у рамках рубрики «ТОМАЧІ». Допомогти проєкту можете на сайті «Спільнокошту».

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Діти, яких збили на «зебрі» в Луцьку, у важкому стані
Наступна новина Дорогу Ковель - Ягодин розширять: буде чотири смуги
Останні новини
Схожі новини