У Луцьку відкрилося кафе, де каву роблять люди з синдромом Дауна

У Луцьку відкрилося кафе, де каву роблять люди з синдромом Дауна

У Луцьку знову запрацювала кав’ярня «Старе місто», що на вулиці Драгоманова, 11, у підвалі аптеки-музею. Тепер у ній баристами працюють двоє юнаків з синдромом Дауна.

Офіційно відкрили заклад у четвер, 9 січня.

Нагадаємо, раніше кав’ярня належала двом атовцям, однак після року роботи її вирішили закрити. Тепер же заклад викупили двоє мам хлопців з синдромом Дауна.

В Луцьку небагато підприємців готові взяти на роботу людину з синдромом Дауна

«Ідея з’явилась давно. Ще коли хлопці навчались в школі, ми думали, як їх в майбутньому працевлаштувати. З цим у Луцьку проблеми, бо ніхто не хоче брати людей з інвалідністю, а тим більше інтелектуальною. Але ми пробували різні речі – запровадили проєкт «Один день на роботі», вивчали, як це робиться у світі», - розповідає очільниця організації батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку Олена Мельник.

Її 21-річний син Андрій тепер працює у кав’ярні баристою та офіціантом. Сам хлопець запевняє, що готувати каву йому не важко, а цікаво. Перед відкриттям закладу, каже, не хвилювався.

«Я не тільки каву вмію робити, а й в хаті прибираю. Займаюсь баскетболом та волейболом, їжджу на змагання», - розповідає юнак.

«Хочу, щоб в моєму синові бачили особистість, а не синдром»

Мама 19-річного Валентина Лариса Новосад каже, що свого часу син вже стажувався у кав’ярні:

«Він був настільки задоволений, що проводив там цілий день і з задоволенням прокидався рано-вранці».

«Я з радістю спостерігаю за тим, як моя вже доросла дитина реалізовується в цьому непростому світі. Я вірю, що він зможе це зробити. Хочу, щоб дивлячись на нього, люди бачили не інвалідність, не синдром Дауна, а особистість», - додає жінка.

«Мені тут добре – я зовсім не хвилююсь», - каже 19-річний Валентин Новосад.

Хлопці з синдромом Дауна працюватимуть у кав’ярні по кілька годин на день. Їм допомагатимуть студенти коледжу харчових технологій без синдрому.

Постійно тут працюватимуть двоє хлопців, але власниці кав’ярні планують брати на стажування й інших людей з синдромом Дауна.

Також вони шукатимуть підтримку спонсорів, бо оренда приміщення в центрі міста для них задорога.

Кав’ярня працюватиме з 8:00 до 20:00 щодня. Окрім кави та фірмових чаїв, тут можна скуштувати тістечка і торти.

Фото Ірини Кабанової


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку з каркасної основи створюють «майже нові» тролейбуси
Наступна новина У Луцьку без тепла залишились три будинки та дитсадок
Останні новини
Схожі новини