БудуйТіло. Перезавантаження: про застуду під час тренувань + спортивний словничок «для чайників»

БудуйТіло. Перезавантаження: про застуду під час тренувань + спортивний словничок «для чайників»

Сьомий тиждень тренувань учасники проекту чекали, як ніколи. Адже це екватор проекту «БудуйТіло. Перезавантаження».

Так, ми планували провести заміри та контрольне зважування, аби побачити результати півторамісячної роботи у спортзалі. Але сталось не так, як гадалось. І причиною усьому знову виявилась я – Еля Коротинська.

Зокрема, ще минулого тижня я відчула деяке нездужання – з’явився кашель, який день за днем переростав у ядушливе «гавкання». А вихідними, то й взагалі з’явилась температура і ломота в тілі.

Схожі симптоми я мала у березні, коли, підчепивши ГРВІ, злягла на кілька тижнів з важким бронхітом. Зрештою, лікар мені поставив діагноз запалення легень, і я почала лікування антибіотиками. Нині ж зрозуміла, що все починає повторюватись.

За життя я набула собі таку «болячку» – хронічний трахеобронхіт: генетична схильність до астми, слабка бронхіальна система + переїзд з сухого, пустельного Казахстану на Полісся з вологим кліматом – все це у комплексі дало такі наслідки.  

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: чи зможе тренер приборкати норовливих учасників 

Також неабияку роль у появі таких негативних симптомів відіграла моя поспішність та імпульсивність. Зокрема, щоразу після тренувань я поспішаю за молодшим сином до садочка. Відтак, завершивши всі вправи і кардіонавантаження, прийнявши душ і переодягнувшись, я швиденько «летіла» у справах.

Перше тренування після вимушеного «прогулу» далося важко

Вочевидь, не встигала добре висушити волосся, та й тіло ще не охололо після фізичних навантажень. Тому вже одразу даю пораду всім, хто займається чи хоче займатись у спортзалі: після тренувань і душу обов’язково добре просушіть феном волосся і посидьте півгодини, аби не застудитися на вітрі. Тим паче, що й в теплу погоду знайдеться маленький вітерець, який може вам наробити великого лиха.

Таким чином, тренер проекту Віталій Андрейчук, почувши про підвищення температури до 37.4, категорично заборонив мені відвідувати тренування.

«Під час хвороби, чи це вірус, чи застуда, тим паче, коли підвищується температура, тренування протипоказані. Ваш організм у такому стані й так витрачає всі сили і весь свій ресурс, аби побороти хворобу. А ви ще й хочете навантажувати його додатковою роботою. Так не можна.

Від фізичних вправ тіло людини ще більше розігрівається і замість того, щоб внутрішні наші системи терморегуляції самостійно долали підвищення температури тіла, ми лише додаємо їм роботи. Тому однозначно при підвищенні температури, застуді, грипі і ГРВІ я не рекомендую займатись у спортзалі», - повідомив Віталій Андрейчук.

Тренер проекту «БудуйТіло. Перезавантаження» Віталій Андрейчук

Тож тренер проекту «Будуй Тіло. Перезавантаження» прийняв рішення пересунути екватор проекту на тиждень у зв’язку з форс-мажорними обставинами.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: про програму схуднення, «важкі зони» і першу крепатуру

«Під час хвороби ваше тіло затримує воду. Плюс додатково ви мусите пити якісь ліки, які теж можуть вплинути на вашу вагу. Ми вимушені перенести контрольне зважування на наступний тиждень через хворобу Елі. Та й Тарас тільки повернувся з відрядження, а дальня дорога – це важкий стрес для організму. Тому заміри ваги будуть неактуальні», - пояснив Віталій Андрейчук.

Тарас Божидарнік насправді понад добу їздив у відрядження до Києва. Каже, що дорога, тривалістю в 6 годин туди і стільки ж назад, просто перевиснажила його. 

Віталій пояснює Тарасові про роботу м’язів гомілки під час вправи

Таким чином учасники проекту ще тиждень змушені чекати, аби їхні організми оговтались від таких неприємних стресів. Зрештою – тримаємо інтригу).

Тим не менше, Тарас відвідував спортзал згідно з планом, а мені довелось пропустити одне тренування.

Отож, у цьому випуску, окрім нарікань на здоров’я, ми вирішили розповісти вам про термінологію, якою користуються спортсмени у спортзалах. Так званий «спортивний словничок для чайників».

Відзначу, що до участі у проекті я сміливо вважала себе лузером у спорті і тим паче зовсім не володіла термінологією. Щоправда, тим, хто збирається піти до спортзалу, варто знати елементарні значення та назви, аби орієнтуватися у тому, «що від вас хоче тренер».

Якщо що – ми його не били

Атлет – спортсмен з добре розвинутими, пропрацьованими м’язами тіла.

Біцепс - це двоголовий м’яз плеча, що згинає ліктьовий суглоб. Він розташований на внутрішній стороні верхньої кістки руки, між суглобами ліктя і плеча.

Бодібілдер – спортсмен, який наростив і розвинув мускулатуру не лише завдяки посиленному заняттю фізичними вправами з обтяженнями, а й високоенергетичному харчуванню з підвищеним вмістом білків, достатнього для гіпертрофії м'язових волокон.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: як пережити стрес від тренувань за допомогою спортивного харчування

BOSU – надувна напівсфера для занять вправами.

Випади – дуже непроста вправа, яка одночасно тренує кілька груп м'язів. На передній нозі ви прокручуєте сідничні м'язи і задню поверхню стегна, на задній – квадрицепси і литкові м'язи.

Гантелі - спеціальні гирі, призначені для розвитку м'язів.

Еспандер - спортивний прилад, який являє собою пружну, еластичну гумову чи силіконову стрічку, чи джут, для розтягування (або стискання) якого треба докласти певне фізичне зусилля.

Віталік показує, як працювати з резинкою-еспандером

Жим штанги – вправи на підняття/опускання штанги.

Качок - так називають людину з гіпертрофованою (збільшеною) мускулатурою, тобто яка має атлетичну статуру тіла

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: що таке спортзал і «з чим його їдять»

Кроссфіт - це сучасна й універсальна система фізичної підготовки, головною метою якої є створення універсального атлета, завдяки підвищенню рівня здоров'я, підготовленості і працездатності.

МЕДБОЛ — медбол (медичний м’яч) ефективний для укріплення опорно-рухового апарату, оскільки створює опір під час руху.

Вправа з медболом

Спортик – відвідувач спортзалу, який активно займається вправами на тренажерах.

Степ-платформа – являє собою невелику переносну сходинку (лаву). Вона служить для посилення ефекту аеробних навантажень.

Планка - це статична вправа для зміцнення м'язів черевного пресу, ніг і спини.

Розминка – необхідна частина, яка проводиться на початку тренування з метою розігріву всіх систем організму, підвищення температури тіла та підготовки організму до спеціалізованих фізичних навантажень.

Скручування на прес – вправи на силову тягу нижніх кінцівок до верху з напруженням м’язів черевного корсету.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: Відпочинок для слабаків, або жити у режимі non stop

STRETCH — комплекс вправ на розтягування та розслаблення м’язів, зв’язок та сухожиль, спрямований на розвиток гнучкості і балансу.

TRX – це своєрідна заміна тренажерів у фітнес-залі в одному універсальному пристрої, який дає можливість тренування з використанням своєї ваги.

Трицепс – м’яз, який покриває всю задню частину плечової кістки і кріпиться за допомогою трьох головок (чому, власне, так і називається).

Віталік показує, як працюють м’язи спини і трицепси

Фітбол -  м’який м’яч для занять, який тренує вестибулярний апарат, розвиває координацію руху, знімає додаткове навантаження на хребет, відмінно розвантажує суглоби.

Французький жим – вправа, яка представляє собою прийняття стійки, сидячи на лаві з гантелями в руках.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: як займатися спортом під час вагітності, при травмах і в «особливі дні»

Цього тижня Віталій Андрейчук підібрав для нас не надто важкі вправи. Отож, усе тренування ми працювали з резинками-еспандерами різної ваги на розтяг: фіолетова – 40 кг, чорна – 30 кг і червона – 25 кг. Це дозволило змінювати навантаження під час різних вправ.

  1. Розтягнення резинки-еспандеру 40 кг до верху у положенні напівприсяд, при заступі ногами. Це дозволяє напружувати прес, косі м’язи живота і міжреберні м’язи.

  1. Присідання і викид медболу. Дозволяє напружувати м’язи ніг + плечовий відділ.

     

 3. Робота з резинкою-еспандером 30 кг. Пропрацювання нижнього пресу шляхом підтягування ніг до грудей, що дозволяє напружувати м’язи кору, так званий «нижній прес».

  1. Тяга прямих рук перед собою на еспандері 25 кг., що дозволяє прокачувати плечовий відділ.

  1. Планка з підтягуванням колін на косу. Це включає поперековий відділ і м’язи кору. А руки в статиці дають додаткове навантаження на м’язи.

Отож, вже у наступному випуску ми прозвітуємося про наші напрацювання за півтора місяці участі у проекті.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Моторошне вбивство, власники луцької новобудови та відпочинок на Світязі: ТОП-3 за 17 травня
Наступна новина На Волині вночі горів Mercedes
Останні новини
Схожі новини