«Безликість і шаблон». Луцькі архітектори розкритикували проєкти Театрального майдану

«Безликість і шаблон». Луцькі архітектори розкритикували проєкти Театрального майдану

У Луцьку хочуть зробити реконструкцію Театрального майдану. Для цього влаштували всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу концепцію. Всього подали 8 проєктів.

Члени Волинської організації Національної спілки архітекторів України висловили свою думку про них. Кажуть: усе має бути не так. Говорили на засіданні організації 8 листопада в Галереї мистецтв.

Перший побував за зібранні луцьких архітекторів і записав головне зі сказаного ними.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ЗАПРОПОНОВАНІ ПРОЕКТИ: 

 

Ініціював зустріч Тарас Рабан, голова Волинської організації Національної спілки архітекторів України. Він пояснив, що не варто вбачати у зібранні жодних політичних підтекстів. «Ми – громадяни і мусимо висловлювати свою думку. Оце й уся політика», – сказав Рабан.

До слова, члени спілки не обирали кращі проєкти, а лише обговорювали їх.

Туалет мусить бути, але не двоповерховим – Світлана Мазурчак

«Якщо був конкурс на концепцію і ідею, його треба було зробити двохетапним, щоб отримати якусь ідею. Робота зроблена шалена і затрати шалені.

Спершу треба було зробити бліц-конкурс на ескіз. Можливо, взяли б участь більше архітекторів. Ідею ескізно можна зробити у простішій формі. Знайшли б ідею, обговорили б її і тоді зробили б другий етап із моделюванням.

Єдине, що можу сказати – туалет не варто робити на два поверхи ні в якому разі. Він суперечить театру. Але туалет і стоянка мають бути обов’язково.

Фонтан у всіх проектах випадковий. Архітектори не знають, що з ним робити. Він не «випадає», але йому не можуть знайти місця. Отому і вийшов такий результат».

Вирішувати передусім не те, яким має бути фонтан, а глобальні проблеми – Юлія Кожина

«Такий фонтан чи не такий – це вже інше питання. Вирішувати потрібно було глобальні проблеми, пов’язані із транспортно-пішохідною схемою, парковками, освітленням…

Хочеться додати щось, щоб центральна частина міста була дійсно центром».

Ми залишились у ХХ столітті – Андрош Бідзіля

«Мені шкода людей, які робили оце все. Це має бути проект ХХІ століття. Подивіться один, другий, третій проект... Ми залишились у ХХ столітті, далі не пішли».

Починати треба було з Генерального плану – Андрій Жига

«Треба було проаналізувати генплан Луцька на предмет функціоналу всіх площ і з цього аналізу виписати умови для Театрального майдану. Крапка.

Переможець конкурсу автоматично стає реалізатором свого проекту. Вступає в дію закон «Про авторське право», тому міксу ідей не може бути».

Фонтан не підкреслить солідність площі – Євген Ходаківський

«Всюди безликість і шаблон. Оці фонтани зараз є всюди, вони підсвічені, діти біля них бігають, і ніяк такий фонтанчик не може підкреслити солідний майдан столиці Волині.

Поки що майдан заповнений непотребом – молода аптечка, церковна крамничка… Фактично він продовжує псуватись. Дуже серйозно зіпсував його сквер біля кафе «Бенедикт».

ДИВИТИСЬ СКВЕР БІЛЯ КАФЕ «БЕНЕДИКТ»

Я не знаю, як це можна було дозволити. Оці лавочки, ліхтарі і застосування трилінки – архітектор не мусив би до такого вдаватись. Уявіть собі – трилінка і тонкий каблучок…

Вертаючись до майдану – хотілось би бачити якесь обличчя, якусь ідею. Поставленої мети конкурс не досягнув. Нема ідеї. А насмикувати з безликих проектів і зробити середнє безлике – найгірша справа».

Майдан – не виставка ідей – Василь Дузь-Крятченко

«Ідей багато цікавих, але це не означає, що ми маємо зібрати на майдані виставку ідей. Їх можна використовувати в інших місцях.

Я б дав заохочувальну премію тому проекту, автор якого обсадив пам’ятник Лесі Українки деревами (сміється – Авт.)».

А про містобідвний план подумали? – Леонід Герасимюк

«Оскільки це центральна площа міста, підхід у цих проєктах іде врозріз з містобудівним планом. Окремі моменти є дуже цікаві, але кожен проект спірний.

В першу чергу треба вирішити, яке призначення площі. Якщо це головна площа міста, то треба вирішити, як до неї з усього міста можна дістатись – чи тролейбусом, чи автомобілем, чи автобусом, чи пішки. Треба вирішити, чи буде підземна парковка, підземний чи надземний перехід».

 

      *       *       *

До слова, Тарас Рабан підготував анкету, аби кожен член спілки оцінив усі проєкти за 5-бальною системою за 5 критеріями:

- комплексність вирішення конкурсного завдання,

- збереження багатофункціональності Театрального майдану і прилеглих територій, а також вирішення завдання реалізації пішохідно-транспортного руху,

- врахування існуючих особливостей функціонування майдану (забезпечення проведення новорічних заходів, ярмарків тощо),

- оцінка туристичного потенціалу поданих пропозицій;

- емоційна оцінка поданих пропозицій – подобається /не подобається.

Усі анкети та протокол із засідання із думками членів Волинської організації Національної спілки архітекторів України передадуть на опрацювання журі, яке обиратиме кращу концепцію Театрального майдану.

ДИВИТИСЬ УСІ ПРОЄКТИ  ТЕАТРАЛЬНОГО МАЙДАНУ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські першокласники отримають по шість цеглин «LEGO»
Наступна новина Майстер-класи, досліди та історії успіху. Луцький виш влаштовує день відкритих дверей
Останні новини
Схожі новини