Без інвестицій, з інфляцією та боргами Януковича: економічний прогноз на 2018 рік

Без інвестицій, з інфляцією та боргами Януковича: економічний прогноз на 2018 рік

Українці звикли до боротьби за виживання. Адже доходи населення потенційно багатої європейської держави швидше наближаються до рівня країн третього світу. Наступний рік навряд чи подарує Україні економічне чудо. Хоча на фоні стрімкого падіння 2014 – 2015 років економіка буде демонструвати певне зростання і пожвавлення.

Загальний стан економіки

Українська економіка – відображення української політики та цінностей правлячого класу. Для її прискореного зростання потрібна відповідна державна політика та глибокі системні реформи. Оскільки фундаментальних зрушень у цій площині найближчим часом не передбачається, то й очікувати на потужне прискорення економіки не варто.

Закладені урядом цифри приросту ВВП на рівні 3% у 2018 році цілком реальні. Не виключено, що економіка, за сприятливої кон’юнктури світових ринків, може зрости і на 3,5%. От тільки назвати це досягненням після падіння на 17% за 2014 – 2015 роки не доводиться. За таких темпів Україна буде у ролі вічно наздоганяючої та економічно відсталої. Тим більше, що її більш економічно розвинуті сусіди демонструватимуть вищий приріст економіки.

Насторожує те, що влада робить ставку на переважно сировинні галузі економіки: сільське господарство, гірничо-металургійний комплекс. А вони залежні від коливань на світових ринках. Орієнтація на експорт переважно сировинної продукції нікуди не зникне, навпаки ще більш поглиблюватиметься. А це означає додатковий фактор ризику для економіки.

Вплив олігархів на економіку в поточному році не зникне. Монополії у сфері енергетики, окремих секторів промисловості, аграрному комплексі заважатимуть конкуренції і розвитку малого та середнього бізнесу. Можливими драйверами економічного росту стануть аграрний сектор, хімічна та металургійна промисловість, машинобудування, виробництво меблів та будматеріалів, а також інфраструктурні проекти.

Засилля корупції та несприятливого економічного клімату у 2018 році відштовхуватиме інвесторів від України. Тому не варто сподіватися на інвестиційний бум. У поточному році продовжиться відтік робочої сили за кордон. Хоча можливе певне сповільнення цього процесу через наростаючий дефіцит робочої сили всередині України.

Ціни і тарифи

У 2017 році українцям обіцяли приборкання інфляції. Але ціни, за офіційними даними, зросли на майже 14%. Постійний ріст цін боляче б’є по добробуту громадян і з’їдає будь-яке підвищення доходів. Уряд вже кілька років безуспішно намагається знизити інфляцію хоча б до рівня меншого за 10%. Поки що безрезультатно.

Сумнівно, що уряд зможе у 2018 році втримати ріст цін у межах до 10%. Хоча можливе певне сповільнення інфляційних процесів. Одним з факторів нового розкручування інфляційної спіралі є зростання вартості пального. Вже зараз зросла вартість пасажирських перевезень. На черзі – зростання вартості вантажних. В кінцевому підсумку це приведе до нового росту цін на більшість товарів.

Якщо український бізнес й надалі приділятиме основну увагу експорту виробленої продукції за кордон, це породжуватиме дефіцит певних продуктів на внутрішньому ринку. А значить – новий стрибок цін. Під ціновим ударом – продукти. Найбільш ймовірно, що піку подорожчання варто чекати у перші місяці року. Улітку інфляція традиційно сповільнюється. А восени і наприкінці року варто чекати нової хвилі.

Нове підняття тарифів на комунальні послуги у 2018 році також цілком ймовірне. Але напередодні виборів влада не наважиться на різке підвищення цін на газ та електроенергію. Тому вартість комунальних послуг може зрости на 10 – 15%. З іншого боку, місцевій владі доведеться приймати непопулярні рішення і брати на себе ініціативу росту цін на комуналку, утримання будинків, гарячу та холодну воду.

Курс валют

Закладений у бюджеті-2018 середньорічний курс долара становить 29,3 грн. Але це не означає, що він буде саме таким в реальному вимірі. У 2018 році поведінка національної валюти буде залежати від кількох факторів. З одного боку, тренд на поступове ослаблення гривні збережеться. Виною цьому неефективна політика уряду та НБУ. Економічне зростання у межах 3%, навіть якщо воно і відбудеться, не забезпечить стабільності нацвалюті. Але курсові коливання гривні з великою долею ймовірності впишуться у минулорічні сценарії.

Зимове падіння курсу може змінитися на літню ревальвацію. У 2017 році на піку свого піднесення гривня улітку досягала позначки у 25,5 грн/долар. Якби не дії НБУ зі штучного стримування зміцнення національної валюти, вона могла б зміцнитися ще відчутніше. А вже восени ми спостерігали за поступовим ослабленням нашої валюти. Щось подібне може статися у 2018 році.

Але 2018 рік може принести Україні нові виклики і похитнути її фінансову стабільність. Мова йде про необхідність розраховуватися з позиками. У 2018 – 2020 роках Україна має погасити борги на загальну суму 20 млрд доларів. У 2018 році треба буде сплатити 7 млрд доларів. Серед них 2 млрд – це гроші МВФ. Крім того, як дамоклів меч над державою висить борг Януковича у сумі 3 млрд доларів. Що з ним буде – невідомо. Але якщо Україну таки змусять платити за ним, це може похитнути фінансову стабільність. Адже золотовалютних резервів у НБУ замало, щоб почуватися впевнено.

За найгіршого сценарію зовнішні виплати України перевищать надходження валюти на 5 млрд доларів. Це неминуче завдасть удару по стабільності курсу і може викинути гривню за межі 30 – 35 грн/дол.

Доходи українців

У 2018 році варто чекати на нове підняття мінімальних зарплат та пенсій. Сумнівно, що воно буде таким відчутним як при зростанні мінімалки з 1600 до 3200 грн. Але вже зараз в уряді натякають про можливе зростання мінімальної зарплати до 4200 гривень після першого кварталу. Щодо пенсій, то там ріст запланований у межах 100 – 200 гривень за рік. Але, якщо державі вдасться уникнути фінансових катаклізмів, то наприкінці року Кабмін може піти на більш відчутний ріст пенсійних виплат. Тим більше, що попереду вибори і потрібно знайти спосіб чимось задобрити незадоволене суспільство.

Номінально доходи українців поступово зростатимуть. Реально ж приріст доходів є не буде надто помітним, оскільки його нівелюватиме висока інфляція. Піднімаючи розміри мінімальних соціальних стандартів, влада сподівається вивести з тіні доходи мільйонів населення та поповнити державний бюджет. А ще – стимулювати внутрішній попит. Поки що ці завдання виконуються не дуже успішно. Підстав, що вони будуть успішно виконуватися у 2018 році теж не дуже багато, хоча можливе скорочення обсягів тіньової економіки.

Ще одна ідея-фікс, озвучена прем’єром Володимиром Гройсманом на 2018 рік: ріст середньої зарплати до 10 тисяч гривень. Виходячи з реального стану економіки, вона навряд чи втілиться у життя. Надто вже повільні темпи росту української економіки для такого ривка. Взагалі економічна стагнація і повільна динаміка росту ВВП – основна перешкода для росту доходів населення у 2018 році. Адже підняття зарплат і пенсій в умовах низького економічного росту є штучним і не здатним якісно покращити добробут громадян.

Святослав Ворон


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку практично всі світлофори стануть «розумними»
Наступна новина На Волині військовий пограбував свого колегу
Останні новини
Схожі новини