Через карантин на Волині суттєво збіднів обласний бюджет. Що з цим думають робити

Через карантин на Волині суттєво збіднів обласний бюджет. Що з цим думають робити
Олександр Троханенко та Ірина Вахович

Обласний бюджет Волині недоотримує серйозні кошти. Причиною фахівці впевнено називають карантин та скорочення кількості працівників на підприємствах області. Однак окремі обранці Волинської облради наполягають і на ще одній причині: недостатній роботі над наповненням бюджету та залученням додаткових резервів.

Ситуація з грішми в області складна і нагадує 2014-й рік, коли Волинь переборювала наслідки початку війни. Однак наразі – 2020-й. За підсумками року в обласному бюджеті очікують зменшення надходження податку з доходів фізичних осіб (а це основний бюджетоутворюючий платіж!) на рівні 60 млн грн. Наразі в казну не надійшло 27,3 млн. Загалом же недоїмка до всіх бюджетів (включно з громадами) сягає 180 млн грн!

Саме тому з ініціативи волинських обранців 30 липня у стінах Волинської ОДА відбулася нарада, де бюджетні проблеми обговорили за участі голови Волинської облради Ірини Вахович, заступника голови ОДА Олександра Троханенка, голови бюджетної комісії облради Михайла Імберовського (УКРОП), депутатів Олександра Омельчука (голова фракції УКРОП), Анатолія Вітіва (голова фракції «Свобода»), Юрія Ройка (позафракційний), першого заступника голови облради Юрія Поліщука («Свобода) та представників управлінь, розпорядників коштів.

Довідково. За словами головного фінансиста області, керівника департаменту фінансів Волинської ОДА Ігоря Никитюка, за перших пів року план доходів до бюджету виконали на 45%. За цими показниками зведений бюджет області нині - на 12-й позиції в Україні, обласний – на 8-й. Невиконані показники щодо доходів обласного бюджету, бюджетів Ковеля, Володимира-Волинського та Нововолинська, бюджетів 15 ОТГ, в тому числі бюджету громади Луцька. Найбільші проблеми з податком з доходів фізичних осіб, платою за землю, платою за надання адмінпослуг та акцизним податком.

Не посієш густо, як в коморі пусто. Така ситуація негативно вплинула на стан справ в регіоні. Що ж стало причиною таких «мінусів» у бюджетах? Найперше – в обласному.

Головною причиною недоотримання ПДФО стало повне або часткове зупинення діяльності суб’єктів господарювання через карантин. Кількість найнятих працівників на Волині (у порівнянні з відповідним періодом минулого року) скоротилася на 7%. Саме ця статистика, кажуть в ОДА, найболючіше б’є по фінансових показниках.

Суттєво знизили перерахування ПДФО потужні підприємства області. Для прикладу, ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна», СП ТОВ «Модерн Експо», ПРАТ «СКФ Україна», ДП «ЛРЗ Мотор», ДП «АСЗ №1» АТ «Богдан Моторс», регіональна філія «Львівська залізниця» ПАТ «Українська залізниця», КП «Луцьке підприємство електротранспорту» та інші.

Суттєво зменшилися надходження ПДФО в низці лісових господарств Волині.

В області «допустили зменшення надходження плати за землю майже по всіх районах», каже Ігор Никитюк. За його словами, нині податківці працюють над тим, аби виправити ситуацію.

Депутати Олександр Омельчук, Анатолій Грицюк, Юрій Ройко

Які основні проблемні цифри обласного бюджету? Розказуємо…

  • 60 млн грн ПДФО, за прогнозами на кінець року, не надійде в обласну казну
  • 15 млн не вистачає на сплату за енергоносії і комунальні послуги в медичних закладах
  • 4,8 млн треба на співфінансування проєкту «Спроможна школа для кращих результатів)
  • 8,7 млн необхідно сплатити як співфінансування проєкту Світового банку щодо постачання обладнання в лікарні області
  • 18,2 млн необхідно знайти у бюджеті для закладів медицини, які не отримують коштів з Нацслужби здоров’я
  • Загалом дефіцит коштів становить 106,7 млн грн.

Волинські обранці наполягали, що виконавча влада проводить недостатню роботу щодо наповнення бюджету, не залучає всі можливі резерви.

На цьому, зокрема, акцентував голова бюджетної комісії обласної ради Михайло Імберовський, який був одним із ініціаторів цієї «бюджетної» розмови.

«Я не критикую, я вношу пропозиції, щоб звернути увагу на наповнення бюджету», - каже Імберовський.

Михайло Імберовський: «Вже ніхто не переймається тим, 
що нам треба провести меліорацію на Світязі...»

Депутат наголосив на тому, що не проводилася в області серйозна робота з перевізниками, які масово «пішли в тінь» під час карантину і здійснювали перевезення. Ніхто не готується до викликів, які постануть перед регіоном через ліквідацію районів та скорочення низки працівників у них, а це також вплине на сплату ПДФО. «Мінуси» у показниках за плату за землю свідчать про прогалини у цій роботі. Ніхто не переймається вже меліорацією в зоні озера Світязь, яку вкрай необхідно провести

Депутат Олександр Омельчук (УКРОП) поцікавився в Олександра Троханенка, скільки коштів сплатить до місцевих бюджетів горезвісна «донецька» фірма «Данко», яку «підрядили» робити волинські дороги, адже та зареєстрована в Сєвєродонецьку, а відтак більшість платежів вносить за місцем реєстрації.

«Можливо, саме за ці надходження ми покриємо дефіцит обласного бюджету?» - наголосив Олександр Омельчук.

Таких цифр Олександр Троханенко назвати наразі не зміг. Заступник голови змушений був визнати, що підприємство справді сплачує левову долю податків там, де зареєстроване, бо «такий закон», бо «я ж не можу їх забрати на Волині, якщо вони – там». Фірма, за його словами, тільки виграла свій перший тендер на 300 млн.

«Всі інші тендери виграють місцеві підприємства», - зауважив Троханенко.

Анатолій Грицюк (позафракційний) теж переймався темою доріг, але радше – грошей.

«Усі ми були втішені тим, що цього року понад 700 мільйонів буде вкладено в ремонт місцевих доріг на Волині. Що маємо зараз: надійшло тільки 335, а використано з них лише 74 мільйона. Вже закінчується липень. Коли ви маєте освоїти ці кошти?» – цікавився Анатолій Грицюк.

Олександр Троханенко відповідав …відсотками.

«Уже 23,6% цієї суми використано. Проведено тендери. Вчора про це доповідав на нараді», - зазначив заступник голови ОДА.

Чи не найбільше проблем із коштами виникло в галузі медицини. Нова керівниця профільного управління, депутатка облради Людмила Тимощук одразу ж зауважила, що, на її думку, це дається взнаки недолуге фінансування.

Нагадаємо, в розпал карантину з посади начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА звільнився Ігор Ващенюк, досвідчений управлінець. Відтак у найскладніший кризовий період медична галузь на Волині фактично працювала без менеджера у виконавчій владі.

Нині ж має серйозні борги. Це і несплачене співфінансування в рамках проєкту Світового банку (доля обласного бюджету в обладнанні для лікарень краю, в основному – обласної). Це – і борги із заробітної плати. Для прикладу, в обласній психіатричній лікарні працівники не отримали зарплати за червень, немає грошей на зарплату за липень. Борги вже сягнули 7,5 млн! А все тому, що лікарня не уклала контракту з НСЗУ, не задекларувала певні послуги. Тепер в області думають, як уникнути соціального вибуху в установі і як варіант розглядають можливе об’єднання установи з наркологічним диспансером.

З огляду на критичну ситуацію з наповненням обласного бюджету та бюджетів різних рівнів депутати облради наполягали на тому, аби продовжити подібні наради, щоб детально розібратися у стані справ в різних галузях та почути експертів та думки розпорядників коштів. В ОДА не заперечували.

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Відомо, коли може розпочатись новий навчальний рік для студентів
Наступна новина З 2021 року змінять час приїзду «швидкої» до хворих. Плани МОЗ на «екстренку»
Останні новини
Схожі новини