БудуйТіло. Перезавантаження: як займатися спортом під час вагітності, при травмах і в «особливі дні»

БудуйТіло. Перезавантаження: як займатися спортом під час вагітності, при травмах і в «особливі дні»

Початок шостого тижня участі у проекті «БудуйТіло. Перезавантаження» почався не для всіх учасників вдало. Якщо Тарас Божидарнік відчув значне покращення самопочуття, то мені довелось несолодко: неабияк дались взнаки давні травми і перепади кров’яного тиску. Отож, за порадою тренера проекту Віталія Андрейчука, ми вирішили присвятити цей випуск більш наболілим питанням, ніж крепатура у м’язах.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: чи зможе тренер приборкати норовливих учасників

Таким чином, Віталій Андрейчук розповів, як робити фізичні вправи, маючи давні травми чи хвороби, чи варто займатися спортом під час вагітності і «особливих» днів у жінок.

Віталік завжди підкаже, як правильно робити вправи, аби не травмуватись

Одразу відзначу, що це питання неабияк хвилювало наших читачів, які періодично просять поради у тренера і учасників проекту. Разом з тим, певні проблеми зі здоров’ям виникли і у мене. Що ж до Тараса Божидарніка, який на початках досить скептично ставився до цієї ідеї, то, відчувши смак тренувань і побачивши результат, він неабияк захопився участю у проекті. А тому дедалі частіше поза тренуваннями почав зазирати у спортзал. Каже, почуває себе набагато краще, ніж до участі у проекті.

«Приємно відмітити, що фактично пройшли головні болі, які часто допікали до початку проекту «БудуйТіло». Богу дякувати, перестав пити таблетки від тиску, пропала задишка і є певна легкість. Щодо травм, то свого часу в мене була переломана ключиця, мав операцію на ніс, були збиті ноги, мав струс мозку. Усе, як в нормальних хлопців», - розповів під час тренування Тарас.

Тарасові дедалі легше виконувати важкі фізичні вправи

А от я з наближенням погодніх змін відчула нездужання: почало «ломити» колись травмовану ногу, а кров’яний тиск взявся стрибати, як ніколи. За словами медиків, які того вечора приїздили, аби стабілізувати тиск, це могло бути наслідками попередніх травм голови.

І це дійсно так – понад 10 років тому я втрапила у ДТП: сильно травмувала ногу і отримала черепно-мозкову травму зі струсом. Тоді, оклигавши, я навіть не могла припустити, що з часом це все дасться взнаки. Адже молодий організм швидко оговтався, переломи заросли, вивихи теж затягнулись. Та за кілька років це неабияк гукнулось мені.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: про програму схуднення, «важкі зони» і першу крепатуру

Зокрема, через травму кульшового суглобу, а вірніше сіднично-стегнової зв’язки, я не змогла народити природнім способом, тож лікарям довелось із запізненням робити кесарів розтин. Ще під час вагітності тазо-стегновий суглоб частенько давав про себе знати, періодично щось «зіскакувало» і виникало защемлення. Також я час від часу потерпала від зриву зв'язок у стопі – майже щороку я втрапляла до лікарні з важким розтягненням, під щиколоткою набиралась рідина, а нога пухла і синіла.

Періодичні головні болі чи підвищення тиску скидала на генетику, адже мама у мене «гіпертонік зі стажем»

А от щодо черепно-мозкової травми, то я ніколи не надавала цьому діагнозу особливого значення. Якісь періодичні головні болі чи підвищення тиску скидала на генетику, адже мама у мене «гіпертонік зі стажем». Та під час останніх пологів мої сумніви розвіяв анестезіолог, який після операції зауважив, що попри всі острахи, тиск змогли стабілізувати, однак вивести мене з наркозу медикам вдалось не одразу.

Усі мої травми «відгукувались» частіше саме перед зміною погоди. Тож, відчувши нездужання, я одразу повідомила про це тренера.

Тренер завжди контролює усе, що ми робимо

Тарас Божидарнік теж зауважив, що навіть з роками відчуває наслідки струсу мозку – мав головні болі і деяке погіршення пам’яті. Окрім цього, на одному з перших тренувань у мого колеги трапилась халепа – пішла носом кров. Тарас звісно «не дав задню» і завершив тренування, зауваживши, що це, вочевидь, від збільшення навантаження і підвищення тиску. 

Тому ми вирішили розпитати професійного спортсмена Віталія Андрейчука про особливості фізичних навантажень після подібних травм і хвороб.

Не крекчи, ще не стара - не розвалишся!

По собі скажу, що, як і кожна жінка, інколи я собі дозволяла повередувати під час тренувань. Звісно «халтурити» я не збиралась, але час від часу біль нагадував про себе і я про це повідомляла тренеру. Віталік у свою чергу жартував наді мною, мовляв «не крекчи, ще не стара - не розвалишся». Тим не менше – завжди зважав на скарги і підбирав такі вправи, які дозволяли мінімізувати навантаження на болючі місця.

Від Віталіка завжди можна почути щось цікавеньке

«В першу чергу перед початком відвідування спортзалу я всім раджу проконсультуватись із лікарем і повідомити свого тренера про наявні травми чи хвороби. Треба завжди зважати на самопочуття. А по-друге – між «спортиком» і тренером завжди повинен бути зв'язок, аби було зрозуміло, чи може ця людина виконувати такі завдання, чи не може, які є симптоми, як на них реагувати. Це все підбирається і визначається індивідуально», - зауважує Віталій Андрейчук.

За його словами, досить типовими є проблеми з опорно-руховим апаратом, у черепно-мозковому і поперековому відділі, де може бути защемлення нервових закінчень.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: як пережити стрес від тренувань за допомогою спортивного харчування

«Це все дуже складно, а тому цим має займатися лікар. Якщо лікар дає добро на те, що можна займатись спортом і фізичними навантаженнями, то питань немає. Але якщо лікар каже, що не можна, тоді краще не працювати посилено, а виконувати легкі навантаження типу ходьби. Також часто трапляються у людей проблеми з нирками і жовчним міхуром. Тут є дуже багато нюансів, але однозначно скажу, що певні вправи і фізичні навантаження потрібно мінімізувати, робити менше стрибків. Скажу так: до кожної болячки можна знайти індивідуальний підхід», - переконаний тренер проекту «БудуйТіло».

Він також розкаже, які вправи тренують ті чи інші групи м’язів

Таким чином, за словами Віталія Андрейчука, з приводу свого здоров’я варто проконсультуватися у лікаря. А той, хто тренується, має обов'язково розказувати про своє самопочуття тренеру.

«Потрібно і тренеру, і лікарю розповідати про своє самопочуття, як ви відчуваєте себе на тренуванні, як після тренування. І в першу чергу це стосується тих, хто помічав раніше певні проблеми з тиском. Якщо ти гіпертонік – тебе має проконсультувати лікар-кардіолог. Також бажано постійно перед тренуваннями спостерігати за рівнем тиску крові і частотою серцебиття, аби усе знаходилося у потрібних межах», - розповідає Віталій Андрейчук.

За його словами, є люди, для яких тиск 110 на 150 – стабільно, і вони живуть у нормальному темпі, нормально себе почувають і ведуть активний спосіб життя. А буває і навпаки – при найменших коливаннях потерпають від жахливого болю, знесилення і часом навіть втрачають свідомість.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: що таке спортзал і «з чим його їдять»

«Треба просто балансувати навантаження, робити мінімум стрибків, не дуже інтенсивні кардіовправи, аби не провокувати гіпертонусу судинної сітки. Але з власної практики скажу, що саме надмірна вага подекуди стає причиною появи проблем з серцево-судинною системою і таких коливань кров’яного тиску.

Багато людей відмічають, що після того, як почали ходити у спортзал, систематично виконувати фізичні вправи і зганяти зайві кілограми, у них нормалізувався тиск, серцебиття та і загальний стан організму покращився.

От як, наприклад, наш Тарас – йому вистачило всього місяця тренувань, аби тиск нормалізувався і зникла задишка. Це дуже хороший приклад», - зауважив тренер.

Що ж до наслідків ЧМТ, то єдина рекомендація Віталіка – зменшити навантаження на голову: не робити надмірних качань пресу, не таскати важкі гантелі та бути обережним з напруженнями під час силових вправ. Те ж саме стосується і травм кінцівок.

За словами Віталія Андрейчука, якщо робити вправи правильно, ви ніколи не травмуєте спину

«Якщо у вас і були колись травми кінцівок, то це ще не причина не займатись спортом. Просто усе треба робити з розумом і зважати на проблемні місця, аби не спровокувати травмування», - наголосив Віталік.

Не менш актуальним виявилось питання занять спортом для жінок під час «особливих днів». За словами тренера, всі розуміють, що критичні дні у жінок – це природа, від якої нікуди не дінешся. Тому радить дівчатам єдине – зважати на своє самопочуття і робити менше навантажень на низ живота.

«Під час критичних днів ми не робимо навантажень на верх тіла, аби не пришвидшувати циркуляцію крові в поперековому відділі. Адже це може пришвидшувати рух у кровоносній системі і провокувати більші крововтрати. Тому нижній прес ми стараємося в перші дні критичних днів не чіпати.

Пад час «особливих днів» раджу жінкам робити мінімальні навантаження з власною вагою, присідання чи щось елементарне.

Але якщо у жінки виникають у ці дні жахливі болі, то краще нічого не робити, а лежати і відпочивати», - наголошує Віталій Андрейчук.

Читайте також: БудуйТіло. Перезавантаження: Відпочинок для слабаків, або жити у режимі non stop

Схожа ситуація і з заняттями спортом під час вагітності. За словами тренера, у першому триместрі лікарі не радять займатись фізичними вправами взагалі. Однак, це все потрібно узгоджувати з лікарем, враховувати результати аналізів та УЗД.

Тим не менше, дедалі більше жінок намагаються підготувати своє тіло до пологів і вдаються до нових методик підтягування м’язів.

Це зазвичай фітнес, йога чи комплекс нескладних вправ. Але й це, за словами Віталія Андрейчука, потрібно виконувати після погодження з лікарем і під пильним наглядом кваліфікованого тренера.

Вагітність – неабияке випробування для жіночого організму і тіла.

«В цілому, це дуже складно, але я тренував дівчат і до вагітності, і під час, і після. Але це за умови, що все нормально. Ми просто не даємо тяжких вертикальних навантажень, не даємо роботу зі штангами і підняттям ваги. А просто тримаємо тіло в тонусі. Переважно це вправи з власною вагою. Але наголошу – з цим треба дуже обережно», - акцентує увагу тренер проекту «БудуйТіло».

Я прекрасно розумію, що після вагітності просто гаяла час, а треба було йти у спортзал

Тож, за словами Віталія Андрейчука, вагітних жінок він бере на тренування лише після заключення та рекомендацій лікарів. А от жінкам після пологів, які завжди так поспішають привести своє тіло у попередню форму, тренер радить не поспішати.

Я, звісно, не сильно рекомендую породіллям відразу братися за спортивні тренування. Принаймні, поки жінка годує груддю.

«Щоправда є такі жінки, які вже через кілька місяців після пологів приходять у спортзал і нормально тренуються. І навіть після кесаревого розтину. Головне, щоб загоїлись шви.

Зрештою, ми не даємо великого навантаження на нижню частину тіла. Подекуди після невдалого або важкого кесаревого розтину у жінок можуть бути погано зшиті тканини, або з’являється діастаз м’язів (розходження м’язів черевної порожнини). Та й часто виникає надмірна вага. Усе це дуже індивідуально», - зауважує Віталій Андрейчук.

За його словами, кожна людина унікальна і організм та стан здоров’я в кожного різний. Тим не менше, усі подібні питання та проблеми варто обговорювати не лише з лікарем, а й з тренером, до якого ви ходите.

...коли Віталік захоплюється тренуваннями і не поступається місцем на тренажері)

«Це дуже важливий зв'язок між «спортиком» і тренером. Якщо немає зв’язку, порозуміння і відчуття партнерства, тоді немає роботи.

Скажу єдине: треба пильно слідкувати за своїм здоров’ям, спостерігати за своїм самопочуттям і не соромитись говорити про це зі своїм тренером.

Не потрібно робити вправи через силу, просто треба знайти такі навантаження, щоб вони були правильними і вам підходили. Адже людина повинна отримувати не лише задоволення від спорту, а й приємні відчуття від свого тіла», - резюмує Віталій Андрейчук.

Отож, почувши рекомендації тренера, ми знову ж таки приступили до роботи. Цього разу він вирішив не навантажувати нас важкими фізичними вправами, а посадив на механічні тренажери для окремих груп м’язів.

Ось так правильно виконується тяга на тренажері сидячи + тяга зверху до грудей

Отож Віталік показав такі вправи:

  1. Згинання/розгинання ніг на тренажері (по 15 разів, позмінно у 4 підходи);
  2. Тяга в тренажері сидячи + тяга в тренажері зверху до грудей (по 15 разів, позмінно у 4 підходи);
  3. Підняття на біцепс + махи на тренажері (по 15 разів, позмінно у 4 підходи);
  4. Жим на тренажері + половер в тренажері (по 15 разів, позмінно у 4 підходи).

Тарасу довелось піднімати навантаження у 15-25, а мені у 5-10 кілограмів.

Зрештою, після виконання вправ ми знову ж таки завершили тренування годиною швидкої ходьби під нахилом на біговій доріжці.

Попри появу незначних проблем зі здоров’ям, ми з Тарасом Божидарніком та тренером Віталієм Андрейчуком на доволі позитивній ноті закрили шостий тиждень участі в проекті. А вже у наступному випуску ми відзначимо екватор. Наша команда нарешті розповість про перші успіхи та покаже свої результати зі схуднення.

Виявилось, що це досить легка вправа, але, за словами Віталіка, вона неабияк тренує м’язи ніг

Тренажер для згинання/розгинання ніг

Тарас в ролі тренера: «руки ширше»
Віталік: «Спинку рівно, працюємо руками і лопатками»
25 кг – єдина вправа для Тараса з такою вагою
Але Тарас доволі легко з нею справляється
А от я спочатку думала, що буде важко...
...але все «пішло, як по маслу»
Працюємо «у поті чола»
Ні, то не «зіронька в небі», це «всевидяче око», яке за тобою слідкує

Важко, але треба робити з гордо піднятою головою
…так, як Тарас)

Ви теж помітили, як у Тараса Вікторовича дедалі більше змінюються руки?
Не те, що в мене – «як у горобця під коліном»
У Тараса реально починають формуватись красиві біцепси

Взяла й собі підкрутила більше ваги... думала, впораюсь
Але важко не на жарт

Тарас вправно опановує тренажер за тренажером
І стає помітно, як професор «кайфує» від спорту)

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА (Перший)

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанка розповіла, як стала жертвою шахраїв. ВІДЕО
Наступна новина ПриватБанк підтримає NoNameCon
Останні новини
Схожі новини