БудуйТіло. Перезавантаження: як пережити стрес від тренувань за допомогою спортивного харчування

БудуйТіло. Перезавантаження: як пережити стрес від тренувань за допомогою спортивного харчування

Як каже народна мудрість, люди – не татари, дадуть хліба і сметани. Під таким девізом у муках розпочався наш третій тиждень тренувань у проекті «БудуйТіло. Перезавантаження».

Тренування відбуваються згідно обумовленого графіку – тричі на тиждень ми з Тарасом Божидарніком займаємось вправами та виконуємо кардіонавантаження у спортзалі MAXIMUS.  І якщо «побачення» з тренером Віталієм Андрейчуком у нас здебільшого швидкі (не перевищують 2 години), то його присутність у буденному житті відчувається постійно. 

Віталій Андрейчук, Тарас Божидарнік і Еля Коротинська

Зокрема, тренер дуже чітко слідкує за правильним режимом харчування кожного з учасників. Мені таки довелось виключити з раціону (на час проекту): пиво, курячі крильця, пельмені та вареники, повітряні та ніжні еклери, ароматні сирні кекси і…. і багато чого ще.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: чи зможе тренер приборкати норовливих учасників

За дивним збігом обставин, досить часто, як тільки я відчиняла холодильник, Віталій Андрейчук нагадував про себе. Тому у мене навіть закралась думка, що у нього або є екстрасенсорні здібності, або ж він встановив на моєму холодильнику якусь систему сповіщення.

Віталік: «Наївні, як діти»

Тарас теж почав нарікати, що йому не вистачає їжі. Мовляв, часто відчуває голод між прийомами їжі, а порції, то й взагалі, за його словами, «не для мужика, а для хом’яка». Та за допомогою додатків для спілкування через смартфон, Віталік встигає контролювати усіх.

Звичний робочий день у мене починається так:

  • (7:02) Віталій: «Доброго ранку»
  • (7:17) Еля: «Доброго»
  • (7:17) Віталій: «Що з їжею?)
  • (7:28) Еля:…………………(мовчки риюсь в холодильнику)
  • (7:34) Еля:………..………..(знайшла вчорашню вівсянку… викинула в смітник)
  • (7:39) Еля:…………………(О! 2 курячих яйця, які тримала на сніданок кішці і дрібку зелені)
  • (7:45) Еля: «Сніданок: омлет на 1,5 яйця з зеленню»
  • (7:45) Віталій: «Смачного і гарного дня»
  • Еля…………………………...(подумки) – сказав би ти це мої кішці, яка лишилась без сніданку… я б побачила, як високо ти вмієш стрибати)))

І так майже щодня)

Сказати, що режим харчування складний – ні. Щоправда, аби не пропускати прийоми їжі, доводиться готувати заздалегідь, брати на роботу судочки і щоразу вигадувати щось нове з того переліку продуктів, які можна вживати.

Попри насичений робочий день, я намагаюсь дотримуватись 2,5-3 годинного режиму. І скажу, що вже за 3 тижні – випрацювалась звичка: сніданок, яблучко, обід, кефір, вечеря. Щоправда від цього тепер потерпають мої діти – мама обмежила у меню макаронні вироби, смажену курятину та солодощі. Адже спокуса – просто неймовірна.

Тарас натомість намагався «сторгуватись» з тренером, аби той поки що не зменшував об’єм порцій, натомість він буде більше працювати в спортзалі.

Справжня команда

«Одне з наших основних завдань з харчування – зменшити об’єм шлунку і змінити раціон: виключити шкідливі продукти, важкі вуглеводи і жири, збільшити кількість клітковинної їжі, яка легка до засвоєння, чистих білків і вітамінів.

Шлунок - як повітряна кулька, яка надувається і здувається. Якщо її постійно так надувати-здувати, то часом вона втрачає еластичність стінок. Так само і зі шлунком. За рахунок зменшення порцій – ваш шлунок буде поступово зменшуватись в об’ємі і так би мовити «стягуватись. Він проситиме менше їжі і відчуття голоду стане слабшим», - пояснює Віталій Андрейчук.

Та одного тренування у Тараса від перенавантаження пішла з носа кров, а на наступному – я ледь не втратила свідомість.

Виснажений Тарас 
…і зморена Еля

Тим не менше, тренер знайшов вихід з ситуації – аби допомогти нашим організмам побороти стрес від зменшення їжі і збільшення фізичних навантажень: збільшити кількість вітамінів і мінеральних речовин.

Та з огляду на те, що на календарі квітень і свіжих овочів досить мало – він порекомендував зустрітись зі спеціалістом з правильного спортивного харчування та підібрати вітамінно-мінеральні комплекси для підтримки організму.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: про програму схуднення, «важкі зони» і першу крепатуру

Почувши про спортивне харчування ми з Тарасом Божидарніком відреагували на це досить скептично і навіть з гумором. Мовляв, ми ще не на тому рівні, щоб протеїнові коктейлі пити літрами чи гейнерами бавитись (чули колись про такі речі). Разом з тим, у нас виникли побоювання, чи раптом не викличе вживання цих препаратів у нас залежності.

Та багато крапок над «і» розставила Ірина Штань – фахівець ТМ EXTRIFIT зі спортивного харчування, яка завітала до нас на одне з тренувань.

Ірина Штань розповідає про спортивне харчування

«Спортивне харчування – це харчові добавки, які допомагають досягнути бажаних цілей при тренуваннях і тут головне – яка ваша ціль: схуднення, набрання маси, доповнення раціону поживними речовинами… Це не лише для професійних спортсменів, а й для пересічних людей, які хочуть збагатити раціон поживними речовинами», - зауважила Ірина Штань.

За її словами, окрім протеїнів і гейнерів, існує ще багато різних видів спортивного харчування: креатини, жироспалювачі, вітаміни, передтренувальні комплекси, амінокислоти, енергетики, вуглеводні суміші, ізотоніки і навіть білкові доповненення - протеїнові млинці, каші, пудинги.

При згадці про млинці і пудинги я не стрималась і одразу ж запитала, де їх можна придбати. Однак Ірина заперечила – у нас за правилами проекту «БудуйТіло» чітко прописано раціон харчування та графік тренувань, тому поки що про млинці з ягідками доведеться забути.

Натомість вона одразу дістала дві величезні пляшки, баночку пігулок і пачку вже знайомих капсул «Омега 3».

«Флексейн», «L-карнітин», вітаміни та Омега-3

За словами фахівця зі спортивного харчування, віднині ми просто додатково будемо насичувати організм корисними речовинами, а головне – правильно. Отож перша добавка – «L-карнітин» (L-carnitine) у рідкій формі, яку Ірина прописала пити нам по 10 мілілітрів за 30 хвилин до тренування.

«L-карнітин» – це вітаміноподібна речовина, яка дуже схожа з вітамінами групи В. Вона транспортує жирні кислоти в клітини нашого організму, а саме в мітохондрії, де спалюється жир , в результаті чого утворюється енергія.

А коли ви тренуєтесь – ця енергія вам найбільше потрібна. Додатково вона виводить холестерин і підтримує серце і серцево-судинну систему організму. Можна сказати, що це два в одному: і енергетик і жироспалювач», - запевняє Ірина.

Фахівець зі спортивного харчування переконує, що це тільки покращить роботу організму

У другій пляшці – добавка під назвою «Флексейн» (Flexain). За словами Ірини, цей розчин призначають для суглобів та зв’язок, адже у ньому є хондропротекторні речовини, які укріплюють та підтримують організм при таких навантаженнях.

«У людей, які мають надмірну вагу, зазвичай є проблеми з суглобами. І часто при надмірних навантаженнях чи появі комплексних спортивних тренувань – можуть виникати певні проблеми під час руху. Тому слід вживати додаткові засоби для підтримки. Можна розчиняти 30 чи 50 грамів в 500 мл води і цілий день пити по трохи», - пояснює фахівець зі спортивного харчування.

Також Ірина запропонувала нам американські вітаміни ТМ «21 century». 1 таблетка містить добову норму всіх вітамінів і мінералів, необхідних організму для нормального функціонування організму. Тож фахівець зі спортивного харчування запропонувала нам приймати по 1 пігулці на день під час або після їжі.

Четвертий препарат, яким «пригостила» Ірина Штань учасників проекту БудуйТіло, стали капсули Омега-3. Вона порадила приймати їх по 2 таблетки на день.

«Це полінасичені жирні кислоти, які відіграють важливу роль в нашому організмі: захищають серцево-судинну систему, попереджують зношення суглобів та надають гарного вигляду нашій шкірі.

Наприклад, у Норвегії є норма – кожна людина повинна з’їдати щонайменше 200 грамів риби щотижня. Проте ми в Україні не завжди можемо собі це позволити. Омега-3, який всі знають як рибний жир, це ті жирні кислоти, які можуть потрапити в наш організм лише з їжею.

Тому рекомендується додатковий прийом цих полінасичених жирів, а особливо тим, хто веде активний спосіб життя», - розповідає Ірина.

Разом з тим, тренер проекту БудуйТіло Віталій Андрейчук зауважив, що їх дія досить проста.

«Правильні жири допомагають виганяти неправильні жири і холестерин. А щодо «Флексейну» ,то скажу, що це потрібно, аби ваші тіла, зв’язки та суглоби не піддавались великому зносу. Про «L-carnitin» я взагалі скажу коротко – це транспортна амінокислота, яка допомагає нашому організму транспортувати і розщеплювати жири.

Ми не пропагуємо, але це дуже добре, коли в раціоні є такі допоміжні добавки. Це ті ТОП-4 добавки, які дійсно потрібні кожній людині, які реально працюють і реально допомагають», - запевнив Віталій Андрейчук.

З огляду на те, що на дворі весна і після зими в організмі зазвичай відчувається брак вітамінів, а також через екстремальні навантаження, Ірина презентувала нам з Тарасом Божираніком по комплексу добавок ТМ EXTRIFIT, американські вітаміни і Омега-3 виробництва польської фармкомпанії.

Отримали від Ірини комплекс спортивного харчування майже на весь проект
І одразу взялись читати, що це таке

Фахівець зі спортивного харчування чітко розповіла, як і коли слід приймати ці добавки. Разом з тим, Ірина Штань запевнила, що ніякої залежності вони не викликають, адже є сертифікованими в Європі та світі.

Тарас Божидарнік неабияк зацікавився цим, та перед початком приймання вирішив ще проконсультуватись з іншими фахівцями.

«Є думка промоніторити інформацію про ці добавки в інтернет-джерелах, почути людей, які їх приймали, які пройшли через програму БудуйТіло, аби зрозуміти реалний вплив на організм. Саме головне, щоб не викликало залежності. Якщо будуть позитивні відгуки добре знайомих людей, то сподіваюсь їх вживання мені допоможе», - зауважив Тарас Божидарнік.

Подарунки це добре, але треба працювати
Підглядую у Тараса скільки він вже набігав… Мені ще 1,5 км.

«Це – профілактичний комплекс, для того, щоб наш організм нормально і стабільно працював. Це допоміжні добавки і від основного харчування ми не відмовляємось і ні в якому разі не замінюємо наш звичний раціон, а лише доповнюємо поживними речовинами.

Рухаємось планово, по нашому графіку. Ми працюємо над тим, щоб у нас зменшувались і об’єми, і вага, і всі почувалися та виглядали здорово», - резюмував Віталік.

Відзначу, що відразу на наступний день я спробувала усі добавки, і, хоч результату я поки не відчула, порадувало те, що у моєму раціоні з’явилось хоч щось солоденьке. Адже обидві рідини мають приємний солодкуватий присмак))))

Після зустрічі з фахівцем зі спортивного харчування EXTRIFIT, тренер, як і годиться «загнав» нас обох на бігові доріжки. 20 хвилин кардіонавантажень, розминка і майже година тренувань.

Віталік показує, як правильно робити тягу по одній руці в TRX

Отож сьогодні Віталік показав як:

  1. вихід в планку на лікті;
  2. біг від грифу;
  3. тяга по одній руці в TRX;
  4. прес-скручування;
  5. вихід на степ.

Кожну вправу виконуємо 15 разів і в 6 підходів.

Віталік слідкує за тим, чи правильно ми виходимо у планку
Картина – «наглядач і раби». Автор: Роман Домбровський

Це не танці, але теж драйвово)

Потім ми знову ж таки відпрацювали по годині на бігових доріжках. Також Віталік рекомендував нам з Тарасом додатково по годині кардіонавантажень в тиждень.

А вже в наступному випуску «БудуйТіло. Перезавантаження» ми розповімо вам більше подробиць про те життя, яке вирує у спортзалі, поділимось власним досвідом, як почати ходити у спортзал і що варто знати про тренування.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

Передрук заборонений.

Ми стараємось
Серйозний підхід
Дуже серйозний підхід
Але інколи ми все ж таки розважаємось
і трішки пританцьовуємо)

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Троє волинян потрапили до лікарні з отруєнням алкоголем
Наступна новина Смертельна ДТП, обкрадена церква та загоряння поїзда: ТОП-3 за 19 квітня
Останні новини
Схожі новини