Через «сумнівні статки» ексголову Волинського апеляційного суду нагородили антипремією

Через «сумнівні статки» ексголову Волинського апеляційного суду нагородили антипремією
Суддя Конституційного суду України Петро Філюк

Колишнього голову Волинського апеляційного суду, а нині суддю Конституційного Суду України Петра Філюка назвали «суддею із сумнівними статками» і нагородили антипремією «НЕчесть тижня».

Про це йдеться у публікації 24 каналу.

Таку премію Петрові Філюку присвоїла громадська організація «Фундація DEJURE», яка моніторить перебіг судової реформи й добивається очищення суддівських лав.

Нагадаємо, 30 жовтня Петра Філюка обрали суддею Конституційного Суду України, а 5 листопада він склав присягу судді Конституційного Суду.

У «Фундації DEJURE» кажуть, що Петро Філюк безкоштовно отримав 2,5 гектара землі, на якій звів коштовний маєток та оформив його на батька.

«Кілька років тому Філюк отримав шість земельних ділянок під Луцьком. Ринкова вартість землі у цьому районі сягає 1000 доларів за сотку. Проте, за словами судді, на його території раніше було сміттєзвалище, яке він привів до ладу. І тому сільська рада виділила йому землю безкоштовно. Сьогодні там розміщено елітний маєток, площею 252,2 квадратних метрів. Та його офіційним власником є не сам кандидат, а його батько. Задекларована вартість маєтка – 326 875 гривень», – йдеться у публікації.

Маєток Петра Філюка у селі біля Луцька

Син Петра Філюка Андрій Філюк – військовий прокурор. Відповідно до декларації за 2018 рік у нього та дружини квартира та три гаражі у Харкові, квартира у Києві, частка у спільній власності на квартиру у Луцьку та у вищезгаданому будинку на Волині.

Зазначається, що у липні цього року син новообраного судді КСУ придбав Mercedes-Benz 2013 року випуску за 356 тис. грн. Ринкова вартість такого авто – вдвічі більша.

Також «Фундація DEJURE» присудила і премію «Честь тижня». Її володаркою стала кандитатка, яка не пройшла конкурс на посаду судді КСУ, Наталії Денисенко.

Наталія Денисенко – заслужена юристка України з 20-річним стажем. Ще в 1998 році почала працювала в Секрітаріаті Конституційного Суду, спочатку головним консультантом науково-аналітичного відділу. Пізніше була підвищена до завідувача. Зараз працює завідувачкою відділу політичних досліджень.

Денисенко вільно володіє французькою та англійською мовами, а також вивчає арабську. За свою роботу отримала чимало нагород і грамот. В 2014 захистила дисертацію на тему, пов’язану з діяльністю конституційних судів.

У своєму мотиваційному листі Наталія Денисенко звернула увагу на гендерну нерівність у складі чинного КСУ – серед 17 суддів донедавна працювало всього дві жінки.

У виступі на З’їзді суддів кандидатка зазначила, що як суддя КСУ буде керуватись в першу чергу порядністю. Попри це, з’їзд суддів не обрав її на посаду судді Конституційного Суду

Довідково
«Фундація DEJURE» – громадська організація, створена у 2016 році експертами-правниками з метою сприяння розвитку верховенства права та реформ у сфері правосуддя в Україні. Серед напрямків діяльності організації:
• підтримка Громадської ради доброчесності (ГРД); 
• забезпечення підзвітності суддів;
• антикорупційний суд;
• правосуддя для дітей;
• правосуддя для бізнесу;
• правнича освіта та доступ до правничої професії;
• комунікація реформ у сфері правосуддя.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Волинянці» – 60. Відбувся святковий концерт
Наступна новина Лише в 7 луцьких маршрутках можна платити за проїзд електронними квитками
Останні новини
Схожі новини