Лучанин заробляє на годинниках із вінілових платівок. Історія успіху Максима Кузьмінчука

Лучанин заробляє на годинниках із вінілових платівок. Історія успіху Максима Кузьмінчука
Максим Кузьмінчук

Лучанин Максим Кузьмінчук заснував цікавий бізнес. Його компанія «Vinyl Evolution» виготовляє годинники із вінілових платівок та продає їх за кордон.

Є тисячі різних дизайнів – на будь-який смак. Навіть з ієрогліфами.

Через американські сайти Etsy, Amazon та eBay унікальні речі тисячами розлітаються по всьому світу. Справа успішно розвивається ось уже 5 років.

Як йому це вдається, Максим розповів під час зустрічі, яку влаштувало агентство інтернет-маркетингу «ARTEFACT.St».

«Ми думали, що зловили Бога за бороду»

Стати бізнесменом Максим Кузьмінчук мріяв з дитинства, хоч батьки й запевняли: це важко. Вони радили йому добре навчатись, щоб потім мати хорошу роботу.

Не слухав. Каже, що був двієчником і в школі, і в університеті, а вільний час використовував, аби знайти свою справу.

Доки шукав, працював на різних роботах. Також розносив газети, клеїв оголошення, роздавав передвиборчі листівки…

Пробував продавати штучні ялинки та різні речі з Китаю. Розумів: не те. А потім знайшов своє.

Зараз у Максима є команда із двадцяти людей, які виготовляють годинники. Механізм замовляють у різних постачальників, вінілові платівки скуповують у звичайних людей. Ідеї оформлення вигадує дизайнер.

Готові вироби продають через інтернет. На український ринок не йде нічого. Все – за кордон. А все почалось із пропозиції.

  *       *       *

«Мій друг відкрив для мене такий сайт, як Etsy. В один момент він сказав: «У мене є цікава ідея, давай спробуємо». Ідея була в тому, щоб спробувати щось продавати на Etsy. Ми взагалі не розуміли, що це таке. Ми зустрілись і почали в домашніх умовах думати, що продавати. Вибрали вініловий годинник. Тоді буквально троє людей на Etsy продавали їх: німець, поляк і грек.

Ми уявлення не мали, як він створюється. Почали ходити по різних канторах у Луцьку. З горем наполовину зробити перший прототип. Дуже страшненький. Знайшли посередників, зареєстрували товар. Спочатку нічого не відбувалось.

Почали шукати причину, чому в інших продається, а в нас ні. Коли дизайнів годинників було 20-30, ми умовно заробили 500 гривень. На той час великі гроші для нас. Ми зрозуміли, що треба робити велику кількість дизайну. Почали шукати дизайнерів і людей, які закидали б товар на сайт. Настав момент, коли було 50 людей в команді і 5 тисяч варіантів дизайну. Так все і закрутилось».

Годинники з вінілових платівок

     *       *       *

«Ми почали заробляти перші гроші, почали розвиватись. Були задоволені і думали, що ми класні продавці і зловили Бога за бороду.

А в один прекрасний момент так сталось, що до нас працювати прийшла людина, яка вкрала нашу ідею і почала різними методами не давати нам продавати. Перший раз ми зіштовхнулися із брудною конкуренцією.

Ми не знали, що робити. Мусили закритись. А потім відновили свою роботу».

     *       *       *

«У той час я думав, що я успішний бізнесмен. Їздив на різні тренінги і всім говорив, що можу будь-який товар на різних площадках продавати. Якось спробував закинути інший продукт. І нічого не продав…

На цей час ми не знайшли товару крутішого, ніж вініловий годинник».

«Не бачив ні дружини, ні батьків, зате був бізнесменом»

Максим Кузьмінчук розповідає, що в бізнесі треба уникати явища, яке російською мовою називається «многорукий многоног». Це коли керівник бере на себе максимум обов’язків і старається все знати. Він спершу теж так робив, але з часом втомився. Потім зрозумів, що краще все знати, але частину роботи комусь делегувати.

     *       *       *

«Я зрозумів, що найкраще робити те, що подобається. Є такий стереотип, що бізнесмен все знає про свою справу. Насправді це не так. Коли я починав, то про кожну площадку для продажу знав ідеально. Думав: «Як я можу чогось не знати? До мене працівник підійде, а я не буду знати якогось терміну». Я додому приходив о 2-3 ночі, вставав о 8-й. Не бачив ні дружини, ні батьків, зате я був бізнесменом.

Я розумів, що це мені не дуже подобається і почав брати на роботу людей. З того часу я почав менше знати про різні площадки».

Дівчина з рожевим волоссям – дружина Максима, це відома блогерка Лєрка Цукерка

Читайте також: «Понад 50 % моїх фотографій робить мама», – популярна луцька блогерка Лєрка Цукерка

*       *       *

«Коли ми вперше вирішили піти до дизайнера, то не знали, де взяти йому зарплату. Але ми просто вибрали правильний продукт. Якби він був невдалий, ми б такого не зробили б як зараз. Пощастило».

     *       *       *

«Ти маєш полюбити свій продукт. Інакше рано чи пізно він тобі набридне. Бо ти робиш все тільки через гроші. Так компанії не будуються».

     *       *       *

«Команда формувалась так: набирали всіх, хто хотів. Але потім відбувалась фільтрація. Люди, яким було нецікаво, відсіялись самі.

Зараз у мене команда, якій не все одно, що відбувається в бізнесі. Всі хочуть розвитку, всі хочуть чогось досягнути в житті. У нас стан цілісності. Ми як сім’я».

     *       *       *

«Я надихався компанією «Гугл». У них там травичка росте, гамачки… Кожен приходить на роботу, коли хоче… Я хотів зробити так у нас. Так не вийшло. Чим більше свободи давав підлеглим, тим більше вони не хотіли щось робити. Але ми зразу бачили, хто є хто. Якщо давати людині волю, вона розкривається. Ми бачили цілі людей і декого звільняли».

     *       *       *

«Був такий період, коли у нас не було зарплат. Це була своєрідна перевірка. І деякі люди пішли. А деякі сказали: «Якщо ми подолаємо цей бар’єр, все буде класно». І ми подолали його».

«Якщо ви пропонуватиме звичайну кружку, вас забанять»

На думку бізнесмена, у сфері продажів через інтернет є три сайти-гіганти: Amazon, eBay та Etsy. Вони більше зорієнтовані на американців, хоча ними користуються люди з усіх країн світу. Перші два – одні з перших площадок для продажу різних товарів. Тоді як Etsy — «молодший» на 10 років. Це сайт для продажу виробів ручної роботи та вінтажних речей.

     *       *       *

«Amazon – найбільш тяжкий сайт. Тому для тих, хто починаєш, я б його не радив. Там іде велика конкуренція: якщо ти хочеш продавати, ти маєш бути на перших сторінках. А якщо ти заходиш на першу сторінку, то забираєш в когось продажі і люди починають реагувати на це. Скаржаться і тебе банять.

Найбільша трудність у тому, щоб Amazon взагалі дозволив вам продавати».

     *       *       *

«Якщо ви берете Amazon чи eBay і пробуєте там зареєструватись, починаєте розбиратись, то думаєте: «Якось дуже все складно, мабуть, ну його…»

На Etsy все дуже просто. Заходиш, реєструєшся, закидаєш товар. Тому для тих, хто не має певних навичок, я б радив Etsy».

     *       *       *

«На Etsy продають хенд-мейд товар. Якщо ви закидаєте звичайну кружку, є велика можливість, що вас забанять. В більшості випадків не пояснюють, чому банять. Просто пишуть: «Ви порушуєте нашу політику, більше ніколи не створюйте у нас магазин». Якщо ви звернетесь у службу підтримки, у 90 % випадків вас розбанять».

Дізнатись про продажі через американські сайти прийшло чимало людей

Читайте також інтерв’ю із організатором зустрічі: «Реклама, як і ліки, не буває універсальною», - луцький маркетолог Андрій Сірук

«На Новий рік Америка купує все»

Максим Кузьмінчук радить починати продавати з невеликої кількості товару і дивитись: «заходить» чи ні. Щоб обрати товар, рекомендує дивитись, що продають інші і які в них обсяги продажів. Також важливо правильно зробити на сайті опис товару, ставити теги та застосовувати різні види реклами.

     *       *       *

«Кожна площадка відрізняється. У кожної є своя аудиторія. Якщо товар на Etsy продається, то далеко не факт, що він буде продаватись на Amazon чи eBay».

     *       *       *

«Щоб протестувати якусь нішу, не треба дуже заморочуватись. Свого часу ми закидали одну фотографію, вона була взагалі в 2D. Навіть не в 3D. Вішали на стіну годинник і фотографували його. Виглядало це убого, але люди все одно купляли.

Зараз більша конкуренція, людям треба більше фотографій».

     *       *       *

«Щодо опису товару. Є люди, які пишуть здоровенний текст про те, який це класний товар. А є люди, які нічого не пишуть. Купляють, як в того, так і в того. Коли ви створюєте бренд, важливо все, а коли тільки починаєте – ні, бо ви лише тестуєте».

     *       *       *

«Є багато знайомих, які роблять хенд-мейд лялечки, закидають їх на Etsy. Лялечки не продаються. Дивишся: в одного 100 продажів за чотири роки, в іншого 300 продажів за п’ять років. І ти розумієш, що цей товар не буде популярним. Дивишся інший товар, а там 10 тисяч продажів за рік».

     *       *       *

«Є товари сезонні. На Etsy на Новий рік заходять новорічні іграшки. В цей час Америка купує все.

Є багато свят. Якщо ви будете дизайн та упаковку пристосовувати під це, то матимете додаткові продажі».

     *       *       *

«Починається сезон продажів з середини жовтня і триває до 20 грудня. Цього року за сезон ми продали 30 тисяч годинників».

«Годинники з нашим дизайном продає весь світ»

За словами Максима, їдеї їхніх дизайнів годинників крадуть часто. Спершу він писав на сайти скарги про порушення авторських прав, а зараз вже не пише.

     *       *       *

«Є нормальні люди, які створюють свій дизайн, а є такі, яким простіше вкрасти. Останнім часом годинники з нашим дизайном продає весь світ, і ми особливо над цим не паримось. Якщо нам ніхто не заважає, то ми дозволяємо усім продавати. Даємо можливість усім заробити. Усім вистачить.

Але коли нас починають банити, ми реагуємо. Просто кожен може по-своєму продавати цей продукт. Ми навчились продавати свої годинники краще, ніж інші».

     *       *       *

«Якщо у вас масово купляють китайці, чекайте, що вони будуть масово продавати такий же продукт. У нас колись така ситуація була: китайці купляли наші годинники і перепродавали по 180 доларів. І їх купляли!

Раніше ми продавали годинники за 45 доларів, зараз за 15-20».

«Закидали годинники з ієрогліфами. Це було так жахливо»

Максим Кузьмінчук ділиться, що необхідно постійно розвиватись, щоб ставати успішнішим. Він сам відвідує різні тренінги і дбає, щоб розвивалась його команда.

Але цього мало. Треба ще навчитись розуміти свого покупця. І не просто збувати йому товар, а дбати про нього.

     *       *       *

«Ми раніше не цікавились фідбеком. А зараз нам цікава думка людей.

У нас взагалі не було ніякої місії. Була мета створити продукцію і максимально її втюхати. Зараз ми зрозуміли, що так рухатись не можна».

     *       *       *

«Америка для нас – найбільший ринок. Американці – імпульсні покупці. Вони бачать по телевізору рекламу різних насадок чи діамантів і відразу купують. 

У нас були такі покупці – просто шопоголіки, які купували речі, незалежно від того, треба їм це чи не треба».

     *       *       *

«Бувають такі моменти, що людина купує, а потім пише: «Ой, я випадково купила». Як можна випадково купити продукт? Каже: «Я просто накидала в корзину різних товарів і в мене гроші закінчились. Я не хочу ваш товар».

     *       *       *

«Є люди, які пишуть довжелезні скарги і звинувачують тебе у всіх їхніх проблемах. Ти з ними поспілкуєшся і за 5 хвилин вони пишуть: «У вас такий крутий сервіс!»

     *       *       *

«Доставка посилки масою до 250 грам коштує 6 доларів. Далі іде градація. У нас було таке, що продавали дерев’яні ложки вартістю один долар, а доставка становила 25 доларів. І купували.

Також нам радили ставити більшу ціну, але безкоштовну доставку. Американці це люблять».

     *       *       *

«В інші країни також продаємо, але значно менше. Продавали в Японію. Закидали годинники із ієрогліфами. Робили дизайн, це виглядало так жахливо, а люди реагували: «Боже, це найкраще що я бачив!»


Максим Кузьмінчук каже, що поки не досягнув бажаного у бізнесі. Разом з тим він готовий ділитись своїм досвідом з іншими.

Невдовзі запрацює його бізнес-школа для тих, хто хоче також продавати через Etsy, Amazon та eBay.

Він скептично ставиться до людей, які не хочуть ділитись своїм досвідом, оскільки бояться втратити продажі.

Він переконаний: «Усім вистачить».


Текст: Наталя ХВЕСИК

Фото: Ірина КАБАНОВА

Передрук заборонений.

Читайте також: Як стати бізнесменом у 16 років. Історія успіху Володимира Луцика


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лопата за 200 євро, коржики і «залізна» вода: Роман Хорзов розкрив секрет піци з «MOJO»
Наступна новина У Луцьку буде благодійний бал «IMPREZA LUBARTA»
Останні новини
Схожі новини