Бізнесвумен в тренді – Марина Занюк: Моделінг в Україні важко назвати роботою, це швидше хобі

Бізнесвумен в тренді – Марина Занюк: Моделінг в Україні важко назвати роботою, це швидше хобі

Модельне агентство Марини Занюк в грудні минулого року відсвяткувало своє 16-річчя. Його знають не лише в Україні, а й в світі, адже моделей MZM Agency можна зустріти на показах відомих дизайнерів Європи та Азії.

Марина Занюк розповіла, що сферою фешн-індустрії цікавилась з дитинства, саме тому у 15 пішла навчатись у модельну школу, але відкрити власне агентство моделей зовсім не планувала – усе вийшло спонтанно.

Як саме це відбулося та чи престижно бути моделлю, «Перший» розпитував Марину Занюк для рубрики «Бізнесвумен в тренді».

- Розкажіть трохи про себе, чому пов’язали життя з модельним бізнесом?

- Мені завжди було цікаво – як це зніматися для каталогів, реклами, тому в 15 років пішла навчатися у модельну школу. Позаймалась, спробувала, досягла певних результатів. Коли поїхала за кордон, то зрозуміла, що там на моделінг – це справжня робота, а не просто ним займатися як хобі.

Зараз в Україні з моделінгом ситуація краща, але все одно поки тут його важко назвати роботою.

- Де саме Ви працювали моделлю?

- В основному це були країни Азії – Китай, Таїланд, Індія. Але індійський ринок доволі сумнівний, тому, коли відкрила власне агентства, то вирішила дівчат туди не відправляти, як не як, а ми несемо за них відповідальність. Моделінг в Індії не є на професійному рівні, це не світовий фешн, а провінційний.

- А як виникла ідея відкрити власне агентство?

- Як таких планів відкривати школу чи агентству у мене не було.

У 1999 році я отримала титул Міс фото на конкурсі «Міс Вісник», а через два роки редакція газети попросила мене вже організувати його.

Також на початку 2000-х я перемогла в конкурсі «Міс Волинь ХХ століття». Потім знайомі попросили мене організувати покази весільних суконь для проекту «Проспект розваг». Я зібрала моделей, з якими працювала, навчалась - ми зробили показ.

Після чого дівчата почали запитувати у мене, а що далі, тому так виникла ідея організувати власну школу.

- Бути моделлю сьогодні – це престижно?

- Це робота. Не знаю, на скільки вона престижна, але точно цікава, адже це подорожі, спілкування з відомими людьми. Це вже рівень – коли дівчата з Луцька спілкуються з європейськими чи світовими фешн-гуру.

- Щоб вийти на такий рівень, що для цього потрібно? Зовнішніх даних достатньо?

- Нещодавно відбувався кастинг у Львові для світового агентства Elite. Їхня представниця, яка вже декілька років відбирає моделей з України, наголосила, що моделей зі зростом, відповідними параметрами багато, але цього замало. Повинна бути персоналіті – особистість. Гарних і високих – багато, але окрім того, дівчина повинна знати іноземні мови та бути особистістю.

- А модельний бізнес жорстокий?

- Модна індустрія не нова, конкуренція тут велика. Але я б не сказала, що модельний світ жорстокий. От взяти на приклад Mercedes Benz Kiev Fashion Days, куди з’їжджається велика кілька українських агентств. Останні рази, коли ми були, то не конкуренція відчувалася.

Але вона є, ми всі тримаємо руку на пульсі, відстежуємо, що відбувається у модельному світі.

Бували випадки, коли у моделей закінчувався контракт з нами, вони підписували його з київськими агентствами, але за кордон їздили, співпрацюючи з тими ж самими агентствами, що й ми. Бо база агентств однакова, що у Луцьку, що в Києві.

- У Луцьку агентство Марини Занюк має конкурентів?

- Модельні школи у Луцьку є, але я не можу розглядати їх в якості конкурентів. Ми, якщо чесно, ніколи не стикаємося, щоб конкурувати.

На всеукраїнському рівні нас знають, дизайнери запрошують наших дівчат на покази, зйомки

- Серед моделей популярною країною для заробітків є Китай. Чому?

- Китай – це гроші. Туди їдуть не лише українські дівчата, а зі всього світу

Якщо раніше забукувати топ-модель для роботи у китайському агентстві було нереально, то зараз туди їдуть і топ-моделі на конкретні дайрект-букінги, роботу іншими словами, бо Китай – це країна грошей. Саме там розвинене виробництво. Китай шиє одяг для всього світу, виробляє купу товарів, відповідно потребує багато каталогів та реклами для продукції.

В Європі можна працювати цілий день в шоу-румі, а в Китаї такі ж гроші можна заробити всього за годину. Зрозуміло, що все залежить від рівня моделей. Топ-моделі заробляють багато і в Європі, і в Азії, скрізь.

- За 16 років існування Вашого агентства вдалося підготувати топ-моделей?

- Поки таких немає, але є кілька моделей наближених до того рівня. Двоє дівчат з нашого агентства вже мають свої сторінки на сайті models.com, а цей ресурс для моделей є таким же важливим, як, наприклад, Forbes для бізнесменів.  Щоб потрапити на цей сайт, потрібно мати певну кількість робіт високого рівня, співпрацювати з дизайнерами, агентствами, які є у списку models.com.

Коли дівчина попрацювала в одному з кращих агентств Парижа, Лондона, Мілана, Нью-Йорка, це їй тільки на користь, бо підвищує шанси опинитися на сторінках цього сайту.

Декілька наших моделей були представлені в рубриці daily.duo «Дівчина дня».

- Скільки часу потрібно дівчатам, щоб стати моделями?

- Усе індивідуально у кожної дівчини. Так, у нашій школі є стандартна програма, за якою ми навчаємо протягом 8 місяців.

Буває так, що дівчата вміють позувати, дефілювати, але не готові морально їхати за кордон.  В такому випадку ми працюємо з ними ще, напрацьовуємо роботи в Україні, в місті, після чого пропонуємо їхати за кордон.

- А чому не готові? Бояться?

- Не те що бояться, не готові самостійно подорожувати, їхати за кордон… Бо, приміром, в Європі потрібно добиратися на кастинги самотужки…

- Яким чином відбувається процес пошуку роботи для моделі за кордоном?

- Ми орієнтуємося у тому, які агентства якого типажу моделей потребують. Якщо модель готова їхати за кордон на певний період часу, ми розсилаємо її анкету до тих агентств, які могли б її запросити на роботу.

Якщо надходить підтвердження, те агентство надсилає нам контракт, ми його вичитуємо, розглядаємо всі пункти і модель їде працювати. Коли вже контракт підписаний, агентство авансує їй вартість квитків, оплачує проживання в модельних апартаментах.

Параметри 90-60-90 вже неактуальні.

- Контракти з моделями зазвичай укладаються на визначений термін?

- У країнах Азії контракт укладається на 2-3 місяці, в Європі – на рік… Зауважу, що підписання контракту не передбачає постійне перебування моделі в тій країні.

Якщо починаюча модель підписує річний контракт, то вона їде на 2-3 місяці спочатку на on stay. Коли модель досягла певного рівня, то вона приїжджає суто на фешн-віки – приїхала на два тижні, зробила кастинги, фешн-вік відпрацювала і переїхала в інше місто, на наступни фешн вік…

- З якого віку вже можна бути моделлю? І який вік є критичним для моделінгу?

- Все залежить від самої моделі. У нас наймолодшим дівчатам, які їздили працювати за кордон, було 14 років. Найстаршим дівчатам, які зараз подорожують, 25-26 років… Все залежить від того, як виглядає модель, які у неї параметри.

В Таїланді я стикалась з дівчиною - румункою, якій було 32 роки і вона досить непогано виглядала, мала багато досвіду, і бук - усе те, на що агентства звертають увагу.

- До речі, а які зараз вимоги до зросту та об’ємів у моделей?

- Параметри 90-60-90 вже неактуальні. В ідеалі моделі повинні мати зріст від 175 сантиметрів. Груди індивідуально, талія – 58 сантиметрів, бедра – 88.

Усе залежить від зросту, бо якщо дівчина 180 сантиметрів, то бедра можуть бути і 90 сантиметрів.

- Гаразд, дівчина стає моделлю у 14, досягає 24 років, а далі що?

- Модельна кар’єра не зовсім завершується, усе залежить від моделі… Є дівчата, які в 22-23 роки самі залишають модельний бізнес, бо збираються заміж…

Знову ж таки наведу приклад із одним із кращих агентств у світі – Elite. Нещодавно воно забукувало 28-річну модель. Вже у дорослому віці вона -  new face і виглядає не гірше 15-річної, плюс має цікаву персоналіті, яка працює, бо її відбирають дизайнери та кастинг-директори.

Дівчатам ми радимо не погоджуватися на фотосесії у стилі ню, бо це впливає на їхню репутацію

- Будучи моделлю, треба дотримуватися дієти?

- Якщо дотримуватися правильного харчування, то дієти не потрібні. Дієта – це критичний етап, коли треба скинути зайві кілограми.

- Чи може модель відмовитися від фотосесії, якщо їй, наприклад, запропонують оголитися?

- Зазвичай, агентства практикують розписувати у контракті види робіт, які моделі доведеться виконувати або ж можливий варіант, коли модель вже по приїзді відмічає у списку ті, роботи, які вона згодна виконати.

Нашим дівчатам ми радимо не погоджуватися на фотосесії у стилі ню, бо це впливає на їхню репутацію.

- Це на подіумі моделі ходять нафарбованими, в дизайнерському одязі, а в повсякденному житті це теж так?

- Я маю можливість спостерігати за дівчатами, коли вони тільки приходять в модельну школу, ростуть, розвиваються, починають їздити за кордон, тоді відбуваються зміни.

Бо коли працюєщ в фешн-індустрії, випрацьовується смак. Спочатку дівчата вдягають по-одному, згодом – по-іншому.

Не скажу, що всі ходять в дизайнерському одязі, але в багатьох дівчат, які подорожують, час від часу з’являються дизайнерські речі – це не лише Dolce Gabbana, а й речі, наприклад, від H&M чи Zara вони мають на повсякдень.

- Існує стереотип, що дівчата моделі – це одразу дівчата легкої поведінки. Це правда?

- Такий стереотип існує… В Європі справжній моделінг тримається подалі від ескорт-послуг чи ще чогось подібного. Якщо такі випадки і є, то винні у цьому самі ж агентства, які пропонували такі послуги дівчатам…

Для наших моделей ми є материнським агентством, в інтернеті є багато пабліків, в яких ми ділимося інформацією про інші світові агентства і завжди перевіряємо, моніторимо, перш ніж наші дівчата почнуть з ними працювати.

Ми зацікавлені у тому, щоб наша дівчина працювала саме у моделінгу, ми за неї відповідаємо, це наша репутація та дівчини. Тому нам не має сенсу гратися в такі ігри.

- При модельному агентстві Марини Занюк діє також модельна школа. Розкажіть трохи про неї.

- Спочатку ми починали працювати як модельна школа, агентство виникло пізніше. Набір триває два рази на рік, зараз займається дві дорослих та дві дитячих групи.

Приводячи до нашої школи дітей, багато батьків наголошують, що нам не потрібно зробити з дитини модель, нехай вона просто навчиться доглядати за собою, фарбуватися, тримати осанку

Колись одна мама порівняла нас з інститутом благородних дівиць, висловлюючи свою вдячність за те, що її дочка у нас навчалась.

- Чого саме навчають у вашій модельній школі?

- Кожного року ми змінюємо навчальну програму, вдосконалюємо її. В дитячих групах основними предметами є: дефіле, хореографія, фотоклас, а також акторська майстерність. Заняття відбуваються в середньому два рази на тиждень ввечері.

До речі, набір проводимо для дітей з 5 років.

В дорослій школі дівчата і навіть хлопці навчаються дефілювати та засвоюють теорію модельного бізнесу. Основним предметам також є фотоклас, додатковими – англійська мова, яку викладають дівчата з модельними досвідом, а не звичайні викладачі. Крім того, у нас є риторика, хореографія, йога та візаж.

Текст: Ірина КОСТЮК (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший) та з архіву Марини Занюк

ПЕРЕДРУК ЗАБОРОНЕНО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Володимирі-Волинському почали сортувати сміття
Наступна новина У Луцьку продаються просторі складські приміщення. ФОТО
Останні новини
Схожі новини