білоруси викрали трьох волинян, ув’язнили і назвали шпигунами. ВІДЕО

білоруси викрали трьох волинян, ув’язнили і назвали шпигунами. ВІДЕО

За два дні до повномасштабного вторгнення росії троє волинян опинилися в білоруській в’язниці. Йдеться про жителів Ковеля Михайла Столярчука, Ігоря Дерка та Дмитра Гудіка. Чоловіки мають родинні зв’язки і з 2018 року разом займалися пасажирськими перевезеннями за маршрутом «Львів – Брест».

За що судять волинян у білорусі, що про історію каже рідня та найголовніше – як можливо повернути чоловіків додому – йдеться в сюжеті 12 каналу. 

Під час чергового рейсу 22 лютого до автобуса вломилися працівники КДБ і забрали волинян. Кілька місяців рідні не мали жодної звісточки про ковельчан. Аж потім виявилося, що вони за ґратами. І в листопаді цього року двоє з них навіть отримали вирок – 5 та 6 років позбавлення волі.

В сюжеті білоруські пропагандистів йшлося про те, що трьох українців затримали на кордоні в пункті пропуску «Мокрани– Доманове». Сказали, що рейсовий автобус працював з 2018 року і возив з білорусі контрабанду. Мова йшла про трьох ковельчан, яких буцімто білоруські правоохоронці спіймали на низці правопорушень і затримали. 

Чоловіки дійсно займалися пасажирськими перевезеннями. За словами рідних, Михайло та Ігор позмінно керували автобусом. Дмитро працював кондуктором. 

Біда спіткала чоловіків 22 лютого. Тоді екіпаж вирушив з Ковеля до Білорусі, і цього ж дня вони поверталися назад через пункт пропуску «Мокрани». Рідні почали бити на сполох, коли всі троє зникли зі зв язку. 

Родичі майже місяць шукали чоловіків через різні служби та інстанції. Але марно. Лише згодом через громадян білорусі дізналися, що білоруський КДБ утримує  їх в Брестському сізо №7.

Наприкінці весни одного з чоловіків відпустили. Ігор Дерко нині вдома. Жодних деталей не розповідав. Рідні довідались про суть справи аж восени. 

Мама Дмитра Марія Гудік розповіла, що лише 24 листопада їм дозволили приїхати на винесення вироку. Там же дізналися, що волинян судять за «агентурну діяльність». Вирок усіх ошелешив. Михайла Столярчука засудили на 6 років. Дмитра Гудіка – на 5. 

Рідні кажуть, що донині не можуть отримати матеріалів справи. У Білорусі лиш готують обіцянками, що невдовзі  надішлють копії. 

На білоруських телеканалах сказали, що волиняни з незаконним вантажем попалися службі безпеки України, але не були покарані. Натомість, мовляв почали співпрацювати з СБУ. Буцімто мали знімати білоруську техніку і  передаватии українській стороні. За що  насправді судять ковельчан і які докази їхньої діяльності мають – невідомо. 

Детальніше – в сюжеті: 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Командир 14-ї бригади привітав побратимів з Новим роком і вручив нагороди. ФОТО
Наступна новина Не возить печива і не називає воїнів «котиками»: «Дєд Волинь» розповів про поїздки на передову
Останні новини
Схожі новини